ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τουρισμός “απογειώνεται”, η κρουαζιέρα αγωνιά

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Της Βασι­λι­κής Κουρ­λι­μπίνη

Την ώρα που ο ελλη­νι­κός Του­ρι­σμός διανύει την καλύ­τερη σεζόν των τελευ­ταίων χρόνων (φέτος ο αριθμός των του­ρι­στών θα φτάσει τα 30 εκατ.), με τις αερο­πο­ρι­κές αφίξεις ξένων επι­σκε­πτών να κατα­γρά­φουν κατα­κό­ρυφη άνοδο, έντονος είναι ο προ­βλη­μα­τι­σμός για την πορεία της κρουα­ζιέ­ρας. Τα ελλη­νικά λιμάνια δεν κατά­φε­ραν, όπως όλα δεί­χνουν, να αξιο­ποι­ή­σουν την περσινή- θετική για τον κλάδο- συγκυ­ρία, όταν λόγω των τρο­μο­κρα­τι­κών επι­θέ­σεων στην Τουρκία, οι μεγάλοι όμιλοι κρουα­ζιέ­ρας τρο­πο­ποί­η­σαν τα προ­γράμ­ματά τους, αντι­κα­θι­στώ­ντας τις προ­σεγ­γί­σεις στα τουρ­κικά παράλια με ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν πως φέτος οι αφίξεις των κρουα­ζιε­ρό­πλοιων και στα 42 λιμάνια που κατα­γρά­φε­ται η κίνηση θα είναι μειω­μέ­νες κατά 22,7% και από 4.290 το 2016 να φθάσουν τις 3.316. Σημα­ντική θα είναι η μείωση και στους επι­βά­τες, η οποία υπο­λο­γί­ζε­ται να κινηθεί στο 13,9% και από 5,1 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες το 2016, θα υπάρξει μείωση στα 4,4 εκα­τομ­μύ­ρια το 2017.

Ήδη τα ορι­στικά απο­τε­λέ­σματα της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος για το πλε­ό­να­σμα του ταξι­διω­τι­κού ισο­ζυ­γίου την περίοδο Ιανουα­ρίου – Μαρτίου επι­βε­βαιώ­νουν την αρνη­τική πορεία της κρουα­ζιέ­ρας. Όπως σημειώ­νε­ται στην ανα­κοί­νωση της ΤτΕ, οι συνο­λι­κές εισπρά­ξεις από επι­βά­τες κρουα­ζιέ­ρας μειώ­θη­καν κατά 36% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2016 και ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο τρίμηνο κατα­γρά­φη­καν μόλις 92 αφίξεις κρουα­ζιε­ρό­πλοιων (Ιανουάριος-Μάρτιος 2016: 150 αφίξεις), με 82 χιλ. επι­σκέ­ψεις επι­βα­τών, έναντι 189 χιλ. επι­σκέ­ψεων επι­βα­τών την αντί­στοιχη περίοδο του 2016. Από τη συμπλη­ρω­μα­τική έρευνα προ­έ­κυψε ότι το 86% των επι­βα­τών ήταν διερ­χό­με­νοι επι­σκέ­πτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγ­μα­το­ποί­η­σαν 1,7 στάσεις σε ελλη­νικά λιμάνια, έναντι 2,1 στάσεων την αντί­στοιχη περίοδο του 2016.

Η πτωτική τάση στις αφίξεις κρουα­ζιε­ρό­πλοιων είχε γίνει εμφανής ήδη από την αρχή της χρονιάς, οπότε και παρα­τη­ρή­θηκε η πρώτη συρ­ρί­κνωση των προ­γραμ­μά­των με σταθ­μούς λιμάνια της ανατ. Μεσο­γείου (κυρίως Ελλάδα και Τουρκία) και μετα­τό­πιση του ενδια­φέ­ρο­ντος σε ταξίδια με “πυρήνα” την Ισπανία και την Ιταλία. Φορείς της αγοράς είχαν προει­δο­ποι­ή­σει για σημα­ντική μείωση των προ­σεγ­γί­σεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων σε σχέση με πέρσι.

Το αρμόδιο υπουρ­γείο από την άλλη πλευρά φαί­νε­ται να έχει δια­φο­ρε­τική άποψη. Όπως ανα­φέ­ρει η υπουρ­γός Του­ρι­σμού Έλενα Κου­ντουρά, η ζήτηση για την Ελλάδα παρα­μέ­νει ισχυρή και μπορεί να μειώ­θη­καν οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες προ­σεγ­γί­σεις κρουα­ζιε­ρό­πλοιων, αλλά έχουν συμπε­ρι­λη­φθεί πλοία μεγα­λύ­τε­ρης χωρη­τι­κό­τη­τας με αυξη­μέ­νες πλη­ρό­τη­τες επι­βα­τών. Η ίδια εκτιμά πως οι προ­ο­πτι­κές παρα­μέ­νουν θετικές και συμπλη­ρώ­νει πως το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού προ­χώ­ρησε σε συμ­φω­νίες και δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τις ξένες εται­ρείες, ώστε να υπάρχει δια­τή­ρηση και αύξηση της κρουα­ζιέ­ρας.

Όπως όμως εξηγούν φορείς της αγοράς, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει να προ­σφέ­ρει επι­λο­γές προ­ο­ρι­σμών, η απουσία κατάλ­λη­λων υπο­δο­μών στα περισ­σό­τερα νησιά καθιστά αδύνατη την προ­σέγ­γιση των νέων μεγα­λύ­τε­ρων πλοίων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα πακέτα προς την Ελλάδα (που μέχρι τώρα γίνο­νταν συν­δυα­στικά με την Τουρκία) γίνο­νται όλο και λιγό­τερα.

Οι προ­σπά­θειες πλέον επι­κε­ντρώ­νο­νται στη διεύ­ρυνση των συμ­φω­νιών με μεγά­λους ομίλους για την επόμενη σεζόν, καθώς η ανοδική πορεία του Του­ρι­σμού ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί και τα επόμενα χρόνια, αλλά και στο άνοιγμα σε νέες αγορές, με προ­τε­ραιό­τητα την προ­σέλ­κυση επι­βα­τών από την Κίνα.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.