Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΥΠΑΡ, κατά αιρετών της Περιφέρειας και ΜΜΕ

Τα Παράδοξα των Ακραίων
Πολιτεία μου, οι ταμπέλες στα σταυροδρόμια σου δεν είναι πια γερμανικές, αμερικάνικες είναι. Πότε θα διαβάσουμε τα ονόματα των οδών σου στη γλώσσα μας; Γ .Ρίτσος, Ανυπόταχτη πολιτεία

Οι σημερινοί πατριώτες πολιτικοί, της αιχμής του δόρατος του Τόπου, φροντίζουν με κάθε τρόπο να τις ξανακάνουν γερμανικές… και το πετυχαίνουν.
Βλέπετε, συμπολίτες και συμπολίτισσες, η πραγματική εθνική ανεξαρτησία και υπερηφάνεια απ’ ότι φαίνεται ήταν πάντοτε το ζητούμενο γι’ αυτόν τον πολύπαθο Τόπο. Το ζητούμενο βέβαια είναι και ο μετριασμένος λόγος που εξηγεί τα αυτονόητα.
Παρακολουθούμε τελευταία μια ακραία συνθηματολογική φρασεολογία από πολιτικούς και δημοσιογράφους που αντί να απαντήσουν με προτάσεις ή αντεπιχειρήματα στα λογικά επιχειρήματα όσων διαφωνούμε στην φτηνή παραχώρηση του εθνικού μας πλούτου, φωνασκούν χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: ‘η επάνοδος της Σοβιετικής Ένωσης’, ‘συνδικαλιστές ίσον καταστροφή της Χώρας’, ‘οι βολεμένοι του μισθού και του καναπέ’ και διάφορες άλλες κοινώς αποκαλούμενες εξυπνάδες, που στόχο έχουν μόνον να καλύψουν τη δική τους ασυνέπεια. Δεν απορεί κανείς για το επίπεδο της πολιτικό-οικονομικής κατάπτωσης στο οποίο έχει περιέλθει (δυστυχέστατα) η Ελλάδα, αφού ο παραγόμενος πολιτικό–δημοσιογραφικός λόγος βρίσκεται σ’ αυτό το επίπεδο. Και μάλιστα από ανθρώπους που εκπροσωπούν, υποτίθεται, την άποψη της εξουσίας. Μάλλον η διχαστικότητα ευνοεί ένα χαοτικό κλίμα που θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Πρόσφατη επιφυλλίδα της εφημερίδας Γνώμη (01/12/2014) αναφέρει χαρακτηριστικά τον συνδικαλισμό ως «ομάδα καταστροφής της χώρας». Δείτε πόσο ωμή και ακραία είναι αυτή η φράση, που όχι απλά δεν αποτίει φόρο τιμής-μα τι λέμε τώρα;- στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή στους αιματηρούς αγώνες του 19ου και 20ου αιώνα, στους νεκρούς της εργατικής Πρωτομαγιάς, στους αγωνιστές που έπεσαν, εξορίστηκαν, εκτοπίστηκαν, διώχθηκαν διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλ. αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά το λοιδορεί και το ειρωνεύεται, μεμφόμενος κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος.
Παρελαύνει λοιπόν στις γραμμές της Γνώμης ένας βίαιος και κίβδηλος νεοφιλελευθερισμός που στηρίζεται, υποτίθεται, στην αξιοσύνη των ιδιωτών, που όμως εξυπηρετούν ξένα κρατικά συμφέροντα. Προφανώς αποτελεί βαθιά και πάγια πεποίθηση του εκδότη της εφημερίδας οι Έλληνες και ο ροδίτης να δουλεύουν δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα, με ελάχιστη κοινωνική ασφάλιση, με ελάχιστα δικαιώματα σύνταξης και με ευτελείς αμοιβές. Προφανώς επιθυμεί ο εκδότης της Γνώμης, τη στιγμή που ο φτωχός κάτοικος της ψωροκώσταινας δεν θα μπορεί να μετακινηθεί στην πρωτεύουσα της Αθηνοκεντρικής Ελλάδας, να έχει και πολλαπλώς υποπολλαπλάσια αμοιβή εν σχέση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Σε μια εποχή, που η παρουσία ξένης αρμοστείας στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ξεκάθαρα είπε και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αποτελεί ντροπή για τον τόπο, όσοι προσπαθούν να βολευτούν ακολουθούν άραγε αυτή την πρακτική; Διακηρύσσουν ‘εμείς είμαστε καλοί με εσάς, ω ξένε δυνάστη, κοιτάξτε τους άλλους’; Δικαιολογία πάντοτε αποτελεί η λεγόμενη κακή κατάσταση των υποδομών μας, λες και δεν διοίκησαν και κατήυθηναν την πορεία των πραγμάτων αυτοί που τώρα κυβερνούν. Λες και οι διάφοροι διοικητές και υπουργοί δεν προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν. Δημοκρατία του κ. Χατζημάρκου και του κ. Φλεβάρη, αλλά του νυν απλού εργαζόμενου που μάλιστα εισήλθε στην υπηρεσία με διαδικασίες σκληρού ΑΣΕΠ (γραπτών εξετάσεων).

Λες και οι εργαζόμενοι δεν επισημαίνουν μέσα από καταιγισμό εγγράφων –και όχι non paper, όπως άκριτα είπε ο κ. Φλεβάρης σε πρόσφατη εκπομπή, όπου αντί για επιχειρήματα φώναζε συνθήματα και ειρωνείες- τα κακώς κείμενα που δημιουργεί η κομματική και απαξιωτική διαχείριση των αεροδρομίων. Λες και οι εργαζόμενοι, όπως οι ηλεκτρολόγοι και άλλοι, δεν έχουν ξεπεράσει τα όρια κάθε έννοιας υπηρεσιακού ωραρίου για να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να λειτουργήσει ό,τι απαξιώνεται από το ακόμα κομματικό κράτος.
Τους απαντάμε ευθέως: για την κατάντια της Χώρας δεν φταίει ο συνδικαλισμός ούτε η συνδικαλιστική συσσωμάτωση, φταίει το όντως ανήθικό καπέλωμα που έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η Ν. Δημοκρατία σε κάθε μορφή του εθνικού μας βίου. Δεν είμαστε εμείς τα κατάλοιπα του παρελθόντος, τα κομματικά υπόλοιπα του παρωχημένου δικομματισμού, που μεταμφιέζονται κάθε φορά ανάλογα, όχι με τις ανάγκες του Λαού, αλλά με τις απαιτήσεις διαφόρων ισχυρών προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν. Γιατί αλλιώς καί αναδιαπραγμάτευση θα είχε γίνει όπως υποσχέθηκε το κόμμα σας, καί το Νοσοκομείο δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση, καί σχολεία δεν θα είχαν συγχωνευθεί, και κυρίως: ως «αιχμή του δόρατος», όπως λέτε ότι είστε, θα δεχόσασταν να συζητήσετε σε επίπεδο περιφέρειας για διαπράγματευση, για διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών μέσα από ένα, διαφορετικό ίσως, μοντέλο διαχείρισης του Κρατικού Αερολιμένα. Αλλά ούτε αυτό δεν κάνετε. Ουσιαστικά εσάς σας εκφράζει το ‘ό,τι βρέξει ας κατεβάσει’ σε συνδυασμό με μια εχθρότητα σε κάθε μορφής κρατική υποδομή. Αν αλήθεια είστε κατά του ‘όχι’ και του ‘αντί’, που εμείς βέβαια δεν λέμε γιατί συνέχεια καταρτίζουμε προτάσεις αναπτυξιακής αξιοποίησης επενδυτικών κονδυλίων στα οποία εσείς γυρνάτε το κεφάλι, τότε γιατί δεν προτείνατε ως Περιφέρεια κάτι μέχρι τώρα; Γιατί…; Γιατί οι κατευθυντήριες γραμμές σας είναι συγκεκριμένες: να γίνει στην Ελλάδα ό,τι έγινε στην Αργεντινή και στη Χιλή: μια οιονεί κατακτητική επέλαση ξένων με αποικιοκρατική εκμετάλλευση. Βέβαια εκεί αυτά έγιναν με αιμοσταγείς δικτατορίες. Θα ήσασταν άραγε αλληλέγγυοι και σ΄αυτά τα εγκληματικά καθεστώτα; Όπως νά ’ναι αρκεί να περάσει το δικό σας;

Μια πολύ κακή εντύπωση έδωσε ο ίδιος ο κ. Φλεβάρης: σε πρόσφατη εκπομπή «διέταζε» τον κεντρικό παρουσιαστή να εκτοπίσει τον Πρόεδρο κ. Αλεβιζόπουλο από την συζήτηση επειδή τόλμησε να διατυπώσει κάποιο χαρακτηρισμό για τον κ. Χατζημάρκο, αντιδρώντας σε βαρύτατο, ηθικά και ποινικά, υπαινιγμό που έκανε ο τελευταίος σε άλλη εκπομπή. Μπορείτε δηλ. να σπιλώνετε τους άλλους αλλά όταν σας απαντούν διατάζετε την απομάκρυνσή τους. Αλήθεια, πολύ δημοκρατικά φρονήματα έχετε….
Ας πούμε λοιπόν πως αυτά έγιναν εκ παραδρομής…αλλά επιτέλους…σταματήστε αυτή την ακραία παράθεση θέσεων. Σας λέμε βέβαια πως το ‘όχι’ και το ‘αντί’ αρκετές φορές κάνει καλό. Σας θυμίζουμε ότι ήταν ένα μεγάλο ΟΧΙ που εξύψωσε διεθνώς τη Χώρα στο επίπεδο των ηρώων και όχι το ‘ναι σε όλα’ των πολιτικών αρχηγών της τελευταίας τετραετίας.
Αν κήδεσθε για το οικονομικό μέλλον του Τόπου, θα πρέπει να πείτε ένα ηχηρό όχι και στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα, διότι είμαστε μια τουριστική και ξενοδοχειακή περιοχή. Γενικά η πολιτική σας, κύριοι της Περιφέρειας, χαρακτηρίζεται από μια ανωριμότητα: χωρίς να έχετε δει τη σύμβαση, χωρίς να ζητάτε ενημέρωση, χωρίς να έχετε κάποιες απαιτήσεις από αυτήν, χωρίς να συμβουλεύεστε όσους γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα, δείχνετε περισσότερο μια υπεροψία παραθέτοντας σποράδην κάποιες δήθεν νεοφιλελεύθερες ρετσέτες, καθώς και την απόλυτη βεβαιότητα ότι όλα θα είναι καλύτερα. Θα είναι καλύτερα η Πολιτεία να μην μπορεί να αξιοποιήσει το αεροδρόμιο των Μαριτσών προς όφελος των πολιτών και του ανταγωνισμού; Σας ρωτάμε ευθέως: ξέρετε καμία περιοχή της Ευρώπης που να μην διαθέτει σε απόσταση δυο ωρών εναλλακτικό αεροδρόμιο; Αυτό το «θαύμα» έγινε στην πρωτεύουσα της Ελλάδος από το Σημίτη και τους συνεργάτες του, τις επιλογές των οποίων, απ’ ότι φαίνεται, εσείς και ο εκδότης της Γνώμης υποστηρίζετε με φανατισμό. Χώρια που δεν υποστηρίζετε την οικονομία της αγοράς αλλά το «Γερμανικό Κρατικό καπιταλισμό» σε ρόλο μονοπωλίου.

Συγχαρητήρια στον πατριωτισμό σας κ. Χατζημάρκο και κ. Φλεβάρη. Μάλιστα κ. Φλεβάρη εσείς ήσασταν και σωματικά παρών -όχι απλώς ωσεί παρών όπως ο κ. Χατζημάρκος- στο ομόφωνο ψήφισμα του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είναι καταπέλτης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Ρόδου. Ψηφίσατε ενεργά και συνειδητά κατά της ιδιωτικοποίησης. Ή μήπως όχι κ. Φλεβάρη;…γιατί τώρα που παίρνετε πίσω την ψήφο σας φαίνεται πως δεν ψηφίσατε συνειδητά· κι αν δεν ψηφίσατε συνειδητά, ψηφίσατε ασυνείδητα και ασυνείδητους πολιτικούς δεν θέλει ο Τόπος. Αρκετούς είχαμε από δαύτους. Ελπίζουμε η «αιχμή του δόρατος», όπως αυτοαποκαλείσθε, να μην στηρίζεται σε τέτοιες νοοτροπίες γιατί αλλιώς είναι απλά στομωμένη. Βέβαια δεν θα σας ακολουθήσουμε στη λογική της συλλογικής ευθύνης (π.χ. φταίνε όλοι οι συνδικαλιστές), με το να πούμε φταίτε όλοι εσείς οι πολιτικοί και γι΄αυτό δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε. Αυτή η λογική αίρει τη δημοκρατικότητα, ενώ το ότι ακολουθήθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα, δεν είναι τυχαίο.

Όσο για τον εκδότη της Γνώμης: άρχισε να αναρωτιέται για την ορθότητα των ισχυρισμών της μεγάλης Ισραηλινής εταιρείας, όσον αφορά τα αεροδρόμια, αφού καταδείξαμε δημοσίως τη μη συμμετοχή αυτης στον διαγωνισμό κατά την περίοδο που η ίδια η Γνώμη δημοσίευε τα βέλτιστα: έδινε την εντύπωση της σωτήριας παρέμβασης της Εταιρίας που θα γέμιζε τη Ρόδο με χρήματα…Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται… Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω εκδότης, που κρίνει την καθ’ όλου συνδικαλιστική ιστορία ως καταστροφική για τη Χώρα, δεν τηρεί τον πρώτο βασικό κανόνα της δημοσιογραφίας που είναι η διασταύρωση των πληροφοριών. Πληροφορούμε ότι βασικές αρχές ειδησεογραφίας περιέχονται στο βιβλίο Έκφραση Έκθεση της Β΄ λυκείου. Στο δε βιβλίο Πειθώ της Γ΄ λυκείου υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στο ήθος του αντιπάλου όπου φαίνεται και η δεοντολογική υπόσταση αυτού του τρόπου πειθούς. Εμείς πολλές φορές επιστρέψαμε στα σχολικά βιβλία γιατί εξεταστήκαμε γραπτώς από τον ΑΣΕΠ. Μήπως ήρθε η ώρα κάποιοι αυτόκλητοι δημόσιοι φωστήρες να ξανακαθίσουν στα θρανία;
Υπενθυμίζουμε λοιπόν στους πάσης φύσεως ανακόλουθους, όσους π.χ. αντιστρέφουν τις προεκλογικές τους θέσεις μόλις κάτσουν στην καρέκλα -αυτό ο λαός το λέει κ…τούμπα- ή ψηφίζουν ασυνείδητα ή αγνοούν βασικές αρχές του λειτουργήματος τους, ότι οι πολίτες πρέπει να βλέπουν τα ωραία λόγια να γίνονται πράξεις. Πρέπει να ακούν την αλήθεια ξεκάθαρη αλλά και ολοκληρωμένη. Αυτή είναι η ουσία του πατριωτισμού. Οι φανφάρες και τα πυροτεχνήματα που εξυπηρετούν εκείνους που εποφθαλμιούν τον Τόπο και τον πλούτο του ενώ θολαίνουν κάθε προσπάθεια κριτικής διερεύνησης, κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν ως πατριδοκαπηλία που συνιστά υποκρισία.

Επειδή λοιπόν το προπέτασμα καπνού δεν μας εκφράζει, καλούμε κάθε περιφερειακό σύμβουλο, λαμβάνοντας υπόψη του τους προβληματισμούς της κάθε πλευράς, να τοποθετηθεί δημόσια πάνω στη συντελούμενη πλέον παραχώρηση των αεροδρομίων του Ν. Αιγαίου. Τους καλούμε επίσης να ζητήσουν το θέμα αυτό να έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο και να συζητηθεί με ανοιχτές διαδικασίες. Ποιος φοβάται τον δημοκρατικό διάλογο; Αυτός που τον αποφεύγει, προφανώς έχει κάτι να κρύψει.

Εμείς οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προχωρήσει αυτή η συζήτηση και να εκφραστεί θεσμικά η πεποίθηση των πολιτών του Ν Αιγαίου. Πεποίθηση, που όπως φαίνεται από διάφορες έρευνες, είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην παραχώρηση των αεροδρομίων.

Υπεύθυνα

εκ του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Φώτης Λουλουδάκης Κων/νος Γραμμάτικας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου