Τα χρήματα από τα σεντούκια και τα στρώματα επιστρέφουν και πάλι στις τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των καταθέσεων και όπως αναφέρουν παράγοντες των τοπικών υποκαταστημάτων των τραπεζών, κυρίως ηλικιωμένοι πολίτες οι οποίοι είχαν προβεί σε ανάληψη των οικονομιών τους στα προηγούμενα χρόνια, φοβούμενοι την οικονομική αστάθεια της χώρας και ανησυχώντας για την πιθανή πτώχευσή της, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ξεκίνησαν να επιστρέφουν τα χρήματα στις τράπεζες, θεωρώντας προφανώς ότι θα είναι πιο ασφαλή απ’ ό,τι στις… κρυψώνες του σπιτιού τους. Το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και στην οικονομία φαίνεται να έχει αποκατασταθεί έπειτα από πολλά χρόνια.
Βέβαια, οι καταθέσεις, που κατά τα προηγούμενα χρόνια «μετανάστευσαν» στα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, δεν έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, τουλάχιστον δεν παρατηρείται κάποια έντονη κινητικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Προφανώς τα πολύ χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια των ελληνικών τραπεζών να λειτουργούν ακόμη ανασταλτικά.
Γενικότερα, η ρευστότητα στη Ρόδο παρουσιάζει αύξηση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα πάντα με τους τραπεζικούς παράγοντες. Οι καταθέσεις από τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την περσινή θερινή περίοδο, γεγονός το οποίο αν μη τι άλλο φανερώνει ότι η τοπική οικονομία ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Εκτός όλων των άλλων, οι τράπεζες δέχονται όλο και πιο συχνά αιτήσεις για άρση κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών. Οι οφειλέτες μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων νόμου για τις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους για να ανακτήσουν τα κλειδιά των τραπεζικών τους λογαριασμών για όσο χρόνο παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους. Την ίδια στιγμή και οι τράπεζες στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, διευκολύνοντας τους συνεπείς πελάτες τους να συνάψουν νέα δάνεια. Υπάρχουν επίσης τράπεζες που «ξεκλειδώνουν» την αγορά των στεγαστικών δανείων. Υπάρχουν προγράμματα με σταθερή δόση, ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 30 χρόνια. Τέλος, υπάρχουν τράπεζες που χορηγούν δάνεια έως 20.000 χωρίς να απαιτείται η προσημείωση κάποιου ακινήτου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ