Ρεπορτάζ

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάσθηκε η επέτειος της Ενσωμάτωσης

Με λαμπρότητα κάθε και επισημότητα εορτάσθηκε στη Ρόδο και στα άλλα νησιά μας προχθές , η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο βωμό της πατρίδας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γ. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Π Μίχαλος, τη Βουλή ο κ. Β. Υψηλάντης, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής κ Δημ Κρεμαστινός, το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν Σαντορινιός, το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» η κ Μίκα Ιατρίδη, την Περιφέρεια ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, το Δήμο Ρόδου ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, τις ένοπλες δυνάμεις ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Δ Ρέσκος, την ΕΛΑΣ ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Α Βλαχάκης, το Λιμενικό Σώμα ο διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Δωδεκανήσου αρχιπλοίαρχος κ. Λάζαρος Δουδουνσάκης και το Πυροσβεστικό Σώμα ο υποδιοικητής της ΠΥΡ κ. Γιάννης Τσιτσικάς.
Ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο Μανδράκι.

«Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε και πάλι για το δικαίωμα στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία. Να αγωνιστούμε για μια Ελλάδα, που θα κληροδοτήσουμε με υπερηφάνεια στα παιδιά μας”, δήλωσε ο Γ. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Π. Μίχαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, που αποτελούν «πηγή ανησυχίας» και για την Ελλάδα.
«Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται τα πράγματα. Είμαστε σε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους. Αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος της Ρωσίας, μπορεί να επηρεαστεί ο τουρισμός μας. Είμαστε σε εγρήγορση. Και σήμερα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Είμαστε συνέχεια σε συνεργασία με τουρ οπερέιτορς της Ρωσίας και με τους προξένους μας. Ευχόμαστε να δοθεί διπλωματική λύση και να μειωθεί η όποια επιρροή στον τουρισμό μας», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

«Μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου η σκέψη μας είναι στραμμένη σε όλους εκείνους που μας έδωσαν την ελευθερία. Σε όλο αυτό το διάστημα τα Δωδεκάνησα έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κράτους μας. Σήμερα, στη δύσκολη συγκυρία, πρωτοστατούν με τη δυναμική του στην έξοδο από την κρίση. Με τον ίδιο ζήλο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης.

«Δεν είμαστε στην καλύτερη μας στιγμή σαν χώρα και σαν νομός. Πρέπει μονιασμένοι όλοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την κρίση. Άλλες χώρες είναι σε χειρότερη κατάσταση. Η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά είναι σε καλύτερη φάση παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Χρειάζεται όμως ομοψυχία. Το πρόβλημα είναι οι πολλοί σωτήρες του τόπου. Πρέπει να μονιάσουμε, να καταλάβουμε πως περνάμε δύσκολα και να τιμήσουμε τους προγόνους μας που μας εξασφάλισαν την ελευθερία», δήλωσε ο βουλευτής κ. Δ. Κρεμαστινός.

«Σαν σήμερα τα νησιά μας ενώθηκαν με την μητέρα Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα αποτελούν τα σύνορα της ΕΕ. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε τιμώντας τους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι. Οι Έλληνες, όπου γης, να συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα. Η ΕΕ να στρέψει το βλέμμα της στο νοτιοανατολικό άκρο των συνόρων και να δώσει στήριξη», δήλωσε η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη.

«Μετά την επιβλητική παρέλαση είχαμε την μεγάλη τιμή και χαρά να παρακολουθήσουμε τις επιδείξεις από την αεροπορία μας. Νομίζω πως αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να δουν το πάθος με το οποίο χειρίζονται τα μέσα που διαθέτουν οι πιλότοι μας.
Να ευχηθούμε να ανακάμψει η πατρίδα μας και να προσδοκούμε καλύτερες ημέρες καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Γερμανία είναι πολύ καλά. Μας προβληματίζει λίγο η κρίση στην Ουκρανία. Νομίζω όμως πως θα δοθεί διπλωματική λύση», δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Πρέπει να θυμόμαστε πως οι αγώνες των προγόνων μας αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Έτσι πρέπει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη. Είναι απαραίτητο να επισημαίνουμε πως η γεωπολιτική θέση του τόπου μας ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκόσμια. Για το λόγο αυτό ήμασταν σκλαβωμένοι τόσα χρόνια. Πρέπει να προστατεύσουμε την αγάπη για τον τόπο μας, ενθυμούμενοι τον αγώνα των προγόνων μας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Σήμερα η επίδειξη από την πολεμική αεροπορία μας «ανέβασε» γιατί αποδεικνύει πως είναι άγρυπνος φρουρός. Μπορούμε να χαιρόμαστε γιατί κάποιοι φροντίζουν για μας. Δείχνουν πως εκπαιδεύονται με τον καλύτερο τρόπο και χρειάζεται να τους προσέχουμε περισσότερο. Σήμερα τιμούμε τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Οι Ροδίτες έχουν μεγαλείο ψυχής. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Πολλοί θεωρούν πως ο τόπος είναι ιδανικός για αφαίμαξη. Πρέπει να κάνουμε νέους αγώνες για να αποδείξουμε ότι η Ρόδος δίνει στην πατρίδα και πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Οι Ροδίτες δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο για τη Ροδιακή Έπαυλή. Εμείς εδώ φυλάμε Θερμοπύλες και πρέπει και το κεντρικό κράτος να μας σέβεται και να μας δίνει αυτά που δικαιούμαστε», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Πρέπει να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Τις τελευταίες ημέρες ακούμε τη λέξη «προσάρτηση». Η σωστή λέξη είναι η ένωση. Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να αποκτήσουμε μια άλλη αυτοδιοίκηση για να ενωθούμε πραγματικά με την Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης και δήμαρχος Λειψών κ. Μ Σπύρου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επίδειξη των δυνατοτήτων ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου F 16 . Ο πιλότος κ. Γιώργος Ανδρουλάκης μάγεψε τους Ροδίτες με τους εντυπωσιακούς χειρισμούς του αεροσκάφους και ουσιαστικά έκλεψε την παράσταση.
“Η τελευταία χαμηλή πτήση είναι αφιερωμένη σε όσους αγωνίζονται για την πατρίδα μας και σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία “, δήλωσε στο κοινό ο χειριστής και μέλος της ομάδας «Ζεύς» κ. Νίκος Ντανιάς, λίγο πριν αναχωρήσει το αεροσκάφος για τη Σούδα. Στην επιχείρηση μετείχαν από εδάφους ο αντισμήναρχος Μιχαήλ Τσικαλάκης και υποσμηναγός Δ. Τζάλας.
«Η ομάδα ΖΕΥΣ εκτέλεσε μια επίδειξη με αεροσκάφος τύπου F16. O σμηναγός κ Γεώργιος Ανδρουλάκης απογειώθηκε από την 115 πτέρυγα μάχης στη Σούδα. Πραγματοποίησε για δώδεκα λεπτά ένα δύσκολο και απαιτητικό σόου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει τις δυνατότητες του αεροσκάφους», δήλωσε ο σμηναγός κ. Ν Ντανιάς και πρόσθεσε πως εδώ και τέσσερα χρόνια η ομάδα ΖΕΥΣ κάνει επιδείξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σε ερώτηση για τις πιο δύσκολες καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο κ Ντανιάς δήλωσε, πως δεν υπήρξαν.
«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αντιμετωπίζουμε ό,τι παρουσιαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που εκπαιδευόμαστε», δήλωσε ο σμηναγός.

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει, όταν είναι στον αέρα, ένα αεροσκάφος που κινείται με εχθρικές διαθέσεις, ο κ. Ντανιάς δήλωσε:
«Εκείνη την ώρα δεν σκέπτεσαι. Έχεις ψυχραιμία και αντιδράς με τον τρόπο που έχεις εκπαιδευθεί. Αυτό τα αντιμετωπίζει όλα. Δεν χωράνε συναισθήματα σε αυτές τις περιπτώσεις».
«Θελήσαμε να δώσουμε λαμπρότητα στην επέτειο για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Παρακολουθήσαμε μερικούς από τους ελιγμούς που πραγματοποιούμε στην εκπαίδευση και σε πραγματικές αποστολές», δήλωσε ο αντισμήναρχος κ. Μιχάλης Τσικαλάκης.
«Την ώρα που είμαστε σε πτήση ή είναι σε εξέλιξη αερομαχία σκεπτόμαστε μόνο το καθήκον στην πατρίδα και τίποτε άλλο. Στον αέρα δεν φοβάται κανείς», δήλωσε ο κ. Τσικαλάκης, που έχει συμπληρώσει περισσότερες από 2500 ώρες πτήσης.

Τους πιλότους της πολεμικής μας αεροπορίας δέχθηκε μετά το πέρας της επίδειξης στο γραφείο του και συνεχάρη ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου