Τοπικές Ειδήσεις

Τα νέα μέτρα προκάλεσαν την αντίδραση της εστίασης και στη Pόδο

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στους επιχειρηματίες τα νέα υγειονομικά μέτρα για τον κλάδο της εστίασης. Από χθες, 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, και να είναι προστατευμένη η διασκέδαση.
Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.
Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας -όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα- θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων στην εστίαση που έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους. Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο σχεδιασμός έδινε το δικαίωμα και στους ανεμβολίαστους, μέσω αρνητικού τεστ, να μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου «Η Πρωτοπορία», κ. Γιάννης Κλούβας, τα νέα μέτρα αποτελούν τη «χαριστική βολή» για τον κλάδο! «Στη Νότια Ρόδο η οποία κατά κύριο λόγο δουλεύει με Βρετανούς τουρίστες, τα πράγματα είναι εξαιρετικά υποτονικά.
Στην πόλη, τα καταστήματα, που οι βασικοί τους πελάτες είναι οι Σκανδιναβοί, επίσης δεν δουλεύουν αρκετά. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Παπανικολάου, με το ζόρι βλέπουν πελάτη, το ίδιο ισχύει πάνω-κάτω και για την οδό Γρίβα.
Πολλά εστιατόρια άνοιξαν μόλις πριν από λίγες ημέρες και άλλα παραμένουν ακόμη κλειστά. Πλέον δεν υπάρχει κέρδος για τις επιχειρήσεις παρά μόνο χρέη. Όσα εστιατόρια άνοιξαν, μπαίνουν μέσα με την ελπίδα ότι από κάποιο σημείο και έπειτα θα δουλέψουν καλύτερα, δήλωσε ο κ. Κλούβας και συμπλήρωσε αναφερόμενος στο μέτρο των καθήμενων και τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πελατών, τα εξής:
«Είναι ένα ακόμη μέτρο που δεν ξέρουμε εάν έχει λογική. Υπάρχουν ταβέρνες με μουσική ζωντανή που πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Πώς να πεις π.χ. στον Ισραηλινό τουρίστα να μη σηκωθεί, να μη χορέψει; Δεν γίνεται αυτό, για να διασκεδάσουν έρχονται!
Ευτυχώς όλες ή τουλάχιστον οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.
Συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα διαχωρισμού πελατών. Ισχύουν μόνο για τους εσωτερικούς χώρους. Τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ είναι καταδικασμένα με αυτό το μέτρο.
Ακόμη και αν αναγκαστούν να προσλάβουν έναν εργαζόμενο ο οποίος θα ελέγχει ποια άτομα θα μπαίνουν και ποια όχι, αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα έξοδα της επιχείρησης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσεις πια.
Οι τουρίστες δεν κυκλοφορούν καν. Μένουν μόνο μέσα στα ξενοδοχεία».
Αρκετά είναι τα εστιατόρια που άλλαξαν χέρια καθώς οι ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να αντέξουν τα βάρη. Άλλοι μπαίνουν στον κλάδο, θέλοντας να δοκιμάσουν την τύχη τους. «Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι το πολεμούν. Αρκετοί δεν τα καταφέρνουν και αναγκάζονται να πουλήσουν στο τέλος τις επιχειρήσεις τους. Έχουν αλλάξει χέρια πολλά μαγαζιά… Ευχόμαστε να βελτιωθούν τα πράγματα. Και όντως τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί κάπως η κίνηση.
Βέβαια τη μία μέρα μπορεί να τα πας καλά και την άλλη να μην σταυρώσεις πελάτη. Προσωπικά δεν θα προέτρεπα κανένα να ασχοληθεί με τον κλάδο της εστίασης. Είναι πολλές οι δυσκολίες. Τώρα αν σε βρουν με όρθιο πελάτη θα σε κλείσουν για επτά ημέρες και θα επιβάλουν πρόστιμο 2000 ευρώ! Και τι να κάνουμε, να δέσουμε τους πελάτες στις καρέκλες;», αναρωτιέται ο κ. Κλούβας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου