Ειδήσεις

53.192 προσλήψεις σε Δήμους και Δημόσιο – 815 στους Δήμους Νότιου Αιγαίου

Κλείδωσαν oi προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ με την τελική κατανομή των θέσεων σε δήμους, υπουργεία, περιφέρειες, ΟΑΕΔ, αποκεντρωμένες διοικήσεις, και οι άνω των 29 ετών κερδίζουν διπλάσια μοριοδότηση σύμφωνα με τον πίνακα μοριοδότησης καθώς και την τελική κατανομή όλων των θέσεων.

Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ο τελικός αριθμός των ανέργων που θα προσληφθούν με κοινωφελή εργασία διαμορφώνεται στις 53.192, καθώς τα υπουργεία θα απορροφήσουν περισσότερες θέσεις από αυτές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί και συγκεκριμένα θα γίνουν 16.135 προλήψεις αντί 14.738. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η τελική κατανομή των θέσεων ανά υπουργείο βγάζουν τελικό σύνολο 53.192 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας που έχουν ως εξής:

16.135 προσλήψεις σε 16 υπουργεία (σύμφωνα με την τελική κατανομή των θέσεων που δημοσιεύει το ένθετο «Αγορά Εργασίας»).

3.500 προσλήψεις σε 12 περιφέρειες. 31.953 προσλήψεις σε δήμους. 985 προσλήψεις στον ΟΑΕΔ.

119 προσλήψεις στους 13 δήμους όπου θα εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

500 προσλήψεις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον πίνακα μοριοδότησης, εισάγεται ηλικιακός διαχωρισμός για τους υποψηφίους, έτσι ώστε οι κάτω των 29 ετών άνεργοι να παίρνουν λόγω ηλικίας λιγότερα μόρια ενώ οι άνω των 29 ετών περισσότερα. Σύμφωνα με τον πίνακα μοριοδότησης:

* Ενας άνεργος 18-29 ετών που θα υποβάλει αίτηση για να προσληφθεί σε θέση κοινωφελούς εργασίας θα πριμοδοτηθεί με 15 μόρια λόγω ηλικίας.

* Ενας άνεργος ηλικίας 30 ως 44 ετών θα πριμοδοτηθεί με τα διπλάσια μόρια, δηλαδή με 30.

* Ενας άνεργος άνω των 45 ετών θα πάρει 25 μόρια λόγω ηλικίας.

Η ηλικιακή ομάδα των ανέργων με ηλικία μεταξύ 30 ως 44 ετών είναι αυτή που ενισχύεται περισσότερο με την «έξτρα» μοριοδότηση.
Και αυτό γιατί στις ηλικίες αυτές εντοπίζονται οι περισσότεροι άνεργοι που μένουν εκτός εργασίας για μεγαλύτερο διάστημα από όλους τους άλλους και δεν έχουν άλλη δυνατότητα απασχόλησης μέσα από κοινοτικά προγράμματα πέραν της κοινωφελούς εργασίας, όπως αναφέ-ρουν στελέχη από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας, που μελέτησαν τα νέα κριτήρια επιλογής των ανέργων που θα προσληφθούν στο καινούργιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Το βασικό επιχείρημα για το ότι οι νέοι ως 29 ετών παίρνουν τα λιγότερα μόρια είναι ότι για τις ηλικίες αυτές (18-24 και 18-29) τρέχουν παράλληλα με την κοινωφελή εργασία και άλλα προγράμματα με βασικότερο αυτό της επιταγής εισό-δου, που εφαρμόζεται μάλιστα σε πολλούς κλάδους με αναπτυξιακή προοπτική. Ενώ για τους άνω των 29 ετών δεν προβλέπεται ανάλογο πρόγραμμα και η κοινωφελής εργασία είναι το μόνο στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν.

Ετσι, ανάμεσα σε δύο υποψήφιους ανέργους που έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, αλλά ο ένας είναι κάτω από 29 ετών και ο άλλος άνω των 31 ετών, θα προτιμηθεί ο άνεργος 31 ετών ακριβώς επειδή θα συμπληρώνει περισσότερα μόρια λόγω της ηλικίας του

Παραδείγματα:

Υποψήφιος ηλικίας 28 ετών με 6 μήνες ανεργία, οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ και δύο ανήλικα παιδιά συγκεντρώνει:
-6 μόρια λόγω ανεργίας. -20 μόρια λόγω εισοδήματος. -30 μόρια για τα δύο ανήλικα τέκνα και -15 μόρια λόγω ηλικίας. Συνολικά, συγκεντρώνει 71 μόρια.

* Υποψήφιος ηλικίας 30 ετών, με 6 μήνες ανεργία, οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ και δύο ανήλικα παιδιά συγκεντρώνει:
-6 μόρια λόγω ανεργίας. -20 μόρια λόγω εισοδήματος. -30 μόρια για τα δυο ανήλικα τέκνα και -30 μόρια λόγω ηλικίας. Συνολικά συγκεντρώνει 86 μόρια.

Για την ίδια θέση λοιπόν μεταξύ δύο υποψηφίων με τα ίδια χαρακτηριστικά θα επιλεγεί ο άνεργος που είναι 30 ετών 30 μόρια επειδή ανήκει ηλικιακά στην ομάδα 30 – 44 ετών και πριμοδοτείται περισσότερο γιατί έχει λιγότερες πιθανότητες να συμμετάσχει σε άλλο πρόγραμμα.

Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα καθώς το ΑΣΕ Π έχει ανάψει το πράσινο φως και απομένει η δημοσίευση της προκήρυξης από τον ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι θα μπορούν να επιλέξουν μέχρι τρεις φορείς στους οποίους επιθυμούν να απασχοληθούν για 5 μήνες (σ.σ.: ή μέχρι 6,5 μήνες για ορισμένες ειδικότητες στο υπουργείο Παιδείας).

Η επιλογή των ανέργων θα γίνει από αυτόματο σύστημα μοριοδότησης του ΟΑΕΔ. Οσοι επιλεγούν και δεν ειδοποιηθούν για την πρόσληψή τους θα προταθούν ως επιλαχόντες για άλλες θέσεις, ενώ θα μπορούν να πάρουν μέρος στην επαναπροκήρυξπ των ακάλυπτων θέσεων χωρίς νέα αίτηση.

www.dikaiologitika.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου