Ειδήσεις

Εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό προωθεί η κυβέρνηση

Μία θεαματική αλλαγή στην εκλογή των ευρωβουλευτών αποφάσισαν να προωθήσουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα του Σαββάτου οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προτείνουν ρύθμιση ώστε οι ευρωβουλευτές της χώρας να μην εκλέγονται με λίστα αλλά με σταυρό. Από το 1981 και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών κάθε χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή ώστε από τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου τον πρώτο λόγο και στην εκλογή των προσώπων να έχουν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα σταυροδοτούν πλέον τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους βουλευτές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία «παραχώρηση» που κάνουν οι ηγεσίες των κομμάτων για χάρη μιας πιο άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν ορισμένες βασικές πτυχές του σχεδίου, όπως ότι οι υποψήφιοι σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο θα είναι μέχρι 42, διπλάσιος δηλαδή αριθμός από τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει η χώρα (21).

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα εξετάσουν και θα διαμορφώσουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, συνεπικουρούμενα από συνεργάτες των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Σημειωτέον ότι η ανάγκη να υπάρξει μία πιο συμμετοχική διαδικασία, ώστε να εμπλέκονται οι πολίτες περισσότερο στα ευρωπαϊκά θέματα έχει ενισχυθεί εσχάτως, ιδίως και μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να οργανώσει τον Μάρτιο ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου