Ειδήσεις

UNWTO: Ύφεση 1 έως 3% στον παγκόσμιο Τουρισμό-30-50 δισ. $ οι απώλειες στις εισπράξεις

Ο τουρισμός αντιμετωπίζει την πρόκληση COVID-19 και η δημόσια υγεία είναι πρωταρχικής σημασίας. Μια οριζόντια οικονομική δραστηριότητα σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη, είναι αναπόσπαστο μέρος της ατζέντας για την αειφόρο ανάπτυξη και ο Τουρισμός θα έχει βασικό ρόλο στις μελλοντικές προσπάθειες ανάκαμψης. Το UNWTO καλεί τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις χορηγών να συμπεριλάβουν τον τουρισμό ως προτεραιότητα σε σχέδια και δράσεις ανάκαμψης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να παρέχει συμβουλές κατά της εφαρμογής ταξιδιωτικών ή εμπορικών περιορισμών σε χώρες που αντιμετωπίζουν εστίες COVID-19.

Σε επικαιροποίηση των επιπτώσεων στον Τουρισμό,  από την επιδημία του COVID-19, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), παρουσιάζοντας μια πρώτη αξιολόγηση που δείχνει τη μείωση των διεθνών αφίξεων και εισπράξεων το 2020.

Ο UNWTO αναθεώρησε τις προβλέψεις του 2020 για τις διεθνείς αφίξεις τουριστών, σε μείωση από 1% έως 3%, που «μεταφράζεται» σε εκτιμώμενη απώλεια 30 έως 50 δισ. δολαρίων σε διεθνείς εισπράξεις από τον Τουρισμό. Πριν από την έκρηξη του COVID-19, ο UNWTO προέβλεπε αύξηση της τάξης του 3% έως 4% για το τρέχον έτος, όπως και το 2019.

Η πρώτη αυτή εκτίμηση αναφέρει ότι η Ασία και ο Ειρηνικός θα είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή, με την προβλεπόμενη μείωση των αφίξεων να κυμαίνεται από 9% έως 12%. Οι εκτιμήσεις για άλλες περιοχές του κόσμου είναι επί του παρόντος πρόωρες λόγω της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης. Ο UNWTO υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε εκτίμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και είναι πιθανό να αλλάξει.

Προετοιμασία για ανάκαμψη

Ο UNWTO καλεί για οικονομική και πολιτική στήριξη των μέτρων ανάκαμψης για τον Τουρισμό.

Οι επιπτώσεις της επιδημίας COVID-19 θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την αλυσίδα του Τουρισμού. Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, τονίζει επίσης ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν περίπου το 80% του τουριστικού τομέα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις εξελίξεις, όπως επίσης και ευάλωτες κοινότητες και προορισμοί, που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τον Τουρισμό».

Οι πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις είναι καθοριστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, όπως αποδείχθηκε σε παρελθούσες διακοπές λόγω της εξαιρετικά ανθεκτικής φύσης του τομέα και της ικανότητάς του να αναπηδά.

Η πολιτική και οικονομική στήριξη του τουρισμού, είναι καθοριστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, όπως αποδείχθηκε σε παρελθούσες κρίσεις, λόγω της εξαιρετικά ανθεκτικής φύσης του τομέα και της ικανότητάς του να ανακάμπτει.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τις τελευταίες δεκαετίες, ο τουρισμός έχει βρεθεί στην κορυφή των οικονομικών δραστηριοτήτων και είναι σταθερά εδραιωμένος ως ένας σημαντικός συντελεστής στην αειφόρο ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο, την απασχόληση και τη διεθνή συνεργασία. Ως οργανισμός του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη, το UNWTO είναι έτοιμο να παράσχει καθοδήγηση και υποστήριξη για τα μέτρα ανάκαμψης των μελών του, του ιδιωτικού και δημόσιου τουριστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών τουριστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

, ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου