Είκοσι μήνες προετοιμασίας, μια ανοικτή διαδικασία με τη συνδρομή εθελοντών και επιστημόνων υψηλού επιπέδου και ένα «συνειδητό» κάλεσμα στο Πανεπιστήμιο, την Αγορά και την Κοινωνία των Πολιτών, προηγήθηκαν του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν το πρωί του επόμενου Σαββάτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, κεντρικό σύνθημα της κορυφαίας τακτικής κομματικής διαδικασίας, όπου θα παρουσιαστεί και το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα, θα είναι το «η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τονίζει πως πρόκειται για ένα «εθνικό σχέδιο» που «δεν μας το επιβάλει κανείς»«Είναι το δικό μας σχέδιο, το οποίο στον πυρήνα του έχει την κοινωνική αλληλεγγύη και την επανεκκίνηση της οικονομίας» προσθέτει. Για την κατάρτιση του γαλάζιου κυβερνητικού σχεδίου ασχολήθηκαν 25 ομάδες εργασίας, υπό την επίβλεψη του Κωστή Χατζηδάκη και του Γραμματέα Προγράμματος, Γιώργου Στεργίου.

Παράλληλα, οι Τομεάρχες με τις ομάδες τους, καθώς και οι Γραμματείς του κόμματος με την πρωτοβουλία «symmetexo» εργάστηκαν συστηματικά για την διατύπωση θέσεων «που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων», όπως λένε από την οδό Πειραιώς, ενώ καταγράφηκαν οι απόψεις των πολιτών σε περισσότερες από 88.000 απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτηματολόγια και την ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολή προτάσεων που υπήρχε πριν από κάθε Προσυνέδριο αλλά και στο site της ΝΔ.

Το newpost.gr παρουσιάζει σήμερα τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κ. Μητσοτάκη, ανά τομέα:

· Για την εργασία:

Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων.

-Δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από τον ιδιωτικό τομέα.

-Oριζόντια μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% σε βάθος δύο ετών.

-Eισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιώνστην αδειοδοτική διαδικασία .
Σε περίπτωση μη τήρησης, η αρμοδιότητα θα μεταβιβάζεται σε μία υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο Υφυπουργού.

-Διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους και την εργατική νομοθεσία.

· Για τους νέους

Για τη Νέα Δημοκρατία, η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί την πιο σημαντική προϋπόθεση για την οικοδόμηση της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Είναι άλλωστε ο βασικός πυλώνας του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

-Σταδιακή εφαρμογή υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά 4 έως 6 ετών.

-Πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους €180 το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, και το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

– Επέκταση σε όλη την Ελλάδα του θεσμού του Πρότυπου-Πειραματικού σχολείου. Στόχος η δημιουργία ενός τουλάχιστον Πρότυπου-Πειραματικού σχολείου σε κάθε Περιφερειακή ενότητα.

– κατάργηση των νόμων των κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα ενισχύει την ποιότητα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Με αυτονομία, αξιολόγηση και σύνδεση με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες.

-Κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου της σημερινής κυβέρνησης για το άσυλο.

· Για αλληλεγγύη και υγεία

-Ενίσχυση με ακόμα περισσότερους πόρους του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε θεσπίσει ώστε να διατίθεται συνολικά 1 δις ευρώ για τη στήριξη πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

-Εισαγωγή του εργαλείου των μικροπιστώσεων. Τι είναι οι μικροπιστώσεις; Είναι μικρά σχετικά δάνεια ύψους 10.000 – 15.000 – 20.000 ευρώ, τα οποία δίνονται συχνά και με κοινωνικά κριτήρια σε ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν μία επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Θεσμοθέτηση 13 υγειονομικών Περιφερειών Υγείας με μεγαλύτερη αυτονομία και σε βάθος χρόνου – και σε συνεννόηση με την τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Εμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών

-Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών. Το είχαμε κάνει 6 μήνες από 3, θα το πάμε στους 12.

-Κατ’οίκον διανομή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες.

-Διοίκηση των νοσοκομείων από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Δεν θα τοποθετούνται πλέον αποτυχημένοι βουλευτές και κομματικά στελέχη τα οποία αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο. Αυστηρή αξιολόγηση δομών, προσώπων και διοικήσεων. Συγκεκριμένη στοχοθεσία, εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών και κυρίως μέτρηση του παραγόμενου αποτελέσματος.

-Λελογισμένη πρόσληψη νοσηλευτών και γιατρών ανάλογα με τον χάρτη υγειονομικών αναγκών ανά την Ελλάδα
-1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο ευρώ και 2.000 ευρώ αφορολόγητο για το δεύτερο παιδί για όλες τις οικογένειες

· Για την οικονομία και τις επιχειρήσεις

-Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

-Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.

-Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών.

· Για τις αδειοδοτήσεις

-Αλλαγή φιλοσοφίας με αντιστροφή του βάρους της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος.

-Mεταφορά ελεγκτικής αρμοδιότητας σε ιδιώτες (όπως συμβαίνει με ΚΤΕΟ).

-Διαχωρισμός χρήσεων γης σε τέσσερις κατηγορίες: κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός.

· Για τις εξαγωγές

-Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία.

-Ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών σε ένα ενιαίο φορέα.

-Άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

· Για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας

-Ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των start-ups. Π.χ. φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σε Κύπρο, Πορτογαλία και άλλες χώρες.

-Παροχή κινήτρων σε business angels ώστε να επενδύουν σε ελληνικές start-ups.

· Για τον τουρισμό

-Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια.

-Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

-Κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αναβαθμίζουν ενεργειακά τις μονάδες.

-Νέο φιλοεπενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

· Για ψηφιακή οικονομία

Ψηφιακή Ομάδα 4Δ: Δίκτυα, Δημόσιο, Δεξιότητες, Δεδομένα».

-Αξιοποίηση της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου για ψηφιακές υπηρεσίες και τα πνευματικά δικαιώματα.

-Ανάπτυξη και διαχείριση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών, μέσα από συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

-Άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, για να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

· Για το ψηφιακό χάσμα

-Προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης ανέργων μέσης ηλικίας.

-Επιδοτούμενη πρόσβαση στο internet για άτομα άνω των 65 ετών.

-Άρση ψηφιακού αποκλεισµού ειδικών πληθυσμιακών οµάδων

-Καθιέρωση μιας γραμμής βοήθειας για ζητήματα πρόσβασης στο internet εθνικής εμβέλειας.

· Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

– επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου

-Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για παράτυπους μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου

-Πιστοποιημένο Μητρώο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ξεκάθαρος έλεγχος της δράσης του στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής για το προσφυγικό –μεταναστευτικό.

-Πρόταση για ενιαίο κανονισμό ασύλου σε όλη την Ευρώπη, όπως και επαναξιολόγηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος έχει εξαντλήσει ξεπεράσει πια τη χρησιμότητά του.

-Ανάγκη για την εκπόνηση και ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και φυσικά διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

· Για τον πρωτογενή τομέα

-Κατάργηση του φόρου στο κρασί

-Γενναία φορολογικά κίνητρα τα οποία θα ευνοούν τις Ενώσεις παραγωγών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τη βιομηχανία τροφίμων, που είναι το επόμενο στάδιο στην εφοδιαστική αλυσίδα, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες καθετοποιημένες μονάδες, που να μπορούν να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος και λογικά κόστη.

-Απλοποίηση δομής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών.

· Για την αυτοδιοίκηση

-Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειών και των Δήμων μέσα από συνταγματική αναθεώρηση .

-Άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εισαγάγει την απλή αναλογική.

· Για την καθημερινότητα (ασφάλεια, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση)

-Επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ

-Επαναφορά του προηγούμενου αυστηρότερου καθεστώτος για άδειες κρατούμενων βαρυποινιτών-τρομοκρατών

-Καθιέρωση ένστολης αστυνόμευσης, πεζής και εποχούμενης επί 24ώρου βάσεως.

-Επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ

-Χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή και ανακατανομή των αστυνομικών δυνάμεων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από γραφειοκρατικές και μικρότερης σημασίας αρμοδιότητες.

– Εφαρμογή ενός τολμηρού σχεδίου ουσιαστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με αφετηρία το αρχαιολογικό μουσείο για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

· Δημόσια διοίκηση

-Απλό και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό σχέδιο αξιολόγησης με κίνητρα στους άριστους υπαλλήλους και πιο γρήγορη πρόοδο μέσα στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Για τους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι δεν αποδίδουν καλά πρέπει να υπάρχει ένα ατομικό πλάνο ανάπτυξης και διόρθωσης των ζητημάτων που εγείρονται από την αξιολόγηση.

-Αυστηρό πλαίσιο προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο δημόσιο, το λεγόμενο 1 προς 5. Για τις προσλήψεις, προτεραιότητα σε εκείνους τους τομείς όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

-Κατάργηση των περιττών δομών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια

– Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων αλλά ούτε και πρακτικές και φαινόμενα μονιμοποίησης συμβασιούχων για πελατειακούς λόγους.

-Εισαγωγή απλού πειθαρχικού δικαίου με κατάταξη των πειθαρχικών αδικημάτων, με βάση τη βαρύτητά τους. Ξεκάθαρη περιγραφή ασαφώς περιγραφόμενων παραπτωμάτων, αλλά και γρήγορη απόδοση της πειθαρχικής ευθύνης.

-Συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη παροχή παρεχόμενων υπηρεσιών

-Εφαρμογή ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που θα απλοποιήσει σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου

-Συστηματική επικαιροποίηση και αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων (open data), μέσα από μια ενιαία διαδικτυακή πύλη που θα ενημερώνεται τακτικά από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

· Για τη δικαιοσύνη

-Σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις, από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση. Συγκεκριμένα, νέα ειδικά τμήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε πολιτικά δικαστήρια (για εμπορικές συμβάσεις, διεθνείς συναλλαγές, ζητήματα ανταγωνισμού, ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τραπεζικό δίκαιο), σε διοικητικά δικαστήρια (για υποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης και επενδύσεων) και σε ποινικά δικαστήρια (για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος).

-Μεγαλύτερη αξιοποίηση της πληροφορικής και των εργαλείων της τεχνολογίας, για ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης και λιγότερη γραφειοκρατική επιβάρυνση για τους διοικητικούς υπαλλήλους. Κατά τα πρότυπα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προωθούμε την άμεση υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης. Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, την έκδοση e-πιστοποιητικών, και την ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών, υιοθετώντας τις καλές πρακτικές από το αντίστοιχο Σύστημα των Διοικητικών Δικαστηρίων.

-Ενίσχυση του συστήματος εναλλακτικής επίλυσης διαφορών

-Επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων που εκκρεμούν επί σειρά ετών κατά προτεραιότητα. Μέτρο επιτάχυνσης θα είναι η εκδίκαση με βάση το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, των υποθέσεων που εκκρεμούν πέραν της τριετίας χωρίς να έχει διεξαχθεί δίκη σε πρώτο βαθμό.

· Για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την οποία η Ελλάδα πορεύθηκε επί δεκαετίες, με σταθερότητα και ασφάλεια. Σε αυτή την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που διαμορφώνεται, η Ελλάδα οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα.

-Δημιουργία, στα πρότυπα άλλων κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και το Ισραήλ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, συλλογικού κυβερνητικού οργάνου υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό και θα είναι επιφορτισμένο με την ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος, τον εντοπισμό κινδύνων και απειλών για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, την εισήγηση προτάσεων πολιτικής στα αρμόδια Υπουργεία και την υποστήριξη της Κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων.

-Ενσωμάτωση στο πρόγραμμα σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βασικών γνώσεων για την ιστορική πορεία του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό, και τα οφέλη από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.

newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ