Ειδήσεις

Εξοχικά και ξενοδοχεία κακοπληρωτών στο στόχαστρο των e-πλειστηριασμών

Του Δημήτρη Παφίλα

Εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία σε Μύκονο και  Σαντορίνη που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές θα συμπεριλαμβάνονται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούςπου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν επικοινωνήσει και σε μεγάλους επενδυτές τη διαδικασία, καθώς funds ( κυρίως από τις ΗΠΑ) γνωρίζουν λ.χ. ότι, στα στεγαστικά δάνεια ένα μεγάλο ποσοστό αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές (25%) που ενώ κατέχουν περιουσιακά στοιχεία δεν προχωρούν στην αποπληρωμή.

Οι ίδιοι managers των funds, όπως λένε και σε Έλληνες συνομιλητές τους, δεν ενδιαφέρονται για πλειστηριασμούς σε ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν χάσει το 40-45% της αξίας τους και σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια, αλλά στοχεύουν μόνο στους πλούσιους που ενώ διαθέτουν τα χρήματα δεν πληρώνουν. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου – παρά το γεγονός ότι η αποχή των συμβολαιογράφων δημιούργησε ανησυχίες σε τραπεζίτες και επενδυτές. Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου,  διαβεβαιώνει ότι οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν τελικά. Σημειώνεται ότι το απόθεμα των τραπεζών σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα και ξενοδοχεία υπολογίζεται  σε 10.000 περίπου.

Η επίδραση στο χρηματιστήριο και οι ανησυχίες σε ΕΕΤ- ΕΚΤ

Το χθεσινό νέο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Ντράγκι για τις ανησυχίες του, σχετικά με την αποχή  των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου και οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι η άλλη πλευρά  της «μάχης» αγοραστών – πωλητών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση να επιλύσει το θέμα.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τονίζει ότι η «απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων αποτελεί  πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ η στέρηση της λήψης αναγκαστικών μέτρων υποσκάπτει τις αρχές της τραπεζικής πίστης και οικονομίας». Οι long παίκτες θεωρούν ότι, η μείωση των προβληματικών  δανείων θα συνεχιστεί στο 9μηνο, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν ένα ισχυρό μήνυμα προς την υπόλοιπη αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλητές θεωρούν ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα επιβαρυνθούν από τα stress tests και τελικά θα χρειαστούν κεφάλαια, ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών για την ματαίωση  των πλειστηριασμών αποτέλεσε μια καλή αφορμή για ξεπούλημα των  τραπεζικών μετοχών  με πτώση  έως και 7%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου