Ρεπορτάζ

Kαταζητείται Ροδίτης για αρχαιοκαπηλία στη Μεσσηνία

Ενα… μικρό μουσείο με αρχαία αντικείμενα κατείχε ο 55χρονος Βαλυραίος που συνελήφθη προχθές το πρωί στην Κυπαρισσία από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Συνελήφθη επίσης σε ξενοδοχείο της Κυπαρισσίας, ως συνεργός του Βαλυραίου, ένας 41χρονος Αλβανός, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ένας 43χρονος Ροδίτης και μια γυναίκα, αγνώστων στοιχείων.

Ο 43χρονος Ροδίτης καταζητείται με ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Κυπαρισσίας και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό του στ’ Απόλλωνα, απ’ όπου κατάγεται.
Η σύλληψή του δεν κατέστη δυνατή και πιθανολογείται ότι βρίσκεται εκτός Ρόδου. Σε έρευνα στην οικία του δεν βρέθηκαν πάντως αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συγγενικό του πρόσωπο έχει απασχολήσει παλαιότερα τις αρχές σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Εν πάση περιπτώσει στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, που οδηγούσε ο Βαλυραίος, βρέθηκαν 3 κεφάλια αρχαίων αγαλματιδίων, δύο σπασμένα γυναικεία αγάλματα, μία πήλινη υδρία και ένα ακέραιο μελαμβαφές πινάκιο. Στην κατοχή του επίσης βρέθηκαν 2 χάλκινα ομοιώματα πτηνού και τετράποδου, χάλκινο αγαλματίδιο, ένα ακόμα ολόκληρο αγαλματίδιο, κομμάτια ενός πήλινου, 550 ευρώ και ψηφιακές φωτογραφίες, οι οποίες εκτιμάται ότι απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα.
Ο Αλβανός, ο οποίος είναι κάτοικος Αττικής, φέρεται ότι μετέφερε με αυτοκίνητο στις αρχές του μήνα στην Καλαμάτα, μαζί με τον 43χρονο Ροδίτη, τα αρχαία αντικείμενα και τα παρέδωσαν στον Βαλυραίο, που είναι κάτοικος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο, στο οποίο βρέθηκαν τα αντικείμενα και το οποίο ανήκει σε μια γυναίκα, κάτοικο επίσης Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Οπως προέκυψε από την εξέταση, αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας είναι τα 3 κεφάλια αγαλματιδίων, το ένα γυναικείο άγαλμα, η πήλινη υδρία και το πινάκιο, τα οποία χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα δεν έχουν κάποια αξία, αλλά χρειάζεται προσεκτικότερη εξέτασή τους για να βγει συμπέρασμα. Επίσης μέσα στο αυτοκίνητο, που βρέθηκαν τα αρχαία, οι αστυνομικοί είχαν βρει μια απόδειξη του ξενοδοχείου της Κυπαρισσίας όπου συνελήφθη ο Αλβανός, καθώς και μια ακόμα, από ξενοδοχείο της Καλαμάτας, επίσης στο όνομά του, καθώς και το διαβατήριό του.
Επιπρόσθετα οι αστυνομικοί βρήκαν και την ταυτότητα του Ροδίτη, την οποία κρατούσε ο Αλβανός.
Οι συλληφθέντες, καθώς επίσης και ο Ροδίτης και η γυναίκα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αρχαιοκαπηλία κατά συναυτουργία. Ο Βαλυραίος και ο Αλβανός οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας, η οποία τους απήγγειλε κατηγορίες. Για την υπόθεση εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της ΕΛΑΣ, το ακόλουθο δελτίο τύπου:

“Συνελήφθησαν προχθές (5-3-2014) στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) άτομα, ένας 54χρονος ημεδαπός και ένας 41χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Αναζητούνται ένας 43χρονος ημεδαπός και μία ημεδαπή, συνεργοί τους.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων εντόπισαν τους δύο συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα και επιχειρούσαν να τα πωλήσουν.

Συγκεκριμένα, ο 54χρονος συνελήφθη προχθές το πρωί σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ στην Εθνική Οδό Κυπαρισσίας-Καλαμάτας και λίγες ώρες αργότερα εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 41χρονος αλλοδαπός συνεργός του, που ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων, έξω από ξενοδοχείο, στην ίδια περιοχή.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 43χρονος ημεδαπός, που αναζητείται, ήταν ο κάτοχος των αντικειμένων, τα οποία παραχώρησε στον 54χρονο συλληφθέντα για να τα διαθέσει προς πώληση, ενώ η ημεδαπή συνεργός τους παραχώρησε το όχημα για την μεταφορά τους.
Στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-Μία (1) πήλινη υδρία ακέραιη με ελαφρά απόκρουση στη μία πλευρά της βάσης με μέγιστο ύψος 0,40 μ. και διάμετρο χείλους 0,12 μ.

– Ένα (1) μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής Ελληνιστικών Χρόνων μέγιστου ύψους 0,09 μ. Φέρει οπή στο μέσο του λαιμού.
-Ένα (1) μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής. Στο ύψος των βοστρύχων σώζει οπές για την στερέωση ενδεχομένως διαδήματος με μέγιστο ύψος 0,11 μ., Ελληνιστικών Χρόνων.
– Ένα (1) μαρμάρινο κεφάλι ενδεχομένως παιδικής μορφής. Ταινία περιθέει το άνω μέρος των βοστρύχων με μέγιστο ύψος 0,07 μ. Ελληνιστικών Χρόνων.

-Ένα (1) γυναικείο μαρμάρινο άγαλμα. Λείπει το κάτω μέρος του σώματος, συγκολλημένη η κεφαλή. Φέρει αποκρούσεις στο λαιμό και στο στήθος. Επίσης, η μορφή είναι ενδεδυμένη περιόδου Ελληνιστικών Χρόνων με μέγιστο ύψος 0,30 μ.
– Ένα (1) μελαμβαφές ακέραιο πινάκιο Ελληνιστικών Χρόνων με διάμετρο βάσης 0,035 μ., ύψους 0,03 μ. και διάμετρο χείλους 0,08μ.
-Ένα (1) γυναικείο άγαλμα σπασμένο στο ύψος του κεφαλιού, το οποίο στηρίζεται σε συμφυή βάση.
-Ένα (1) χάλκινο ομοίωμα πτηνού.
– Ένα (1) χάλκινο ομοίωμα τετράποδου.
– Ένα (1) χάλκινο αγαλματίδιο γυμνής ανδρικής μορφής.
– Ένα (1) ακέραιο αγαλματίδιο αιγυπτιάζουσας τέχνης.
-Θραύσματα πήλινου αγαλματιδίου αιγυπτιάζουσας τέχνης.

Τα ανωτέρω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της ΛΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας.
Επίσης κατασχέθηκαν:
– Ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
-Το χρηματικό ποσό των 570 ευρώ.
-Ένας (1) ψηφιακός δίσκος με 25 φωτογραφίες, μερικές εκ των οποίων απεικονίζουν πιθανώς αρχαία αντικείμενα.

-Ένα (1) φύλλο με τυπωμένες δύο (2) φωτογραφίες από έτερο αρχαίο αντικείμενο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου