Ρεπορτάζ

Καθιερώνονται δύο νέα brand names για τα τουριστικά καταλύματα

Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την καθιέρωση ενός ενιαίου ονόματος και κατηγορίας για τα τουριστικά καταλύματα, σε όλες τις χώρες – μέλη της ξεκινά από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου και προέδρου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτη Τοκούζη.
Παράλληλα, καθιερώνονται δύο νέα brand names, που θα αλλάξουν τελείως τον χώρο των καταλυμάτων όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τα “elite” και τα “smotel” καταλύματα, που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την νέα εποχή στην οποία περνούν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για νέες πρωτοβουλίες οι οποίες ως στόχο έχουν αφενός να αναβαθμίσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την κατάταξη των καταλυμάτων και αφετέρου να αποκτήσουν ταυτότητα.
Καθιέρωση δύο νέων brand names
Ο κ. Παν. Τοκούζης, δήλωσε σχετικά:
«Αν και τα τουριστικά καταλύματα έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του ταξιδιωτικού κοινού ως μία υποδεέστερη επιλογή διαμονής, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού στα τελευταία χρόνια υλοποιούνται αξιόλογες επενδύσεις από επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι επενδύουν στην ποιότητα και στη διαφορετικότητα, σε τουριστικά καταλύματα τα οποία προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και παροχές. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνεται το όνομα “elite”, μία νέα κατηγορία, η οποία θα αποτελέσει τη “ναυαρχίδα” του κλάδου.
Στην κατηγορία αυτή θα εντάσσονται καταλύματα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των καταλυμάτων που ανήκουν στην 5η κατηγορία.
Η νέα αυτή κατηγορία θα πιστοποιείται από τον φορέα μας. Παράλληλα, κατοχυρώσαμε ένα νέο brand name το “smotel”, με το οποίο θα μπορεί να πιστοποιείται μία επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας και μεγέθους, που θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και παροχές προς τους πελάτες της.
Μία νέα κατηγορία, καταλυμάτων, τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως λόγου χάρη, την παροχή πρωινού ή θα είναι πιστοποιημένα στον τουρισμό εμπειρίας, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα υψηλού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι με το όνομα “smotel” θα μπορούν να πιστοποιούνται καταλύματα που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες του κλάδου».
«Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε τρόπους αναβάθμισης, ανανέωσης και διαφοροποίησης των επιχειρήσεών μας, δίνοντάς τους μία νέα υπόσταση.
Η εποχή που, ο υπέρλαμπρος ελληνικός ήλιος και οι πεντακάθαρες θάλασσές μας, ήταν στοιχεία ικανά από μόνα τους, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος για εμάς ώστε να καταφέρουμε να αντέξουμε στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε», κατέληξε ο κ. Π. Τοκούζης.

“Τουρισμός Εμπειρίας”
Άλλη μία καινοτόμος δράση που έχει δρομολογήσει η ΣΕΤΚΕ, είναι η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας τουριστικών καταλυμάτων, που θα εξειδικεύονται και θα πιστοποιούνται στον “Τουρισμό Εμπειρίας” η οποία θα είναι έτοιμη την επόμενη τουριστική περίοδο.
Ο “Τουρισμός Εμπειρίας” από την ερχόμενη τουριστική περίοδο θα είναι μία από τις επιλογές που θα έχει ο επισκέπτης στα Δωδεκάνησα διαφοροποιώντας το παρεχόμενο προϊόν από τον μαζικό τουρισμό, δίνοντας επιπλέον επιλογές στους επισκέπτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. έχει σκοπό να συγκροτήσει έναν φορέα πιστοποίησης, ο οποίος θα αναλάβει το έργο του εκσυγχρονισμού και θα πιστοποιεί τα καταλύματά σε εξειδικευμένες μορφές “τουρισμού εμπειρίας”.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση και σε πληθυσμό νησιωτική Περιφέρεια της Ελλάδας προσφέροντας πολλές επιλογές και στα νησιά μας εδρεύει η πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων ολόκληρης της χώρας, εκτιμάται ότι ο “Τουρισμός Εμπειρίας” μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλαπλά επίπεδα.
Ηδη ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε τα ενοικιαζόμενα καταλύματα σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις να προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέγουν δραστηριότητες που θα τους φέρουν κοντά στη φύση, συνδυάζοντας την άθληση με την απόδραση σε ένα από τα πολλά εκπληκτικά τοπία της χώρας. Ειδικότερα, στα Δωδεκάνησα, ο Τουρισμός Εμπειρίας, δεν θα περιλαμβάνει μόνο αθλητικές δραστηριότητες αλλά και συμμετοχή σε τοπικά ήθη και έθιμα, για να γνωρίσουν οι επισκέπτες την κουλτούρα του τόπου. Σκοπός είναι, οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι επισκέπτες να αποτυπωθούν στο μυαλό και στην καρδιά τους ώστε να επισκεφτούν τον προορισμό ξανά!

Καλάθι Πρωινού
Η πρωτοβουλία της ΣΕΤΚΕ, η οποία σχετίζεται άμεσα με την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν στους φιλοξενούμενούς τους όλα τα τουριστικά καταλύματα είναι το “Καλάθι Πρωινού” το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες. Η υπηρεσία αυτή ως στόχο έχει να συνδέσει τον κλάδο με τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας συγχρόνως στον επισκέπτη μια νέα γαστρονομική εμπειρία. Το “Καλάθι Πρωινού” αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.
Απευθύνεται τόσο στα μικρά τουριστικά καταλύματα, που δεν διαθέτουν χώρους εστίασης, όσο και σε εκείνα που διαθέτουν επισιτιστικό τμήμα, αφού έχουν οριστεί ειδικά κριτήρια και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την παρασκευή του πρωινού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου