Ειδήσεις

Κήρυξε “πόλεμο” στο ΔΝΤ ο Αλέξης-Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας λέει ο Σόιμπλε

“Εμείς δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε από θέση αρχής ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς”. “Από εκεί και πέρα”, συνέχισε, “υπάρχει και ένα θέμα και το Ταμείο τι θέλει να κάνει”, για να προσθέσει ότι το Ταμείο περιμένει να δει αν έχει προοπτική βιωσιμότητας το χρέος. Ο πρωθυπουργός συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, χθες το βράδυ,ανέφερε ότι έχει την αίσθηση ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε, διότι έχουμε 19 δισ. λιγότερα.

“‘Αρα”, συνέχισε, “η συμβολή του έχει μια αξία συμβολική, σημαντική για κάποιες χώρες του Βορρά”. Και πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά όμως, αν το δει κανείς ουδέτερα θα δει ότι έρχονται οι εκπρόσωποι του Ταμείου στη Ελλάδα και απαιτούν μεταρρυθμίσεις εξαιρετικά σκληρές γνωρίζοντας ότι δεν τις αντέχει ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε και η κοινωνία και ότι πηγαίνουν στους εταίρους και απαιτούν λύσεις και προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους.

“Αυτό είναι μια στάση που δεν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει εποικοδομητική σε αυτή τη διαδικασία”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “‘Αρα λοιπόν το τι θα κάνει το Ταμείο είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εγώ θα έλεγα ότι όταν δυο μέλη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια”.

“Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Κάλεσε δε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή στην συζήτηση.

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

Ως γνωστόν, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

“Όταν δυο μέρη συμβαλλόμενα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό όχι πηγαίνοντας ο καθένας στην ακραία εκδοχή. Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό, αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου