Τοπικές Ειδήσεις

Επελήφθη της επενδύσεως στην Κρητηνία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έπειτα από 8 μήνες!

Επειτα από οκτώ ολόκληρους μήνες, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε το αίτημα για τη χωροθέτηση της υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας υγείας 5 αστέρων στην περιοχή Αμαρτος της Κρητηνίας, το οποίο είχε υποβληθεί στις αρχές του Ιανουρίου 2020!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», η οποία έχει αναδείξει το θέμα της τεράστιας επένδυσης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενός από τα κορυφαία projects στη χώρα μας, τα μέλη του ΚΑΣ κατά τη διάρκεια εξέτασης του αιτήματος, ζήτησαν ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την ανασκαφική έρευνα που πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένο τομέα του έργου, γεγονός το οποίο βρίσκει σύμφωνους τους επενδυτές.
Πλέον, εφόσον το θέμα πέρασε από το ΚΑΣ, απομένει η απάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, αφού προηγηθεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υποβλήθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου 2020 και εξετάστηκε μόλις προχθές, παρόλο που η Εταιρεία έχει εκπληρώσει όλα όσα έχουν ζητηθεί. Οι επενδυτές εξακολουθούν να τελούν σε κατάσταση αναμονής, ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα θα έχουν την πολυπόθητη θετική απάντηση, καθώς όλες οι εκκρεμότητες και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν διεκπεραιωθεί, μεταξύ των οποίων και ο σκόπελος για την περιβαλλοντική μελέτη, καθώς όπως προκύπτει από χάρτη του Δασαρχείου αλλά και με βάση μαρτυρίες υπερήλικων κατοίκων της περιοχής, ο δρόμος που συνδέει την κεντρική οδό με το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί η πρότυπη μονάδα υγείας, υφίσταται πριν το έτος 1923, που επίσης αποτελούσε βασική προϋποθέση για την έγκριση από το ΚΑΣ.
Ο μεγαλοεπενδυτής της πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας κατάγεται και διαμένει στο Ισραήλ και παρά την μετ’ εμποδίων διαδρομή της επένδυσης των τελευταίων ετών εξαιτίας των δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος, επιμένει στην ολοκλήρωσή της.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ και σε μια περίοδο μάλιστα που οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ενίσχυση της οικονομίας, οι εξελίξεις στην περίπτωση της πρότυπης μονάδας υγείας κινούνται με ρυθμούς χελώνας.
Αρκεί να σημειωθεί ότι η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και του δυσκίνητου ελληνικού δημοσίου, τρία σχεδόν χρόνια μετά εκκρεμεί ακόμη η έγκριση από το ΚΑΣ, έπειτα από την ανταλλαγή δεκάδων εγγράφων, διορθωτικών παρεμβάσεων και υποδείξεων καθώς κατά την έναρξη των εργασιών, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2019, τη δέσμευση 1.100 τ.μ. όπου εντοπίστηκαν τα αρχαία και τον επαναπροσδιορισμό των αρχιτεκτονικών σχεδίων. Οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου επανασχεδιάστηκαν από την αρχή και από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια. Όλες οι αλλαγές έγιναν τηρώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Όπως έχει γράψει η «δ», ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνεται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπος και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου. Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γενικά, όλα όσα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου, καθιστώντας τη μονάδα σημείο αναφοράς και θέτοντας την περιοχή στο χάρτη του τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Παράλληλα με τη μονάδα, στο σχεδιασμό είναι και η κατασκευή μιας μικρής μαρίνας για την φιλοξενία 20 σκαφών αναψυχής, η οποία θα λειτουργεί και τον χειμώνα ως καταφύγιο σκαφών εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή.
Όλο αυτό το διάστημα, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, οι επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε Αθήνα και Ρόδο, συνεχίζονται προσδοκώντας άμεσα σε μια θετική απάντηση για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας-πρότυπο, καθώς όλα είναι έτοιμα από πλευράς των επενδυτών, οι οποίοι έχουν δαπανήσει μέχρι σήμερα μεγάλα ποσά και ακόμα δεν έχουν δει κάποια απτή πρόοδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου