Αυξημένη κινητοποίηση έχει προκαλέσει στην ΕΥΠ, στις λιμενικές και αστυνομικές αρχές της Καλύμνου ο εντοπισμός ενός Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος εξετάζεται ως ύποπτος για τυχόν σχέσεις με τον ISIS. Αρχικά είχε μεταφερθεί στο Λιμεναρχείο Καλύμνου, ως ύποπτος διακινητής μεταναστών, ωστόσο το «σκανάρισμα» του κινητού του τηλεφώνου ανέβασε σημαντικά το επίπεδο της έρευνας σε βάρος του. Εντοπίστηκαν σε αυτό αποθηκευμένες φωτογραφίες με οπλισμό, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και σύμβολα του ISIS.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέτασή του ήταν δύσκολη καθώς δεν υπήρχε αραβόφωνος διερμηνέας, ο οποίος φθάνει στο νησί με κλιμάκιο αξιωματικών της ΕΥΠ, προκειμένου να τον ανακρίνουν. Παράλληλα φέρνουν μαζί τους και τον μοναδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μέσω του οποίου γίνεται ανάκτηση όλων των δεδομένων της τηλεφωνικής συσκευής. Το «βαλιτσάκι» έχει την δυνατότητα σε ελάχιστα λεπτά, να ενημερώνει για το ιστορικό κλήσεων, μηνυμάτων, περιήγησης στο διαδίκτυο, τοποθεσίας, φωτογραφιών, βίντεο και άλλων δεδομένων.

Τα στοιχεία του άνδρα έχουν αποσταλεί και στο εξωτερικό για να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου άνδρα έχει πολλές ομοιότητες με την προσαγωγή δύο Σύρων, ύποπτων για συμμετοχή στον ISIS, στο νησί της Κω. Οι δύο άνδρες είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής τους και μεταφέρθηκαν στον Πειραιά για εξονυχιστικό έλεγχο. Στο κινητό τηλέφωνο του ενός είχαν βρεθεί φωτογραφίες με μαχητές του ISIS και μάλιστα σε μία από αυτές απεικονιζόταν ο ίδιος. Οι ελληνικές Αρχές τους άφησαν ελεύθερους, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ένας από τους δύο ήταν μέλος παραστρατιωτικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης στη Συρία που μάχεται κατά του Άσαντ, και βρισκόταν επίμονα στο στόχαστρο του ισλαμικού στρατού για την στρατολόγησή του.

Από την σάρωση του κινητού του τηλεφώνου είχε διαπιστωθεί πως ήταν αποδέκτης φωτογραφιών και βίντεο από «φίλο» του, μέλος του ISIS, με εικόνες φρίκης από τη δράση του ισλαμικού χαλιφάτου. Ο τζιχαντιστής του έστελνε εικόνες με τη δράση του επιχειρώντας να τον «γοητεύσει» και να τον στρατολογήσει στις τάξεις του ISIS, κάτι που δεν φαίνεται να είχε καταφέρει. Ο νεαρός Σύριος, φέρεται να αποδέχθηκε στους λιμενικούς και τα στελέχη της ΕΥΠ, πως είναι αντικαθεστωτικός και ορκισμένος εχθρός του Άσαντ.

Γι αυτό το λόγο έλληνες αξιωματούχοι, σχετικά με τις προσαγωγές των δύο υπόπτων, δήλωναν πως «δεν είναι επικίνδυνοι όχι όμως και άσχετοι». «Όποιος έχει τέτοιες εικόνες στο κινητό του δεν σημαίνει ότι είναι και τζιχαντιστής, ενδεχομένως όμως ‘γοητεύεται’ από την δράση τους και είναι στα πρόθυρα ένταξης» δήλωνε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες

Ήδη στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΥΠ μαζί με διερμηνέα και εξετάζει τον πρόσφυγα.
Ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάτι το ανησυχητικό πέραν των φωτογραφιών.
Πάντως οι Αρχές παραμένουν σε συναγερμό, ενώ θα εξεταστεί και το εάν το εν λόγω άτομο καταζητείται από άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για σχέσεις με ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

thetoc.gr/ megatv.com

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ