Συνεντεύξεις

Ελένη Χρονοπούλου: «Η νέα εποχή πρέπει να έχει συνεργασίες, αλλά όχι συνεργασίες για τις καρέκλες»

«Η νέα εποχή πρέπει να έχει συνεργασίες, αλλά όχι συνεργασίες για τις καρέκλες. Εμείς θα συζητήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας, το οποίο έχουμε θέσει εδώ και μήνες σε διαβούλευση με την κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό με τους νέους Έλληνες που έφυγαν αναζητώντας τις ευκαιρίες που στερούνται στην πατρίδα μας». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της προς την «δημοκρατική» η Ελένη Χρονοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και μιλάει για όλες τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
• Μετά από μια μακρά περίοδο αμφιταλαντεύσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών. Ποιο θα είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου; Πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες;
Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι η απάντηση στο ερώτημα σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε, πού θέλουμε να ανήκουμε. Είναι το μέλλον της χώρας και των νεότερων γενεών στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, ένα σύγχρονο και αξιόπιστο ευρωπαϊκό κράτος με ισχυρούς θεσμούς που σέβεται τους πολίτες. Για αυτό και το δίλημμα είναι: «Ή ένα κράτος λάφυρο σε πολιτικούς που δεν σέβονται τους θεσμούς, ή ένα κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος». Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι εξαρχής ξεκάθαρο απέναντι στους πολίτες. Στις κάλπες της 21ης Μαΐου, οι πολίτες μπορούν να πάρουν μια απόφαση αλλαγής για να οικοδομήσουμε μαζί τη χώρα που αξίζουμε. Μια χώρα που δεν θα θέλει το 71,9% των νέων να την εγκαταλείψει, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα.
• Οι δημοσκοπήσεις, σας φέρνουν στην τρίτη θέση πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ποιος είναι ο στόχος;
Εμείς δεν πολιτευόμαστε με όρους μαθηματικών υπολογισμών. Ζητούμε από τους πολίτες να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, να πάρουν μια απόφαση ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών που επί της ουσίας είναι ένα αλαζονικό δίπολο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας επιδίδονται σε σπριντ τοξικής αντιπαράθεσης γιατί ανησυχούν μόνο για την καρέκλα του πρωθυπουργού. Είναι όμως δύο πρόσωπα που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν, και κόστισαν στον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε συμπλήρωμα, ούτε βολικός εταίρος, όπως πασχίζουν να το παρουσιάσουν, αλλά πρωταγωνιστικός πόλος. Με σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα, εμείς θα αξιοποιήσουμε την εντολή για να πετύχουμε προγραμματικές συγκλίσεις με στόχο να δώσουμε πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, το υψηλό κόστος διαβίωσης, την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Έχουμε δώσει εξαρχής έναν καθαρό οδικό χάρτη για σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή, με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα μπορούν να εκφράσουν τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
• Τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κυβέρνηση συνεργασίας και ποιοι είναι οι όροι της προγραμματικής σύγκλισης;
Οι πικρές εμπειρίες των αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά και το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μας διδάσκουν ότι πρέπει να φτιάξουμε μία χώρα πιο δίκαιη, πιο αξιοκρατική, με ισχυρά θεσμικά αντίβαρα. Η νέα εποχή πρέπει να έχει συνεργασίες, αλλά όχι συνεργασίες για τις καρέκλες. Εμείς θα συζητήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας, το οποίο έχουμε θέσει εδώ και μήνες σε διαβούλευση με την κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό με τους νέους Έλληνες που έφυγαν αναζητώντας τις ευκαιρίες που στερούνται στην πατρίδα μας. Η στήριξη της νέας γενιάς είναι ένα από τα βασικά μας προτάγματα. Να δημιουργήσουμε μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους, σε αντίθεση με την κατ’ επίφαση ανάπτυξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζεται στη μερική απασχόληση. Να δημιουργήσουμε ένα απόθεμα 150.000 κοινωνικών κατοικιών, με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια, οδηγώντας έτσι και σε αποκλιμάκωση των τιμών των ενοικίων. Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους με ένα νέο ΕΚΑΣ, να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών, να θωρακίσουμε τους πολίτες απέναντι στην κρίση των επιτοκίων και την κερδοσκοπία των τραπεζών.
• Πώς βλέπετε τη νομοθετική ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρη; Φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί εξ αρχής.
Στη δημοκρατία δεν υπάρχει θέση για εγκληματικές οργανώσεις που φορούν τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Αυτό που θα περιμέναμε είναι το πολιτικό σύστημα να ομονοήσει στο αυτονόητο. Να εκπέμψουμε ένα ενιαίο μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους, που μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική, ότι όλοι μαζί στεκόμαστε απέναντι στον νεοναζισμό. Ο κ. Μητσοτάκης άφηνε επί τρία χρόνια τον Ηλία Κασιδιάρη και τους συν αυτώ να δρουν πολιτικά ανενόχλητοι και να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσω social media από τη φυλακή. Φτάσαμε στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών για να σταματήσει η Νέα Δημοκρατία τη δημοσκοπική στάθμιση κόστους-οφέλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας ακόμα και τώρα την αποχή, συνεχίζει να ψαρεύει ψήφους σε θολά νερά. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι το πρώτο κόμμα που χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Δεν μιλήσαμε εμείς ούτε για σοβαρή και μη σοβαρή Χρυσή Αυγή, ούτε για ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφους. Εμείς κάναμε το χρέος μας, παρά την προχειρότητα της κυβερνητικής παρέμβασης, για να μην επιστρέψει αυτό το μόρφωμα στη Βουλή. Με τις παρεμβάσεις μας βελτιώσαμε την πρώτη απαράδεκτη ρύθμιση και συμπεριλήφθηκε η πρόβλεψη για την πραγματική ηγεσία, ώστε ο κ. Κανελλόπουλος να μην μπορεί να κάνει σήμερα την «πρόσοψη» του Κασιδιάρη. Αν είχε εισακουσθεί το σύνολο τότε της πρότασής μας, για την κρίση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, θα είχε αποφευχθεί η τροπολογία της τελευταίας στιγμής.
• Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης, συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καταθέτοντας αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών. Πώς το σχολιάζετε; Γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε να το υποβαθμίσει τόσο πολύ;
Η στάση του προέδρου μας, του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι εξαρχής απολύτως θεσμική. Απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη και αναζητά την αλήθεια με σεβασμό στους θεσμούς της χώρας. Πράγμα που δεν έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επιχείρησαν να συγκαλύψουν το παρακράτος που οι ίδιοι δημιούργησαν, να εργαλειοποιήσουν τους θεσμούς και να ασκήσουν πίεση παρασκηνιακά στις ανεξάρτητες αρχές ώστε να μην πράξουν τα δέοντα. Η υπόθεση των υποκλοπών δεν μπορεί να παραγραφεί ούτε πολιτικά, ούτε ποινικά. Έχουμε χρέος ως ευρωπαϊκή χώρα να μην επιτρέψουμε να εκτεθεί ξανά η χώρα μας και το κράτος δικαίου διεθνώς. Είναι θλιβερό να ερευνούν οι ευρωπαϊκές αρχές πτυχές της υπόθεσης που η κυβερνητική πλειοψηφία και η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία με ευθύνη τους εξελίχθηκε σε παρωδία, αρνήθηκαν και να κοιτάξουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου