Ειδήσεις

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ

Υπογράφεται αύριο η υπουργική απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ στους φορείς πρόνοιας, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 15% στο δημόσιο.

Εξαιρούνται περίπου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο.

Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

“Η σχετική οδηγία συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που θα υπογράψει αύριο, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα πάρει ΦΕΚ, τάχιστα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία “ατομικών μερίδων” για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του κάθε Ταμείου.

Για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές – για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων – αυτές θα μοιραστούν σε βάθος 15ετίας.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, έκανε λόγο για την “καλύτερη δυνατή λύση”, προκειμένου να υπάρξει ένα σύστημα που “να είναι βιώσιμο, να είναι κατά το δυνατόν δικαιότερο, χωρίς απότομες και ακραίου χαρακτήρα μειώσεις των εφάπαξ παροχών και ταυτόχρονα να αποτρέπει τη δημιουργία ελλειμμάτων και ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά κυρίως να διασφαλίσει τις παροχές για τις επόμενες γενιές”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου