Τοπικές Ειδήσεις

«Χαμηλές επιδόσεις των νησιωτικών περιφερειών στην έρευνα και στην καινοτομία-Προτάσεις για να αλλάξει αυτή η εικόνα»

Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, συζητήθηκε με πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα, η προοπτική ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια με την παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστου Δήμα, του Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), κ. Δημήτριου Τζοβάρα, του Προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Μανώλη Πλειώνη, του Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) Ρόδου και Αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), κ. Ευάγγελου Μπεκιάρη, του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, κ. Αντώνιου Μαγουλά, του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), κ. Δημήτρη Βέργαδου.

Ο Μάνος Κόνσολας παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα στοιχεία ανέδειξε την υστέρηση των νησιωτικών περιφερειών και ιδιαίτερα του Νοτίου Αιγαίου στην έρευνα και στην καινοτομία.

Το Νότιο Αιγαίο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης:

– Είναι τελευταίο στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, με 0,23% πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο που είναι 1,18%.

– Είναι τελευταίο σε ό, τι αφορά στο ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία.

– Είναι τελευταίο στον τομέα της απασχόλησης ερευνητών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι η έρευνα και η καινοτομία στην Περιφέρεια είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ουσιαστικά, μέσα από την έρευνα παράγεται γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παραγωγή, στην πραγματική οικονομία, αλλά και στον τομέα της πολιτικής και κοινωνικής προστασίας.

Ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα της υστέρησης των νησιωτικών περιφερειών στην έρευνα και στην καινοτομία με ειδικά προγράμματα, και συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης στον τομέα της έρευνας στις συγκεκριμένες περιοχές και με τη διαμόρφωση ειδικών τομεακών προγραμμάτων για την προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα.

Ζήτησε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός και η ερευνητική δραστηριότητα του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου στον τομέα της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και των αλιευτικών αποθεμάτων και σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την παράκτια ανάπτυξη και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναφερόμενος στις νησιωτικές περιοχές που η τοπική οικονομία στηρίζεται σε ένα μεγάλο μέρος της στον τουρισμό, ο κ. Κόνσολας πρότεινε να διαμορφωθεί μια πολιτική υψηλής έντασης σε ό, τι έχει σχέση με την έρευνα και την καινοτομία, που να περιλαμβάνει:

– Την ανίχνευση νέων τάσεων στον τουρισμό και την προσαρμογή των τουριστικών προορισμών σε αυτές.

– Την ενίσχυση της καινοτομίας, των ψηφιακών υπηρεσιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

– Την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και των πράσινων πολιτικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου