Ειδήσεις

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η 70ή επέτειος της Ενσωμάτωσης

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η 70ή επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο βωμό της πατρίδας ενώ οι επετειακές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την μαθητική-στρατιωτική παρέλαση στο Μανδράκι.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εορταστικές-επετειακές εκδηλώσεις ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός. Στο πλαίσιο των εορτασμών βρέθηκε στη Ρόδο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος περιόδευσε σε διάφορες περιοχές του νησιού ενώ επισκέφθηκε και τη Σύμη.


Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Όπως κάθε φορά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μανδράκι για να παρακολουθήσει την παρέλαση.
Η 70ή επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε μία δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, λόγω των προκλήσεων και των επεκτατικών τάσεων της γειτονικής Τουρκίας. Σε αυτήν τη συγκυρία, όπως ανέφεραν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας και του τόπου μας, αναδεικνύεται περίτρανα η σημασία των αγώνων των προγόνων μας και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν εκείνες οι νησιωτικές πολιτικές που θα καταστήσουν ευκολότερο τον τρόπο ζωής στα νησιά: «Είναι μία σημαντική ημέρα για τη Δωδεκάνησο και την Ελλάδα. Γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από τότε που συμπληρώθηκε ο χάρτης της Ελλάδας με τα σμαράγδια της Δωδεκανήσου, με τα πολύτιμα νησιά μας. Πρέπει κι εμείς σήμερα με την εθνική πολιτική που ασκούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, να προασπίσουμε τα νησιά μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νησιώτες με στοχευμένες πολιτικές οι οποίες πραγματικά θα αντικατοπτρίζουν την ουσία της νησιωτικής πολιτικής. Το στοίχημα για εμάς, είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα νησιά, να κάνουμε καλύτερο τον τρόπο διαβίωσης των νησιωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε τις βασικές αρετές του ελληνικού έθνους σήμερα που η γεωπολιτική συγκυρία το απαιτεί. Συγκεκριμένα τόνισε: «Στις δύσκολες σημερινές γεωπολιτικές συγκυρίες απαιτείται να παίρνουμε μαθήματα από την Ιστορία μας και χρειάζεται και σήμερα να θυμηθούμε τρεις σημαντικές αρετές του ελληνικού έθνους:
Ψυχραιμία για να μην παρασυρθούμε σε μια αδικαιολόγητη και αχρείαστη κλιμάκωση.
Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας μας, αλλά και στις δυνατότητές μας να οικοδομούμε – πάντα προς όφελός μας – διεθνείς συμμαχίες.
Και, το σημαντικότερο, ενότητα. Ενότητα του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις μεγάλες προκλήσεις.
Και να θυμόμαστε πάντα ότι το έθνος μας μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένο και υπέστη εθνικές τραγωδίες, όταν ήταν διχασμένο».
Στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία αναφέρθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να ακολουθεί μία συγκροτημένη πολιτική που θα δίνει λύσεις σε τόσο σοβαρά προβλήματα.
«Σε μία εποχή πολύ δύσκολη για το λαό μας, για την πατρίδα μας, η μόνη ευχή που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να ενωθεί ξανά ο λαός για τα δύσκολα που έρχονται. Είναι φανερό ότι περνάμε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και τέτοιες επέτειοι μάς θυμίζουν όχι μόνο το τι υπήρξαμε, αλλά το τι πρέπει να γίνουμε ξανά. Αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Θέλω να ευχηθώ στους δύο στρατιωτικούς μας, οι οποίοι περνούν όλη αυτή την ταλαιπωρία με τις επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας, γρήγορα να είναι και πάλι μαζί μας. Κυρίως όμως εύχομαι ο πολιτικός κόσμος να βρει τον βηματισμό του και να ακολουθήσει μία στρατηγική η οποία θα δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.
Την ανάγκη να είναι ο τόπος έτοιμος για το ραντεβού με την ιστορία τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια μετά τη λήξη των 630 χρόνων σκλαβιάς. Αυτό είναι ένα στιγμιότυπο για την ιστορία που μας δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι διαρκής. Οποιοσδήποτε εφησυχάσει, θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τις οποίες εμείς αντιμετωπίζουμε σήμερα. Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, σε μία περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος γεωπολιτικά. Αυτό μας οδηγεί σε ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πρέπει να είμαστε διοικητικά, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά παρόντες. Αυτή τη στιγμή το φρόνημα των Δωδεκανήσιων είναι απολύτως συμβατό με την εποχή. Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση θα ανταποκριθούμε».
«Είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να τιμήσουμε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία αλλά και να τιμήσουμε το παράδειγμά τους», ανέφερε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συνέχισε λέγοντας: «Μετά από 638 χρόνια σκλαβιάς πέρασαν 70 χρόνια που είναι ελεύθερα τα Δωδεκάνησα. Αυτό το λέει όλα. Καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα δεν έζησε τόσους συνεχόμενους κατακτητές. Παρόλα αυτά, η ιστορία, η παράδοση, η γλώσσα ο ελληνισμός δεν αλλοιώθηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο. Κανένας δεν μπόρεσε να σβήσει τη φλόγα την ελληνική μέσα μας. Τιμούμε αυτούς τους αγώνες πάντα, πολύ περισσότερο σήμερα που η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου