ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου: «Η ΕΣΕΕ ζητά την εξαίρεση του Λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Πρόεδρος ΕΣΕΕ_Υφυπουργός Οικονομικών

Την εξαί­ρεση του Λια­νε­μπο­ρίου από τα νέα τεκ­μή­ρια φορο­λό­γη­σης των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών ζητά η ΕΣΕΕ με Επι­στολή της στην ηγεσία του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, με την οποία καταρ­ρί­πτει το έωλο σκε­πτικό της επί­μα­χης διά­τα­ξης.

Σε συνά­ντησή τη Δευτέρα 6 Νοεμ­βρίου με τον Υφ. Οικο­νο­μι­κών κ. Χάρη Θεοχάρη ο Πρό­ε­δρος της Συνο­μο­σπον­δίας κ. Γιώργος Καρα­νί­κας υπο­γράμ­μισε πως η αυθαί­ρετη κατη­γο­ρία ότι Έλληνες Έμποροι είναι «εκ συστή­μα­τος φορο­φυ­γά­δες» δεν είναι απο­δε­κτή. Θίγει την τιμή και την υπόληψη ολό­κλη­ρου του εμπο­ρι­κού κλάδου και «προ­σκρούει» στη πραγ­μα­τική εικόνα του Λια­νι­κού Εμπο­ρίου της ψηφια­κής εποχής: Η εκτε­τα­μένη χρήση των ηλε­κτρο­νι­κών συναλ­λα­γών, των χρε­ω­στι­κών και πιστω­τι­κών καρτών, του pos και του mydata και η δια­σύν­δεση των ταμεια­κών μηχανών με τη φορο­λο­γική διοί­κηση καθι­στούν τη λει­τουρ­γία των εμπο­ρι­κών επι­χει­ρή­σεων απο­λύ­τως διάφανη και ελεγ­χό­μενη ανά πάσα στιγμή.

Ο κύριος Καρα­νί­κας ανέ­δειξε το «φορο­λο­γικό παρά­δοξο» της επί­μα­χης διά­τα­ξης: Ενώ αιφ­νι­δια­στικά οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι έμποροι τιμω­ρού­νται ορι­ζό­ντια ως φορο­φυ­γά­δες, στην Λίστα με τα θεω­ρού­μενα ως τα πιο «ύποπτα» για φορο­δια­φυγή επαγ­γέλ­ματα, που η ίδια η κυβέρ­νηση έχει θεσπί­σει με νόμο από το 2021, ΔΕΝ περι­λαμ­βά­νε­ται το λιανικό εμπόριο. Γι’ αυτό οι απο­δεί­ξεις σε εμπο­ρικό κατά­στημα που εκδί­δο­νται μέσω ηλε­κτρο­νι­κών συναλ­λα­γών δεν πρι­μο­δο­τού­νται με έξτρα έκπτωση φόρου, όπως ισχύει για τα επαγ­γέλ­ματα της εν λόγω Λίστας.

Ο Πρό­ε­δρος της ΕΣΕΕ σημεί­ωσε πως είναι απο­λύ­τως λογικό να υπάρ­χουν χιλιά­δες μικρές εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις με πολύ χαμηλά ετήσια καθαρά έσοδα μετά την παν­δη­μία, στην ελλη­νική αγορά των πολλών «ταχυ­τή­των» και των μεγάλων ανι­σο­τή­των. Υπεν­θύ­μισε πως το εισό­δημα των κατα­να­λω­τών έχει μειωθεί και μετα­το­πί­ζε­ται συνεχώς, από κλάδους όπως η ένδυση/υπόδηση και τα έπιπλα, προς τα βασικά είδη δια­τρο­φής, ενι­σχύ­ο­ντας τους τζίρους των σου­περ­μάρ­κετ.

Ήδη από την περα­σμένη Άνοιξη η Ετήσια Έκθεση Ελλη­νι­κού Εμπο­ρίου του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ είχε ανα­δεί­ξει την τριπλή παγίδα για τα έσοδα των Μμε του Εμπο­ρίου: Μειω­μέ­νες πωλή­σεις, αυξη­μένο λει­τουρ­γικό κόστος και εύθραυ­στο χρέος, σε περι­βάλ­λον ενερ­γεια­κής κρίσης, υψηλών επι­το­κίων και αδυ­να­μίας πρό­σβα­σης στην χρη­μα­το­δό­τηση.

Εκ του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.