Τοπικές Ειδήσεις

Γιατροί του Νοσοκομείου Ρόδου θα επισκέπτονται τη Νότια Ρόδο

Για την πρωτοβουλία να μεταβαίνουν γιατροί ορθοπεδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στη Νότια Ρόδο, προκειμένου να εξετάζουν τους δημότες, μίλησαν χτες στους δημοσιογράφους ο συντονιστής διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Γ.Ν. Ρόδου, κ. Μιχάλης Σοκορέλος και οι γιατροί κ.κ. Νίκος Ζαμπελάκης και Χρήστος Χριστοφορίδης.
«Η πρωτοβουλία να επισκέπτονται μία φορά τον μήνα το Περιφερειακό Ιατρείο στο Γεννάδι ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι που βρίσκονται πολύ μακριά, ανήκει στους γιατρούς. Αυτό βέβαια συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες, κλείνονται τα ραντεβού εκ των προτέρων ώστε να εξεταστεί ο κόσμος. Όσο μπορούμε κι έχουμε δυνατότητα, θα το συνεχίσουμε καθώς η Νότια Ρόδος είναι μια ευαίσθητη περιοχή», ανέφερε ο κ. Σοκορέλος.
Μιλώντας στη συνέχεια οι γιατροί κ.κ. Νίκος Ζαμπελάκης και Χρήστος Χριστοφορίδης, επεσήμαναν τα εξής:
«Τα πιο συχνά περιστατικά στο Γεννάδι αφορούν σε χρόνιες οσφυαλγίες, χρόνιες οστεοαρθρίτιδες γονάτων – ισχίων αλλά και της ωμικής ζώνης, κυρίως επειδή έχουμε να κάνουμε με έναν πληθυσμό που είναι υπερήλικος με αποτέλεσμα να γίνεται μία κλινική εξέταση. Εάν χρειαστούν κάποιες κλινικές εξετάσεις, έχουμε την δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και βεβαίως, να τους επανεξετάσουμε –είτε στο Γεννάδι, είτε στο Γ.Ν. Ρόδου. Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει ακτινογραφία το κοντινότερο σημείο είναι το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, οπότε μπορούμε να απευθυνθούμε εκεί είτε να έρθουμε στο Γ.Ν. Ρόδου για περαιτέρω απεικονιστική εξέταση», είπε ο κ. Χριστοφορίδης.
«Προσφέρουμε όπως μπορούμε από το Γ.Ν. Ρόδου στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, η οποία έχει πολλές ανάγκες και είναι πολύ ευαίσθητη. Οι συμπολίτες μας, βλέπουμε ότι μας χρειάζονται κι εμείς, προσπαθούμε να κάνουμε επισκέψεις και εξετάσεις. Εάν χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία ή χειρουργείο κλπ. Το προγραμματίζουμε κι έρχονται στο Γ.Ν. Ρόδου για να διεκπεραιώσουμε τα περιστατικά. Τα περιστατικά στα νεαρότερα άτομα είναι κυρίως τραυματισμοί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαμπελάκης.
Να σημειωθεί ότι αμφότεροι οι ορθοπεδικοί είχαν περάσει από το Περιφερειακό Ιατρείο του Γενναδίου αφού είχαν υπηρετήσει παλαιότερα ως αγροτικοί γιατροί γι’ αυτό και δηλώνουν ότι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή της Νότιας Ρόδου, ενώ η προσφορά γίνεται αφιλοκερδώς –με δικά τους έξοδα μετάβασης.
Σύμφωνα με τον κ. Σοκορέλο, ανάλογες πρωτοβουλίες έγιναν πρόσφατα με γιατρούς, ορθοπεδικό και οφθαλμίατρο, που μετέβησαν στο νησί της Σύμης για να εξετάσουν τους κατοίκους, μια πρωτοβουλία η οποία θα επαναληφθεί.


ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Ρ. – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ
Ερωτηθείς για την λειτουργία της Ορθοπεδικής Κλινικής Γ.Ν. Ρόδου ο κ. Σοκορέλος, επεσήμανε τα εξής:
«Φέτος το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε πολλά σοβαρά περιστατικά με κυριότερα τα τροχαία ατυχήματα και μάλιστα σε βαριά μορφή, όπως ακρωτηριασμούς. Ευτυχώς, καταφέραμε και τα φέραμε εις πέρας και μάλιστα πολλοί συνάδελφοι από ξένες χώρες, μας στέλνουν συγχαρητήρια αφού έχουν αναλάβει την παρακολούθηση των ατυχημάτων που έχουν χειρουργηθεί στο Γ.Ν. Ρόδου. Αγκάθι παραμένει η έλλειψη προσωπικού, κι αυτό γιατί ενώ γίνονται προκηρύξεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ όταν γίνουν προσλήψεις, πολλά άτομα, φεύγουν για διάφορους λόγους.
Επιπλέον, τα χειρουργεία δεν γίνονται κανονικά καθώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων. Αυτό, δυστυχώς δεν έχει λυθεί –παρά τις συνεχείς οχλήσεις και τις προσπάθειες. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι στην Ελλάδα για να έρθουν στο Γ.Ν. Ρόδου. Βρίσκουμε λύσεις για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που είναι αυξημένη η κίνηση, αλλά όχι μόνιμες λύσεις που απαιτούνται. Αποτέλεσμα είναι ότι πολλά από τα περιστατικά καθυστερούν. Θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο, θα υπάρξουν εξελίξεις και θα βρεθεί μία φόρμουλα. Ενώ προκηρύχθηκαν θέσεις αναισθησιολόγων, δεν ήρθε κανείς στη Ρόδο».
Εξηγώντας τους λόγους της έλλειψης αναισθησιολόγων, ο κ. Σοκορέλος υπογράμμισε τα εξής:
«Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και δημιουργήθηκε εδώ και μία δεκαετία με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό ανάγκασε πάρα πολλούς γιατρούς, με την μείωση των αποδοχών τους, να αναζητήσουν αλλού εργασία, σε ξένες χώρες. Αυτό έχει βάση, καθώς οι γιατροί δεν αμείβονται όπως πρέπει. Τώρα πια, οι καλύτεροι γιατροί στελεχώνουν τα νοσοκομεία σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα. Απαιτούνται νέα κίνητρα και κυρίως οικονομικά…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου