Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Βρούτσης: “Οριστική εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας”

“…. Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Δυνατότητα,που είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ….”

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, σε ανακοίνωσή του, ο Ναξιώτης βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την συμφωνία στο ECOFIN ώστε από το 2025 να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο γύρω από το ΦΠΑ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μπορέσουν να διαχειριστούν κατά το δοκούν αυτά τα νέα δεδομένα… Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κου Βρούτση αναφέρει:

« Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ότι επετεύχθη, ομόφωνα, Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η Συμφωνία αυτήείναι το αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης -σε κοινοτικό επίπεδο-τα τελευταία 2,5 χρόνιακαι θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025.

Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Δυνατότητα,που είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης των ειδικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ.,του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και της Γενικής Γραμματέωςκας Αθηνάς Καλύβα,υπέρ της νησιωτικότητας.

Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς καιόλοι οιΔήμαρχοι των νησιών μας, αφού ποτέ δεν υπέστειλαν τη σημαία της διεκδίκησης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Προσωπικά, αισθάνομαι βαθύτατα ικανοποιημένος, γιατί ως Βουλευτής Κυκλάδων και Υπουργός στις κυβερνήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, όλα αυτά τα χρόνια, έδινα πάντα τη μάχη σε όλα τα επίπεδα για τη διαφύλαξη και την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου