Δήμους και Περιφέρειες που θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως σύγχρονοι μάνατζερ για την καλύτερη διαχείριση των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι το …«μοντέλο» της Τοπικής Διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, οργώνοντας κυριολεκτικά ένα καλά καλλιεργημένο έδαφος από νόμους και διατάξεις που της άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, περί ακυβερνησίας των δήμων όπως λέει η ΝΔ ή περί «έλλειψης δημοκρατίας» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, κρύβουν την ουσία, που είναι η προσαρμογή των δήμων στους στόχους του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Σ’ αυτό το στόχο δεν υπάρχει «ουδείς διαμαρτυρόμενος» από τα αστικά κόμματα. Οι ασφαλιστικές δικλείδες για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και μέσα από τους ΟΤΑ είναι μέσα στα μνημόνια που τα ψήφισαν όλοι μαζί και ισχύουν σήμερα στο ακέραιο.

Δεν είναι καινούργιο ζήτημα η λειτουργία των δήμων ως ανωνύμων εταιρειών και η μεγαλύτερη σύμφυσή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξελίχθηκε και εκσυγχρονίστηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και συνεχίζεται πιο δυναμικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Δίνει την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, το ρόλο των οποίων αναβαθμίζει, δίνοντάς τους αρμοδιότητες που έχει το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως για παράδειγμα ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού, ή η προσφυγή ή μη του δήμου σε ένδικα μέσα. Δηλαδή αφαιρεί από τους δήμους το δικαίωμα να αποφασίζουν συμβιβασμό ή και κατάργηση της δίκης σχετικά με τις τρέχουσες μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων, ή τη δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς τους δήμους των εργατικών – λαϊκών οικογενειών! Από την άλλη, προβλέπονται διευκολύνσεις που θα μπορούν να παρέχουν οι Επιτροπές σε μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η επιβολή αντιτίμου για κάθε είδους δημοτική παροχή κ.ά. Αφαιρεί από τις κοινότητες και τους ελάχιστους πόρους που θα παρείχε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιπλέον, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα, τα τέλη των δήμων κ.λπ., προβλέπεται μεν η διαφωνία παρατάξεων ή μεμονωμένων συμβούλων, αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται, πρακτικά το ακυρώνουν. Το «όχι» που θα εκφραστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ολοκληρωμένη αντιπρόταση για τον προϋπολογισμό, τους φόρους και τα τέλη, και μάλιστα θα πρέπει αυτή η ολοκληρωμένη αντιπρόταση να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, και βεβαίως να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του υπουργείου Εσωτερικών. Ενα από όλα αυτά να λείπει, η αρνητική ψήφος θεωρείται άκυρη, δεν προσμετράται! Ποιος προϋπολογισμός και ποιο τεχνικό πρόγραμμα με τη βούλα από το Υπουργείο Εσωτερικών θα βάλει σε προτεραιότητα τις ανάγκες για σύγχρονα σχολεία, για έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, για νερό, ενέργεια, υγεία και παιδεία ως αγαθά και όχι ως πανάκριβα εμπορεύματα. Ποια τύχη θα έχουν οι λαϊκές ανάγκες στα οικονομικά παρατηρητήρια των ΟΤΑ και μπροστά στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για εκμετάλλευση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, απορριμμάτων, υδάτινων πόρων, ακτών και δασών προς όφελός τους;

Σε ποιον προϋπολογισμό να συμφωνήσεις όταν με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» τα κύρια έσοδά τους οι δήμοι πρέπει να τα αντλούν κατευθείαν από τις τσέπες των δημοτών τους στη λογική της

ανταποδοτικότητας και έτσι η κρατική επιχορήγηση να ξεπέφτει σε μια απλή συμπληρωματική ενίσχυση, μόνο και όσο χρειάζεται για να εξισορροπούνται οι προϋπολογισμοί των δήμων. Ένα από αυτά τα έσοδα θα είναι και ο ΕΝΦΙΑ, του άδικου ληστρικού φόρου, που αντί να τον καταργήσουν, βάζει τους δήμους να τον επιβάλουν.

Τέτοια αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική για να εφαρμοστεί το σύστημα χρειάζεται συναινέσεις, ευρύτερη στήριξη, για να περνά αναίμακτα η σκληρή εκμετάλλευση του λαού.

Γι’ αυτό και οι συμπράξεις ανάμεσα στις παρατάξεις με κύριο κορμό την παράταξη του δημάρχου, κατοχυρώνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Την αναλογική, την οποία σταθερά σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στηρίζουμε στους δήμους και στις Περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε κουτσουρεμένη, αφήνοντας εκτός αναλογικής την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Γι’ αυτό, δεν μπορεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει τον κατήγορο δήθεν του «δημαρχοκεντρικού μοντέλου». Έχει και τη δική του σφραγίδα.

Γι’ αυτό και τίποτα δεν εμποδίζει σήμερα την παράταξη του κ. Καρίκη που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την παράταξη του δημάρχου κ. Καμπουράκη, παρά τους χαρακτηρισμούς προεκλογικά του πρώτου ότι ο μελλοντικός συνεργάτης του «όχι μόνο δεν είναι το νέο που ευαγγελίζεται αλλά είναι το πιο παλιό και από το παλιό ακόμα. Με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, με πολυετή παρουσία και με πενιχρά αποτελέσματα. Όλοι αυτοί παριστάνουν τα βαριά χαρτιά της αυτοδιοίκησης στη Ρόδο , με τη διαφορά ότι είναι τόσο βαριά που βούλιαξαν τη Ρόδο.».

Αυτό που τους ενώνει τελικά είναι η επιχειρηματική λειτουργία των δήμων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και προεκλογικά δηλώσαμε ότι δεν υπάρχουν «ανεξάρτητοι» γιατί αντικειμενικά επιλέγεις πάντα ποια συμφέροντα θα υπερασπιστείς και κρίνεσαι αν θα πάρεις θέση με το λαό και τις ανάγκες του ή με τους επιχειρηματικούς ομίλους που αλωνίζουν στο κράτος, στις περιφέρειες και στους δήμους.

Οι σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσουν τη μάχη να προβάλουν και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί όπου ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν οι λαϊκές οικογένειες της Ρόδου. Θα δώσουμε κυρίως όλες μας τις δυνάμεις να οργανωθεί η λαϊκή πάλη που μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την βαρβαρότητα για μια καλύτερη ζωή.

Τάκης Πότσος

Κώστας Τσουρούτης

Ρόδος 9/8/2019

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ