Συνεντεύξεις

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετα-Brexit εποχή;

Το BREXIT είναι πλέον γεγονός, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτισε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιες αλλαγές όμως φέρνει το BREXIT στη διακίνηση των τουριστών, τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της ΕΕ, που διαμένουν μόνιμα στο ΗΒ και οι φοιτητές; Θα χρειάζεται κανείς πλέον διαβατήριο για να ταξιδέψει στην Αγγλία ή οπουδήποτε αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Σε όλα αυτά τα πρακτικά ζητήματα απαντά στη «δ» η Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρόδο, κα Ράνια Κοσσιώρη.
• Κυρία Κοσσιώρη το BREXIT είναι πλέον γεγονός. Η Βρετανική τουριστική αγορά είναι η σημαντικότερη για τη Ρόδο. Θα υπάρξουν επιπτώσεις λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στον τουρισμό;
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράγματι ένα ιστορικό γεγονός. Να τονίσουμε ότι αποχώρησε από την ΕΕ και τις δομές της, όχι από την Ευρώπη! Οι Βρετανοί είναι λαός που αγαπά τα ταξίδια και οι διακοπές σε χώρες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, πολλά από τα οποία είναι απαράμιλλα, όπως ο πολιτισμός, η ιστορία της και η ιδιαίτερη ομορφιά του φυσικού της περιβάλλοντος, θα είναι πάντα στις προτεραιότητες των ταξιδιωτών. Η Ρόδος είναι αγαπημένος προορισμός της Βρετανικής αγοράς εδώ και δεκαετίες και αυτό δεν έχει αλλάξει.
Όπως μαρτυρούν και τουριστικοί παράγοντες, τα στοιχεία των κρατήσεων για την τουριστική περίοδο που έρχεται δεν καταδεικνύουν κάποια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το γεγονός λοιπόν αυτής καθαυτής της αποχώρησης από την ΕΕ δεν έχει καθορίσει ταξιδιωτικές συμπεριφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο.
• Θα υπάρξουν αλλαγές στις αεροπορικές συνδέσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο;
Η διαδικασία δημιουργίας και διατήρησης αεροπορικών συνδέσεων σχετίζεται και διέπεται από κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, το οποίο και το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να έχει ως επίκεντρο της συνεργασίας με όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά και παγκόσμια.

Θα απαιτείται ταξιδιωτική θεώρηση για τους Έλληνες που θα ταξιδεύουν στο Η. Βασίλειο και για τους Βρετανούς που θα επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο των θερινών τους διακοπών; Θα απαιτούνται πρόσθετοι έλεγχοι στα αεροδρόμια;
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το 2020 αποτελεί μια περίοδο μεταβατική, περίοδο κατά την οποία οποιεσδήποτε αλλαγές αποφασιστούν θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά. Έως τότε, καμία αλλαγή δεν έχει οριστεί: τα εκατέρωθεν ταξίδια Ελλήνων και Βρετανών θα γίνονται όπως γίνονταν μέχρι τώρα.
Από τον Ιανουάριο του ’21 λοιπόν, η EE έχει ήδη προχωρήσει σε αναθεώρηση του σχετικού Κανονισμού και περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες δεν απαιτείται βραχυπρόθεσμη θεώρηση (visa) όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ για σκοπούς αναψυχής ή επαγγελματικούς. Συγκεκριμένα, δίνει την δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς ελεύθερα, χωρίς θεώρηση, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για 90 ημέρες, μέσα σε διάστημα 180 ημερών. Αντιστοίχως αυτό θα ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες που θα ταξιδεύουν στη Βρετανία.
Όσον αφορά στους ελέγχους στα αεροδρόμια στην Ελλάδα ισχύει το καθεστώς και οι κανονισμοί της Συνθήκης της Schengen, που καθορίζουν συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχων ταξιδιωτικών εγγράφων για πτήσεις που έρχονται από κράτη που δεν εντάσσονται στην περιοχή Schengen. Tο ΗΒ δεν υπέγραψε ποτέ την Συνθήκη αυτή – αυτό δεν σχετίζεται με την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.
• Στην περίπτωση των Ελλήνων, θα μπορούν να ταξιδεύουν με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ή θα απαιτείται πλέον η χρήση διαβατηρίου;

Έως τις 31/12/2020 οι Έλληνες που ταξιδεύουν για τουρισμό ή για επαγγελματικούς λόγους θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ταυτότητα τους, όπως τώρα. Από το 2021 και μετά (η συγκεκριμένη ημερομηνία θα ανακοινωθεί εγκαίρως) θα μπορούν να ταξιδεύουν στο ΗΒ μόνο με έγκυρο διαβατήριο, δίχως θεώρηση για βραχυπρόθεσμα ταξίδια.

• Αλλάζει κάτι για τους Έλληνες σπουδαστές ή όσους αποφασίσουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη M. Βρετανία και στο Η. Βασίλειο;
Οι Έλληνες που έχουν επιλέξει το ΗΒ για δεύτερο σπίτι τους τιμώνται ιδιαίτερα από τους Βρετανούς για την συμμετοχή και την συνεισφορά τους στην ακαδημαϊκή, κοινωνική και οικονομική ζωή στην χώρα. Έλληνες φοιτητές επιλέγουν σταθερά τα κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους και μαζί με Έλληνες καθηγητές «μπολιάζουν» με το ταλέντο και την αφοσίωσή τους την επιστημονική κοινότητα της χώρας. Βρετανικοί όμιλοι δείχνουν ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες και start-ups βλέπουν τη Βρετανία ως ένα επιχειρηματικό εφαλτήριο για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντλεί τεράστια οφέλη από τους δεσμούς του με την Ελλάδα και την παρουσία τόσων πολλών, ταλαντούχων και δημιουργικών Ελλήνων στο έδαφός του.
Πρακτικά, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους που ήδη διαμένουν στο ΗΒ ή προτίθενται να εγκατασταθούν εκεί μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου (31.12.2020) θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα. Μπορούν να συνεχίζουν να ταξιδεύουν, να κατοικούν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με παρόμοιους όρους με τους σημερινούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των πολιτών της ΕΕ (EU Settlement Scheme).
Tο ΕU Settlement Scheme (EUSS) προβλέπεται στο άρθρο 18 (1) της Συμφωνίας Αποχώρησης. Αποδίδει καθεστώς μονίμου ή προσωρινά διαμένοντος (settled ή pre-settled status) στους πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Το EUSS, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018, έχει μέχρι σήμερα καταγράψει περίπου 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και περίπου 60.000 Έλληνες.
• Τι αλλάζει στις εμπορικές συναλλαγές; Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες;
Αγγίξατε το θέμα το οποίο είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων του ΗΒ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του 2020. Στόχος του ΗΒ είναι μια συμφωνία με την ΕΕ για μια εμπορική σχέση κατά το πρότυπο της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά ή την Αυστραλία, μια σχέση μεταξύ κυρίαρχων και, κυρίως, φίλων κρατών.
Βεβαίως αυτό θα έχει επιπτώσεις και αλλαγές και για τα δυο μέρη όσον αφορά στην πρόσβαση στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση το ΗΒ αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για την πορεία τους από το τέλος του 2020 και μετά – πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία αυτή.

• Το Προξενείο της Βρετανίας στη Ρόδο είναι έτοιμο να διαχειριστεί όλες αυτές τις αλλαγές;
Εδώ και 3 χρόνια, σχεδόν αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση, έχουμε εστιάσει την δραστηριότητα μας στην ενημέρωση των Βρετανών πολιτών που μένουν μόνιμα στην περιοχή μας σχετικά με όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν. Πέραν από την διαδικτυακή μας πληροφόρηση, τόσο μέσα από την κεντρική μας ιστοσελίδα όσο και μέσα από το Facebook και το twitter, έχουμε οργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Σύμη, Λέρο, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και τοπικές αρχές. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν γίνει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, τόσο στον νησιωτικό όσο και στον ηπειρωτικό χώρο. Έτσι έχουμε προσεγγίσει έναν σημαντικό αριθμό Βρετανών, οι οποίοι, όπως γνωρίζετε, διαμένουν κατά χιλιάδες στη χώρα.
Βασική μας μέριμνα είναι να γίνει αντιληπτό ότι όλοι οι Βρετανοί θα πρέπει να διευθετήσουν θεσμικά την διαμονή τους στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η νομοθεσία, κυρίως αναφορικά με τα έγγραφα διαμονής τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη, αλλά και άλλες πλευρές της ζωής και καθημερινότητας τους στη χώρα.
Το Βρετανικό Υποπροξενείο στη Ρόδο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Προξενικού δικτύου στην Ελλάδα, είναι σε μόνιμη και διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όποιο θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του. Στόχος μας είναι όχι μόνο η άριστη εξυπηρέτηση Βρετανών, αλλά και η περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας που έχουμε με όλους τους τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς για να μπορέσουμε από κοινού να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, να συνδιοργανώσουμε καμπάνιες ενημέρωσης και πρόληψης, τοποθετώντας πάντα τον άνθρωπο ως προτεραιότητα μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου