Τοπικές Ειδήσεις

ΣτΕ: Οριστικοποίησε το «λουκέτο» στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση και μεταβιβάστηκε η περιουσία της το 2013, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος

Εξέπνευσαν οι ελπίδες επαναλειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε στο σύνολό της την αίτηση της Τράπεζας που ζητούσε να ακυρωθούν αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος του 2013, με τις οποίες τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και μεταβιβάστηκε η περιουσία της.

Ειδικότερα, το έτος 2017 η πενταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ παράπεμψε στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, προς οριστική κρίση τα νομικά ζητήματα που προέκυπταν από την αίτηση ακύρωσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Η εν λόγω Τράπεζα ζητούσε να ακυρωθούν οι από 8.12.2013 αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις οποίες:

1) Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της εν λόγω Τράπεζας και τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση,

2) Υποχρεώθηκε ο ειδικός εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της στην Alpha bank και

3) Δόθηκε εντολή καθορισμού της διαφοράς μεταξύ των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στην Alpha bank.

Τώρα, η επταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγητή τον σύμβουλος Επικρατείας Ηλία Μάζο, με την υπ΄ αριθμ.1162/202 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους νομικούς ισχυρισμούς της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

Η Τράπεζα, μεταξύ των άλλων, υποστήριζε ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, έγινε κατά παράβαση της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, κατά κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προηγούμενη ακρόαση των αρμοδίων στελεχών της Τράπεζας από την Τράπεζας της Ελλάδος, κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κ.Γρομιτσαρης    13.08.2021 14:00

    Καλη αρχη!Να ενα μικρο δειγμα του (ευρωστου,ισχυρου)Ελληνικου τραπεζικου συστηματος!Να δουμε στη συνεχεια ποια τραπεζα θα εχει σειρα!

Σχολιασμός άρθρου