ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

” Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλυσε το πρόβλημα με την ναύλωση επαγγελματικών τουριστικών πλοίων αναψυχής”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

Διευ­κρι­νί­σεις του Τομε­άρχη Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτά­ριου Σαντο­ρι­νιού, σχετικά με τις ρυθ­μί­σεις του αρμό­διου Υπουρ­γείου που υπάρ­χουν στο πρό­σφατα ψηφι­σθέν πολυ­νο­μο­σχέ­διο της Κυβέρ­νη­σης

Στο Νομο­σχέ­διο με τον τίτλο «Ρυθ­μί­σεις του Υπουρ­γείου Εσω­τε­ρι­κών, δια­τά­ξεις για την ψηφιακή δια­κυ­βέρ­νηση και άλλα επεί­γο­ντα ζητή­ματα» και ειδικά στο άρθρο 104 με τίτλο «Ρυθ­μί­σεις σχετικά με ναυ­λώ­σεις πλοίων», η ρύθμιση που επι­τρέ­πει την, υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις, δυνα­τό­τητα σύμ­βα­σης ναύ­λω­σης επαγ­γελ­μα­τι­κού του­ρι­στι­κού πλοίου ανα­ψυ­χής από του­ρι­στικά γραφεία, είναι άρθρο που εμπε­ριεί­χετο στην Πράξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου που είχε περάσει η Κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο (ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ της 27-6-2019. ΦΕΚ 106/Α/27-6-2019, «Διευ­κό­λυνση της άσκησης του εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και ρύθμιση κατε­πει­γό­ντων θεμάτων») και σύμφωνα με την νομο­θε­τική δια­δι­κα­σία έπρεπε μετά την έναρξη των εργα­σιών της Ολο­μέ­λειας να κυρωθεί από την Βουλή.

Στόχος της Κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επίλυση ενός χρόνιου προ­βλή­μα­τος που δημιούρ­γησε ο νόμος 4256/2014 της κυβέρ­νη­σης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (Νόμος Βαρ­βι­τσιώτη) και εμπό­διζε τη λει­τουρ­γία των του­ρι­στι­κών γρα­φείων και την ομαλή ανά­πτυξη της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας εν γένει.

Συγκε­κρι­μένα, η ΝΔ που τόσο κόπτε­ται σήμερα για την ανά­πτυξη, κατά την προη­γού­μενη δια­κυ­βέρ­νησή της είχε απα­γο­ρεύ­σει στα του­ρι­στικά γραφεία να συνά­πτουν συμ­βά­σεις ως ναυ­λω­τές, με συνέ­πεια ο του­ρί­στας που επι­σκε­πτό­ταν τη χώρα μας και που αγόραζε του­ρι­στικό πακέτο που περιε­λάμ­βανε και την πραγ­μα­το­ποί­ηση θαλάσ­σιου ταξι­διού, να ανα­γκά­ζε­ται ο ίδιος (και όχι το του­ρι­στικό γραφείο) να πραγ­μα­το­ποιεί τη ναύλωση του σκάφους. Ρύθμιση που έφερνε αναίτια γρα­φειο­κρα­τία για να απο­λαύ­σει ο επι­σκέ­πτης την ελλη­νική θάλασσα και τις επι­σκέ­ψεις στα νησιά και που τελικά οδήγησε στην ακύρωση ναυ­λώ­σεων καθώς και στη μείωση της πώλησης του­ρι­στι­κών πακέτων.

Η κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από δια­βού­λευση με τους αρμό­διους φορείς (FED HATTA- Σύν­δε­σμος του­ρι­στι­κών γρα­φείων και ΠΕΝΕΤΗΣ- ιδιο­κτή­τες ημε­ρο­πλοίων) έδωσε λύση στο πρό­βλημα που είχε δημιουρ­γή­σει η ΝΔ και είχε μπλο­κά­ρει ένα σημα­ντικό μέρος της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, προ­στα­τεύ­ο­ντας ταυ­τό­χρονα τη λει­τουρ­γία των ημε­ρο­πλοίων από πρα­κτι­κές αθέ­μι­του αντα­γω­νι­σμού. Εδώ όλη η ρύθμιση της ΠΝΠ που περι­λαμ­βά­νε­ται και στο υπό ψήφιση νομο­σχέ­διο: Τρο­πο­ποί­ηση του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 Στην παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) προ­στί­θε­ται περί­πτωση δ’ ως εξής:

«δ. Σύμβαση ναύ­λω­σης επαγ­γελ­μα­τι­κού του­ρι­στι­κού πλοίου ανα­ψυ­χής στην οποία ως ναυ­λω­τής συμ­βάλ­λε­ται του­ρι­στικό γραφείο, στο πλαίσιο προ­γράμ­μα­τος οργα­νω­μέ­νου ταξι­διού (πακέτου) κατά την έννοια του άρθρου 3 του π.δ. 7/2018 (Α’ 12), επι­τρέ­πε­ται υπό την προ­ϋ­πό­θεση ότι η διάρ­κεια της σύμ­βα­σης:

αα) είναι μεγα­λύ­τερη των είκοσι τεσ­σά­ρων (24) ωρών ή

ββ) είναι ίση ή μικρό­τερη των είκοσι τεσ­σά­ρων (24) ωρών, εφόσον ο αριθμός των επι­βα­τών του πλοίου αντι­στοι­χεί στον αριθμό των κλινών που δια­θέ­τει το πλοίο, ανε­ξάρ­τητα αν το ταξίδι περι­λαμ­βά­νει δια­νυ­κτέ­ρευση.

Στις ναυ­λώ­σεις του προη­γού­με­νου εδαφίου τα του­ρι­στικά γραφεία μπορεί να προ­σλαμ­βά­νουν τον κυβερ­νήτη του επαγ­γελ­μα­τι­κού του­ρι­στι­κού πλοίου ανα­ψυ­χής. Στο ναυ­λο­σύμ­φωνο πρέπει να ανα­φέ­ρε­ται ότι το ταξίδι πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο πλαίσιο προ­γράμ­μα­τος οργα­νω­μέ­νου ταξι­διού που διορ­γα­νώ­νει το του­ρι­στικό γραφείο. Το του­ρι­στικό γραφείο εκδίδει ατο­μι­κές δια­τα­κτι­κές ταξι­διού (voucher), με τις οποίες εφο­διά­ζει τους επι­βά­τες. Το ναυ­λο­σύμ­φωνο και η κατά­σταση επι­βα­τών τηρού­νται στο πλοίο και επι­δει­κνύ­ο­νται σε κάθε έλεγχο της λιμε­νι­κής αρχής. Το του­ρι­στικό γραφείο καθί­στα­ται συνυ­πεύ­θυνο με τον πλοιο­κτήτη ή τον εφο­πλι­στή του πλοίου για την τήρηση των δια­τά­ξεων του παρό­ντος νόμου και των όρων του ναυ­λο­συμ­φώ­νου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.