«Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ηττήθηκε ολοσχερώς ένα ολόκληρο τοπικό παραγοντικό σύστημα που για δεκαετίες κρατούσε δέσμια τη Ρόδο, δέσμιο το Νότιο Αιγαίο. Και ξέρετε, ένα σύστημα όταν ψυχορραγεί, αντιστέκεται άτσαλα και σπασμωδικά. Όμως και οι τελευταίες αλυσίδες, όπου αυτές υπήρχαν ακόμη, έσπασαν. Τέλος εποχής, οριστικά. Και ναι… για κάποιους, game over…» δηλώνει η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δημοσιογράφος Ρένα Παυλάκη, η οποία σήκωσε το επικοινωνιακό βάρος της μακράς και ιδιαίτερα οξυμένης προεκλογικής περιόδου και πολλές φορές, έγινε στόχος και η ίδια.
Η κα Παυλάκη δηλώνει ότι στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζημάρκου επιβραβεύτηκε και δικαιώθηκε όχι μόνο το τεράστιο έργο της Περιφερειακής Αρχής, αλλά κυρίως η διαφορετική νοοτροπία στην άσκηση πολιτικής και διακυβέρνησης του τόπου.
Σημειώνει ότι ηττήθηκε παταγωδώς και καταδικάστηκε από τους πολίτες η πιο ρυπαρή προεκλογική εκστρατεία που γνώρισε ο τόπος και που γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της.
Για τον Μανώλη Γλυνό σημειώνει ότι, ως επικεφαλής της Συμμαχίας, φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την εκστρατεία αυτή όπως και για την έξαλλη προεκλογική προπαγάνδα του μίσους, εναντίον του Γιώργου Χατζημάρκου και των συνεργατών του.
Η Συνέντευξη

• Επανεκλογή του Γιώργου Χατζημάρκου από τον πρώτο γύρω των εκλογών και με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο. Το περιμένατε;
Κύριε Αθανασίου, ασφαλώς το περίμενα και δεν το λέω εκ των υστέρων. Είχα πει δημοσίως, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου, ότι για μένα θα ήταν έκπληξη να πάει ο Γιώργος Χατζημάρκος σε δεύτερο γύρο. Ήμουν απολύτως σίγουρη για το αποτέλεσμα. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο τέλος μιας θητείας, δεν είχε τη φθορά που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται η διακυβέρνηση. Αυξήθηκαν παντού τα ποσοστά της και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό. Αυτό δεν είναι σύνηθες και από πολιτικής σκοπιάς, σημαίνει πολλά. Κυρίως όμως αποδεικνύει την ευρύτατη αποδοχή και την αναγνώριση του έργου και του τρόπου διακυβέρνησης της Περιφέρειας, στην πιο δύσκολη οικονομικά, πολιτικά και διοικητικά, περίοδο για τη χώρα. Η ανανέωση και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και των συνεργατών του, ήταν φυσικό επακόλουθο.
• Ποιες ήταν οι παράμετροι που κατά τη γνώμη σας καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Πιστεύω ότι κατ’ αρχήν ήταν ο διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης της Περιφέρειας. Μια άλλη νοοτροπία που δεν είχε καμία σχέση με την παγιωμένη για δεκαετίες αντίληψη των πολιτών για την πολιτική και τους πολιτικούς. Η διαφορά από το παρελθόν έγινε άμεσα ορατή στις νησιωτικές κοινωνίες. Ίσως στην αρχή να ξένισε και πολλοί να σκέφτηκαν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό ή ό,τι δεν θα διαρκέσει. Στην πορεία φάνηκε ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή και ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Γιώργου Χατζημάρκου το 2014, δεν ήταν απλώς προεκλογική ρητορεία κενή περιεχομένου. Στην διάρκεια αυτής της πενταετίας, εκτιμήθηκε δεόντως και η αλλαγή νοοτροπίας – ίσως περισσότερο και από το ίδιο το έργο που παρήχθη και που ήταν ούτως ή άλλως τεράστιο. Σε όλα τα νησιά, σε όλους του τομείς. Ο Γιώργος Χατζημάρκος, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, στην πιο κρίσιμη συγκυρία και αυτό αναγνωρίστηκε από τους νησιώτες. Από εκεί και πέρα, τη μάχη των εκλογών της 26ης Μαΐου την έδωσε μια εκπληκτική ομάδα υποψηφίων, σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά και αυτό φάνηκε και από τα ποσοστά, που σε πολλά εξ αυτών ήταν συντριπτικά. Επιπλέον, πιστεύω ότι με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, καταδικάστηκε από τους πολίτες, με τρόπο εκκωφαντικό, η πιο ρυπαρή προεκλογική εκστρατεία που γνώρισε ο τόπος και που γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της.

• Ποια ήταν η φιλοσοφία που καθόρισε την επικοινωνιακή στρατηγική της παράταξης του Γιώργου Χατζημάρκου;
Δεν υπήρξε καμία πολύπλοκη επικοινωνιακή στρατηγική. Μάλλον απλούστατη θα την χαρακτήριζα. Δύο ήταν οι άξονές της: λέμε πάντα και παντού μόνο την αλήθεια και δεν αφήνουμε τίποτα, μα τίποτα αναπάντητο. Κανένα κενό, καμία σκιά.
• Κι όμως, ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου κατηγορηθήκατε από τους αντιπάλους σας για τη χρήση πολύ υψηλών τόνων.
Το διατυπώνετε πολύ κομψά κύριε Αθανασίου. Κατηγορήθηκα και μάλιστα προσωπικά, για πολύ περισσότερα από υψηλούς τόνους. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Προσωπικά δεν με άγγιξαν, τολμώ να πω ότι είμαι συνηθισμένη. Όμως, το έχω ξαναπεί και είχα προειδοποιήσει ότι τίποτα δεν θα έμενε αναπάντητο, όλους εκείνους που κάθε πρωί ξυπνούσαν έχοντας στο μυαλό τους πώς θα εξοντώσουν τον Γιώργο Χατζημάρκο, όχι με πολιτικά επιχειρήματα αλλά μόνο με αισχρά ψέματα, συκοφαντίες και με μια πρωτοφανή σε ένταση λασπολογία. Και ότι η απάντηση θα ήταν τόσο σκληρή, όσο και τα ψέματα εναντίον της Περιφερειακής Αρχής αλλά και επί προσωπικού. Άλλωστε, εμείς δεν υπήρξαμε ποτέ επιτιθέμενοι. Αμυνόμενοι υπήρξαμε για πολλούς μήνες, απέναντι σε μια πρωτόγνωρη σε μένος επίθεση. Μήπως θα έπρεπε να ζητήσουμε την έγκρισή τους για το πώς θα αμυνθούμε απέναντι στο εργοτάξιο της λάσπης που έστησαν;

• Πώς σχολιάζετε την προεκλογική τακτική της παράταξης Γλυνού;
Για να σχολιάσω την προεκλογική τακτική της, θα πρέπει να σχολιάσω κατ’ αρχήν την ίδια τη Συμμαχία. Δυσκολεύομαι να την αποκαλέσω παράταξη, γιατί μόνο τέτοια δεν ήταν. Την έχω χαρακτηρίσει στο παρελθόν “συνονθύλευμα ετερόκλητων συμφερόντων” και έτσι παρέμεινε μέχρι το τέλος. Κύριε Αθανασίου, ένας θίασος ήταν. Ένας θίασος “ηθοποιών” με διαφορετικούς ρόλους και προσωπικό “ρεπερτόριο” ο καθένας. Δεν τους ένωσε καμία κοινή πολιτική πρόταση, δεν ήρθαν να καλύψουν κανένα πολιτικό κενό, δεν προέκυψαν από καμία πολιτική ή κοινωνική αναγκαιότητα ή διεργασία, δεν τους ένωσε κανένα όραμα αυτοδιοικητικό. Το μόνο “όραμα”, η μόνη φαντασίωση που είχαν, ήταν να καταστρέψουν τον Γιώργο Χατζημάρκο. Όχι μόνο πολιτικά. Με τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν, με σφοδρές προσωπικές επιθέσεις, εκτελούσαν έναν σχέδιο εξόντωσης και της προσωπικότητας του Περιφερειάρχη και αυτό επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο και μέσο. Μέσω μερίδας τοπικών ΜΜΕ, μέσω των social media με troll λογαριασμούς και με όποιο άλλο μέσο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Όλα φυσικά γύρισαν εναντίον τους. Τέτοιες συμπεριφορές δεν ερμηνεύονται πολιτικά. Τις μέρες μετά τη μεγάλη νίκη, διάβασα αστείες απόπειρες πολιτικής ανάλυσης της παταγώδους ήττας της Συμμαχίας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να ερμηνεύσεις με πολιτικούς όρους ένα εγχείρημα που στερείται πολιτικών χαρακτηριστικών. Ξέρετε, πολλές φορές προσπαθούμε να δώσουμε πολιτική ερμηνεία σε ένα φαινόμενο, ενώ τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις ανθρώπινες μικρότητες και αδυναμίες.

• Τι ακριβώς εννοείτε;
Εννοώ ότι είμαστε μικρή κοινωνία και όλοι γνωρίζουν όλους. Τα κίνητρα εκείνων που συγκρότησαν τη Συμμαχία, είναι γνωστά, αμιγώς προσωπικά και μήνες τώρα συζητώνται στα καφέ της πόλης. Ποιος είχε την αφέλεια να πιστεύει ότι τα κίνητρα αυτά θα ήταν δυνατόν να τα καλύψει μια φλύαρη έκθεση ιδεών, τάχα ως εκλογική “διακήρυξη”.
• Πώς περιγράφετε την επικοινωνιακή τακτική της παράταξης Γλυνού, εσείς που κληθήκατε να την αντικρούσετε;
Είχε τα χαρακτηριστικά για τα οποία ήδη σας μίλησα. Ψεύδη, λάσπη, συκοφαντίες, επιθέσεις επί προσωπικού με απίστευτους χαρακτηρισμούς, όχι μόνο εναντίον του Περιφερειάρχη, αλλά και εναντίον εμού προσωπικά και στελεχών και συνεργατών του Γιώργου Χατζημάρκου. Ήταν η πιο ρυπαρή, η πιο δυσώδης προεκλογική εκστρατεία που έχω δει, τουλάχιστον στα 28 χρόνια που είμαι στη δημοσιογραφία. Δεν υπήρχαν πολιτικά επιχειρήματα να αντικρούσω. Υπήρχε μόνο μίσος και συμπλεγματικές συμπεριφορές. Είναι άλλο πράγμα να συγκρούεσαι με σφοδρότητα μεν αλλά με πολιτικά επιχειρήματα και άλλο αυτό που συνέβη σ’ αυτές τις εκλογές. Άνθρωποι που κάθε πρωί “ξερνούσαν” ποταμούς μίσους μέσα από ανακοινώσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, τρολαρίσματα στα social media. Είναι φανερό ότι το σύστημα πόνεσε πολύ για να αντιδράσει με τόσο μίσος. Δεν είναι πολιτική αυτό κύριε Αθανασίου. Βόρβορος είναι. Ο κόσμος δεν είναι ανόητος. Το είδε, το άκουσε, το κατάλαβε και με την ψήφο του απάλλαξε τον τόπο από την δυσοσμία με την οποία κάλυψαν για μήνες την πολιτική ζωή του τόπου.
• Κι όμως, ο επικεφαλής της Συμμαχίας, ο Μανώλης Γλυνός, έχει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ από αυτό που περιγράφετε.
Ο φίλος Μανώλης Γλυνός, πιστεύω ότι ήταν το πολιτικό θύμα αυτών των εκλογών. Κατέστρεψε το προφίλ του «καλού παιδιού» που προφανώς εννοείτε. Πιθανολογώ ότι παρασύρθηκε από όλους εκείνους που τον έπεισαν να μπει μπροστά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και για τις δικές του σκοπιμότητες. Πιθανολογώ ότι η «αυλή» του και το καταρρέον τοπικό κατεστημένο τον έπεισαν ότι μέσω αυτού θα επιτύγχαναν την «παλινόρθωσή» τους. Δεν ξέρω αν πίστεψε και ο ίδιος ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές. Εκείνο όμως που μετά βεβαιότητας ξέρω είναι ότι ο Μανώλης Γλυνός έχασε τις εκλογές από την ώρα που επέτρεψε σε συγκεκριμένα πρόσωπα να βγουν μπροστά και να γίνουν η φωνή του ιδίου και της Συμμαχίας. Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού: είτε δεν είχε τη δύναμη να τους σταματήσει όταν διαπίστωσε ότι τον οδηγούσαν στην πολιτική αυτοχειρία, είτε συμφωνούσε και ο ίδιος με την έξαλλη προεκλογική προπαγάνδα του μίσους. Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, ως επικεφαλής, φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για αυτό που έχω ήδη χαρακτηρίσει ως την πιο δυσώδη και ρυπαρή προεκλογική εκστρατεία που γνώρισε ο τόπος.
• Κι εσείς όμως κατηγορηθήκατε ότι χτυπήσατε τον Μανώλη Γλυνό και τη Συμμαχία, ταυτίζοντάς τους με επιχειρηματικά συμφέροντα.
Κύριε Αθανασίου, δεν τους ταυτίσαμε εμείς. Μόνοι τους ταυτίστηκαν. Τα ίδια τα γεγονότα τους ταύτισαν. Είναι αλήθεια ότι συγκεκριμένη κοινοπραξία στράφηκε κατά της Περιφερειακής Αρχής για διαγωνισμούς έργων που δεν πήρε, όπως το Φράγμα Γαδουρά και τα LED; Αλήθεια είναι. Είναι αλήθεια ότι συγκεκριμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι υιοθέτησαν την επιχειρηματολογία των εργολάβων και την υπερασπίστηκαν ως πολιτική θέση μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή; Αλήθεια είναι. Είναι αλήθεια ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είναι συγγενής δευτέρου βαθμού με έναν εκ των εργολάβων της κοινοπραξίας; Αλήθεια είναι. Είναι αλήθεια ότι όλοι εκείνοι που υπερασπίστηκαν τη γραμμή των εργολάβων ήταν οι πρώτοι που συνέστησαν τη Συμμαχία; Αλήθεια είναι. Είναι αλήθεια ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η κοινοπραξία έριξε και το τελευταίο φύλο συκής και «καρφώθηκε» μόνη της κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή για το «Ήχος και Φως»; Αλήθεια είναι. Μόνοι τους ταυτίστηκαν κύριε Αθανασίου. Δεν ξέρω αν υπάρχει στα ελληνικά πολιτικά χρονικά παρόμοια, τόσο εξόφθαλμη περίπτωση. Κατηγόρησαν εμάς. Δεν με ξενίζει. Ίσως περίμεναν να συμβεί ό,τι συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Σιωπή. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου απέδειξε ότι δεν σωπαίνει, δεν καλύπτει, δεν διστάζει να ματώσει ακόμα κι αν χρειαστεί να κόψει κομμάτι από τη σάρκα της. Και το έχει κάνει όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Στην Αλήθεια δεν χωράνε εκπτώσεις.
• Θα ήθελα ένα σχόλιο από σας και για την κομματική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Μανώλη Γλυνό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη δουλειά του. Μπορεί προσωπικά να προτιμούσα ως κυβερνών κόμμα να κατεβάσει ένα δικό του υποψήφιο, αλλά η απόφαση του κόμματος είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα βέβαια, άρχισαν τα ευτράπελα από τη Συμμαχία. Να προσπαθεί να κρατήσει κρυφή τη στήριξη, από τη μια να ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητη και από την άλλη να μην τολμάει να αρθρώσει κριτική γα τις παραλείψεις της κυβέρνησης στα νησιά, μην τυχόν και την δυσαρεστήσει. Αντιθέτως, για όλες τις κυβερνητικές ευθύνες, κατηγορούσαν τον Γιώργο Χατζημάρκο! Πλείστα όσα τα παραδείγματα. Το λιμάνι της Κω, το ΕΚΑΒ και πολλά άλλα. Το επιστέγασμα της φαιδρότητας ήταν η επιστολή προς τη Singular Logic, για να μη χρησιμοποιηθεί το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στο όνομα της παράταξης κατά την μετάδοση των αποτελεσμάτων. Όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου δεν ήταν μόνο προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά και προς τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που φρόντισε να ενισχύσει τον Γλυνό με πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη του, όπως οι δύο συντονιστές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες και άλλοι. Αντιθέτως, ο Γιώργος Χατζημάρκος, για τον οποίον, εν είδει κατηγορίας του καταλόγιζαν την αποδοχή της στήριξής του από τη Νέα Δημοκρατία, δεν είχε κανένα ενεργό κομματικό στέλεχος στην παράταξή του. Ήταν όμως ειλικρινής. Αλλά όταν έχουν κάνει προεκλογική σημαία το ψέμα και την πολιτική εξαπάτηση, είναι αναμενόμενο να εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στην Αλήθεια και την Διαφάνεια.
• Πολύς λόγος έγινε και για τις δημοσκοπήσεις. Και εδώ δεχθήκατε πυρά.
Άλλο ένα από τα φαιδρά και διασκεδαστικά της προεκλογικής περιόδου. Κατ’ αρχήν επαναλαμβάνω ότι καμία δημοσκόπηση δεν έγινε από την Περιφέρεια. Έγιναν από αθηναϊκά ΜΜΕ και τη δική σας εφημερίδα. Πανηγυρική επιβεβαίωση! Κάθε φορά που μια δημοσκόπηση έδειχνε προβάδισμα περί τις 20 ποσοστιαίες μονάδες στον Γιώργο Χατζημάρκο, άνοιγαν οι κρουνοί της λάσπης και της χολής περί στημένων δημοσκοπήσεων. Λες και όλο το σύμπαν συνωμότησε εναντίον τους! Φυσικά, τη μόνη δημοσκόπηση που η Συμμαχία και τα φερέφωνά της δέχτηκαν ως … σωστή ήταν αυτή της Ροδιακής που τους έδειξε 0,7% μπροστά! Όταν έκανα μια δημοσιογραφική ανάλυση για να αναδείξω τα τρωτά της μέτρησης, άκουσα και τότε τα μύρια όσα. Η ίδια η εφημερίδα και οι συντάκτες της με άρθρο τους με κατηγόρησαν ότι «ξεπέρασα τον εαυτό μου» σε… χυδαιότητα!!! Φυσικά, λέξη δεν είπαν όταν η μέτρησή τους διαψεύσθηκε πανηγυρικά στη κάλπη. Στην περίπτωσή τους, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς τη δημοσιογραφική «εγκυρότητα» και την πολιτική «οξυδέρκεια ορισμένων»! Αυτά συμβαίνουν όταν την κρίση θολώνει η προσωπική εμπάθεια.

• Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, κάποιοι είπαν ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Με συγχωρείτε, αλλά δεν είμαι οπαδός των κλισέ που παρηγορούν τους ηττημένους. Πολύ περισσότερο όταν με αυτά επιχειρούν να δείξουν εκ των υστέρων ένα δήθεν μεγαλόψυχο προφίλ, μετά τον προεκλογικό οχετό και τον παροξυσμό των ύβρεων που προηγήθηκε. Σαφώς υπάρχουν νικητές. Σαφώς υπάρχουν ηττημένοι. Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ηττήθηκε ολοσχερώς ένα ολόκληρο σύστημα που για δεκαετίες κρατούσε δέσμια τη Ρόδο, δέσμιο το Νότιο Αιγαίο. Και ξέρετε, ένα σύστημα όταν ψυχορραγεί, αντιστέκεται άτσαλα και σπασμωδικά. Όμως και οι τελευταίες αλυσίδες, όπου αυτές υπήρχαν ακόμη, έσπασαν. Τέλος εποχής, οριστικά. Και ναι… για κάποιους, game over… Η παράσταση έλαβε τέλος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ