ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκαθαριστικό εφορίας : Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος – Ποιοι θα έχουν έκπτωση 2%

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εφορία

Τη δυνα­τό­τητα να απο­πλη­ρώ­σουν τον φόρο εισο­δή­μα­τος σε 8 μηνιαίες δόσεις (Ιούλιο έως και Φεβρουά­ριο) αντί των 3 διμη­νιαίων απο­φά­σισε η κυβέρ­νηση με στόχο να διευ­κο­λύ­νει νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις.

Μάλιστα όσα νοι­κο­κυ­ριά πλη­ρώ­σουν εφάπαξ το φόρο που τους ανα­λο­γεί θα έχουν έκπτωση 2% επί του λογα­ρια­σμού.

Σχεδόν δύο εβδο­μά­δες απο­μέ­νουν για να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων και όπως όλα δεί­χνουν η ηγεσία του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών θα κληθεί να λάβει εκ νέου μια απόφαση για την παρά­τασή τους.

Από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών δεν επι­θυ­μούν να παρα­τα­θεί η δια­δι­κα­σία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουρ­γούσε προ­βλή­ματα στην είσπραξη των εσόδων από τον φόρο εισο­δή­μα­τος, ενώ θα καθυ­στε­ρή­σει και η εκκα­θά­ριση του ΕΝΦΙΑ,  και ενδε­χο­μέ­νως να παρα­τα­θεί η πληρωμή της πρώτης δόσης κατά ένα μήνα.

Οι επι­λο­γές πλη­ρω­μής του φόρου

Ανα­λυ­τι­κό­τερα:

– O φόρος εισο­δή­μα­τος φυσικών προ­σώ­πων θα εξο­φλη­θεί φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουά­ριο 2021.

– Oι φορο­λο­γού­με­νοι που θα εξο­φλή­σουν τον φόρο εισο­δή­μα­τος στο σύνολό του έως το τέλος Ιουλίου, δηλαδή εντός της προ­θε­σμίας πλη­ρω­μής της πρώτης δόσης, θα έχουν έκπτωση 2% στο συνο­λικό οφει­λό­μενο ποσό φόρου.

– Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσ­σο­ντας την οφειλή στην νέα πάγια ρύθμιση. Όσοι επι­λέ­ξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επι­τό­κιο κυμαί­νε­ται στα επίπεδα του  4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επι­τό­κιο είναι  πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαι­τεί­ται αυτή να κατα­στεί ληξι­πρό­θε­σμη. Μπορεί να ρυθ­μι­στεί και πριν την εκπνοή της προ­θε­σμίας εξό­φλη­σης της πρώτης δόσης ή των επό­με­νων δόσεων.

– Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστω­τική κάρτα. Στην περί­πτωση αυτή οι φορο­λο­γού­με­νοι πλη­ρώ­νο­ντας ολό­κληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερ­δί­ζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 μηνιαίες δόσεις.

Όπως προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων μέχρι και χθες είχαν υπο­βλη­θεί 3.756.566 φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις σε σύνολο περίπου 6.500.000 που ανα­μέ­νε­ται να υπο­βλη­θούν.

Με βάση τα στα­τι­στικά των δηλώ­σεων που υπο­βλή­θη­καν το 32,24% των εκκα­θα­ρι­στι­κών σημειω­μά­των είναι χρε­ω­στικό με το μέσο φόρο να ανέρ­χε­ται σε 705 ευρώ, το 13,07% πιστω­τικό με το μέσο φόρο για επι­στροφή να δια­μορ­φώ­νε­ται στα 262 ευρώ, ενώ το 54,51% των εκκα­θα­ρι­στι­κών είναι μηδε­νικά.

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.