ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση αιτήσεων για «χρυσή βίζα» κατά 52% σε ένα χρόνο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
golden visa

Μικρή κάμψη σημεί­ω­σαν οι νέες αιτή­σεις χορή­γη­σης αδειών παρα­μο­νής μέσω του προ­γράμ­μα­τος «χρυσή βίζα», κατά τη διάρ­κεια του φετινού πρώτου τρι­μή­νου. Με βάση τα σχετικά στοι­χεία του υπ. Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, υπο­βλή­θη­καν συνο­λικά 1.964 νέες αιτή­σεις, 50 λιγό­τε­ρες συγκρι­τικά με τις 2.015 που είχαν υπο­βλη­θεί κατά το αντί­στοιχο περυ­σινό διά­στημα. Οι συν­θή­κες στην αγορά ήταν παρό­μοιες με τις τρέ­χου­σες, καθώς σε αμφό­τε­ρες τις περιό­δους είχαν γίνει γνωστές οι αλλαγές στο πρό­γραμμα, με ένα χρονικό «παρά­θυρο» λίγων μηνών έως την εφαρ­μογή τους.

Ωστόσο, είναι εμφανής και η επί­δραση των νέων μέτρων, καθώς η αίσθηση του «επεί­γο­ντος» που δημιουρ­γούν, έχουν ως απο­τέ­λε­σμα να πολ­λα­πλα­σια­στεί το επεν­δυ­τικό ενδια­φέ­ρον. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι στο τέλος του περυ­σι­νού πρώτου τρι­μή­νου είχαν χορη­γη­θεί 11.038 αρχικές άδειες μόνιμου επεν­δυτή και εκκρε­μούσε η έγκριση επι­πλέον 4.842 αδειών, δηλαδή το συνο­λικό μέγεθος των αδειών ανερ­χό­ταν σε 16.035. Ενα χρόνο μετά, ο αντί­στοι­χος αριθμός έχει εκτο­ξευ­τεί κατά 52%, καθώς εφόσον εγκρι­θούν οι αιτή­σεις που εκκρε­μούν (8.422), ο συνο­λι­κός αριθμός των κατόχων αδειών παρα­μο­νής θα αυξηθεί σε 24.397.

Πρό­κει­ται για μια επίδοση που ισο­δυ­να­μεί με ελά­χι­στο ύψος επέν­δυ­σης άνω των 6 δισ. ευρώ, κατά τη διάρ­κεια των σχεδόν 10 ετών που το πρό­γραμμα «χρυσή βίζα» βρί­σκε­ται σε ισχύ. Ωστόσο αξίζει να τονι­στεί ότι ποτέ στο παρελ­θόν (ακόμα και πριν από την παν­δη­μία) δεν ήταν τόσο υψηλά τα σχετικά νούμερα, καθώς κατά κανόνα εγκρί­νο­νταν 1.500-2.000 νέες άδειες. Το 2023, όταν πολλοί επεν­δυ­τές επι­τά­χυ­ναν τις σχε­τι­κές δια­δι­κα­σίες, ώστε να προ­λά­βουν τη σχετική προ­θε­σμία (1η Αυγού­στου), οι αιτή­σεις εκτο­ξεύ­τη­καν σε 8.506.

Οπως δεί­χνουν τα στοι­χεία του φετινού πρώτου τρι­μή­νου, οι νέες αλλαγές που ψηφί­στη­καν πριν από λίγες εβδο­μά­δες, θα έχουν παρό­μοιο απο­τέ­λε­σμα. Με βάση τον τρέ­χο­ντα ρυθμό νέων αιτή­σεων και μέχρι την κατα­λη­κτική ημε­ρο­μη­νία της 31ης Αυγού­στου, είναι πιθανό να υπο­βλη­θούν άλλες 4.000 αιτή­σεις, καθώς αυτό θεω­ρεί­ται πως θα είναι και το τελευ­ταίο «παρά­θυρο» πριν από τη στα­διακή υπο­βάθ­μιση της σημα­σίας του προ­γράμ­μα­τος για τις τιμές και τη ζήτηση στην αγορά κατοι­κίας.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι από την 1η Σεπτεμ­βρίου, το ελά­χι­στο ύψος επέν­δυ­σης θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ για την Αττική, τη Θεσ­σα­λο­νίκη, αλλά και τα νησιά με ελά­χι­στο μόνιμο πλη­θυ­σμό 3.100 κατοί­κων. Στην υπό­λοιπη χώρα, το όριο αυξά­νε­ται από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ. Παράλ­ληλα, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι θα πρέπει να περιο­ρί­ζουν τις επι­λο­γές τους σε ακίνητα επι­φά­νειας του­λά­χι­στον 120 τ.μ.

Πάντως, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των εκκρε­μών αιτή­σεων, φαί­νε­ται πως για τα αιτή­ματα που υπο­βάλ­λο­νται φέτος, θα χρεια­στούν ακόμα και πάνω από 12 μήνες έως ότου εγκρι­θούν. Κατά τη διάρ­κεια του 2023, εγκρί­θη­καν 4.444 άδειες, αριθμός που αντι­στοι­χεί σε πωλή­σεις ακι­νή­των ελά­χι­στης αξίας 1,1 δισ. ευρώ, ενώ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι εγκρί­σεις ανήλθαν σε 1.033 νέες άδειες, έναντι 771 εγκρί­σεων το αντί­στοιχο διά­στημα του 2023, μια αύξηση κατά 34%.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.