Τις τεράστιες διαστάσεις του φαινομένου έκδοσης παράνομων φορολογικών στοιχείων, ιδιαίτερα στον χώρο της εστίασης, μέσω ειδικού λογισμικού παραποίησης ή παράκαμψης των φορολογικών μηχανισμών, ανέδειξαν οι κοινές δράσεις μικτών κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Με την παραποίηση του λογισμικού και των φορολογικών μηχανισμών, οι κατηγορούμενοι αλλοίωναν τα φορολογικά δεδομένα με παρέμβαση σε αυτά προκειμένου να εμφανίζονται μειωμένα έσοδα και να αποφεύγεται η απόδοση των προβλεπόμενων φόρων στο δημόσιο. Η διόγκωση του φαινομένου, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φορολογικών εσόδων.

Στις 7 Οκτωβρίου τα μικτά κλιμάκια, πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αττική και την Κρήτη σε εταιρείες πώλησης λογισμικού και σε επιχειρήσεις, για τον εντοπισμό παραποιημένου λογισμικού και φορολογικών μηχανισμών.

Μπαράζ ελέγχων

Ελέγχθησαν στην Αττική δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού και 18 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και στην Κρήτη μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρείς επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και ένα ξενοδοχείο. Κατασχέθηκαν συνολικά 69 υπολογιστές-φορολογικοί μηχανισμοί, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών καθώς και πλήθος φορολογικών στοιχείων. Έγιναν δύο έρευνα σε κατοικίες και στη μία εξ’ αυτών βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 126.895 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που κατασχέθηκαν στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση των δεδομένων και τα φορολογικά στοιχεία θα υποβληθούν σε επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ