ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Βράζουν» τα νησιά για το μεταναστευτικό – Στο στόχαστρό τους ο Μουζάλας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μεταναστες
Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στον καταυλισμό που στήθηκε στην Ειδομένη, Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, πριν περάσουν στη γειτονική χώρα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν καθημερινά στα σύνορα προερχόμενοι από τα ελληνικά νησιά, με σκοπό να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά σε καταυλισμό που λειτουργεί υπό το συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη συμβολή εθελοντών και οργανώσεων για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ

Σε ψή­φι­σμά του το Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο Λέ­σβου ζητά από τον Γιάν­νη Μου­ζά­λα να υλο­ποι­ή­σει τις δε­σμεύ­σεις του – O δήμος Χίου θα κι­νη­θεί νο­μι­κά κατά του υπουρ­γεί­ου Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής για το κέ­ντρο υπο­δο­χής και ταυ­το­ποί­η­σης της ΒΙΑΛ

Πάνω από 8.000 πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι πια στην πόλη της Μυ­τι­λή­νης. Το νησί, με πλη­θυ­σμό περί τις 30.000 κα­τοί­κους, ασφυ­κτιά ενώ ο αριθ­μός των εγκλω­βι­σμέ­νων με­τα­να­στών αυ­ξά­νε­ται διαρ­κώς, και μά­λι­στα δι­πλα­σιά­σθη­κε τους τε­λευ­ταί­ους τρεις μήνες λόγω της αύ­ξη­σης των προ­σφυ­γι­κών ροών προς το νησί.

Στο σύ­νο­λο τους οι πρό­σφυ­γες, που ζουν σε διά­φο­ρες επί­ση­μες και ανε­πί­ση­μες δομές, έχουν εγκλω­βι­στεί λόγω της συμ­φω­νί­ας Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και Τουρ­κί­ας και ανα­μέ­νουν να εξε­τα­στεί το αί­τη­μα ασύ­λου που έχουν υπο­βά­λει.

Με από­φα­ση του το Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο Λέ­σβου εκ­φρά­ζει την έντο­νη αντί­δρα­σή του «στις πο­λι­τι­κές που επι­θυ­μούν να με­τα­τρέ­ψουν τη Λέσβο, το νησί της αν­θρω­πιάς, της ει­ρή­νης και της αλ­λη­λεγ­γύ­ης, αλλά και γε­νι­κό­τε­ρα την ελ­λη­νι­κή με­θό­ριο, σε στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης και κα­ταρ­ρά­κω­σης κάθε αν­θρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας» και ζητά από τον Γιάν­νη Μου­ζά­λα να υλο­ποι­ή­σει τις δε­σμεύ­σεις του προει­δο­ποιώ­ντας ότι δεν θα ανε­χθούν νέο εκ­βια­σμό για τη δη­μιουρ­γία νέας δομής.

Όπως ανα­φέ­ρει το Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο Λέ­σβου: «-Δια­πι­στώ­νο­ντας την πα­ντε­λή απου­σία πο­λι­τι­κής βού­λη­σης για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της απο­συμ­φό­ρη­σης της Λέ­σβου, όπως πα­σι­φα­νέ­στα­τα προ­κύ­πτει και από τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πρό­σφα­της συ­νε­δρί­α­σης της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Επι­τρο­πής, όπου συ­ζη­τή­θη­κε η δια­χεί­ρι­ση των προ­σφυ­γι­κών ροών.

– Βλέ­πο­ντας με αγα­νά­κτη­ση τον στυ­γνό – πλέον – εκ­βια­σμό που υφί­στα­ται η το­πι­κή κοι­νω­νία μέσα από την αδρά­νεια του αρ­μό­διου υπουρ­γεί­ου Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής και γε­νι­κό­τε­ρα της κυ­βέρ­νη­σης.

– Θε­ω­ρώ­ντας αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό και σα­φέ­στα­τα ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό το μέτρο του γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού, το οποίο με­τα­το­πί­ζει όλο το βάρος δια­χεί­ρι­σης του προ­βλή­μα­τος στα νησιά, κα­θι­στώ­ντας κατ’ ου­σί­αν τους συ­μπο­λί­τες μας πο­λί­τες δεύ­τε­ρης κα­τη­γο­ρί­ας

– Έχο­ντας χρέος να προ­στα­τεύ­σει την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή στην ακρι­τι­κή και κατά συ­νέ­πεια κρί­σι­μης εθνι­κής ση­μα­σί­ας πε­ριο­χή της Λέ­σβου.

– Επι­διώ­κο­ντας αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες δια­βί­ω­σης για τους αι­τού­ντες άσυλο και αρ­νού­με­νοι να χα­θούν και άλλες αν­θρώ­πι­νες ζωές».

Βάσει των πα­ρα­πά­νω, το Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο απο­φά­σι­σε:

«- Να απαι­τή­σει από την κυ­βέρ­νη­ση και την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση την άμεση και ου­σια­στι­κή απο­συμ­φό­ρη­ση όλων των δομών φι­λο­ξε­νί­ας, τη δια­τή­ρη­ση του αριθ­μού αι­τού­ντων άσυλο που μπο­ρούν να φι­λο­ξε­νη­θούν σε αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες δια­βί­ω­σης και με ασφά­λεια από τις υφι­στά­με­νες δομές και τη με­τα­φο­ρά του πλε­ο­νά­ζο­ντος πλη­θυ­σμού σε δομές στην ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα.

– Να δη­λώ­σει κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά την αντί­θε­σή του στην δη­μιουρ­γία οποιασ­δή­πο­τε νέας δομής φι­λο­ξε­νί­ας, αλλά και στην σχε­δια­ζό­με­νη χρη­σι­μο­ποί­η­ση πλω­τών κέ­ντρων.

– Να ζη­τή­σει α) την διε­ρεύ­νη­ση των κα­ταγ­γε­λιών ότι ΜΚΟ ή ορι­σμέ­να μέλη τους έχουν δια­συν­δέ­σεις με δια­κι­νη­τές, β) αστυ­νό­μευ­ση στα ση­μεία όπου βγαί­νουν οι βάρ­κες με πρό­σφυ­γες-με­τα­νά­στες, για να ελεγ­χθεί αν υπάρ­χουν άτομα που, όπως κα­ταγ­γέλ­λε­ται, τους κα­τευ­θύ­νουν.

– Να αντι­στα­θεί δυ­να­μι­κά με κάθε τρόπο στην προ­σπά­θεια με­τα­τρο­πής της Λέ­σβου από το νησί της αν­θρω­πιάς, της ει­ρή­νης και της αλ­λη­λεγ­γύ­ης σε νησί φυ­λα­κή για χι­λιά­δες αν­θρώ­πους

– Να αντι­στα­θεί με κάθε τρόπο στον δια­φαι­νό­με­νο κίν­δυ­νο να διαρ­ρα­γεί η κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή και να κα­τα­στρα­φεί η το­πι­κή κοι­νω­νία, με βάση το συμ­φέ­ρον του τόπου μας.

– Να κλι­μα­κώ­σει δυ­να­μι­κά τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις σε όλα τα κέ­ντρα λήψης απο­φά­σε­ων σε πε­ρί­πτω­ση που η πα­ρού­σα κα­τά­στα­ση συ­νε­χι­στεί και δεν γίνει σε­βα­στή η βού­λη­ση της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας

– Σε πε­ρί­πτω­ση μη αντα­πό­κρι­σης στα αι­τή­μα­τα μας, να κα­λέ­σει το λαό της Λέ­σβου σε μα­ζι­κή ει­ρη­νι­κή συ­γκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά της ευ­ρω­παϊ­κής πο­λι­τι­κής του γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού αλλά και της κυ­βερ­νη­τι­κής αδρά­νειας».

Όπως το­νί­ζε­ται στην από­φα­ση του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Λέ­σβου, «τους κα­λο­και­ρι­νούς μήνες του 2015 η Λέ­σβος με το προ­σφυ­γι­κό-με­τα­να­στευ­τι­κό ζή­τη­μα, αντι­με­τώ­πι­σε μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες αν­θρω­πι­στι­κές κρί­σεις για λο­γα­ρια­σμό της Ελ­λά­δας και ολό­κλη­ρης της Ευ­ρώ­πης.

Η το­πι­κή κοι­νω­νία με την κα­θο­ρι­στι­κή και πο­λύ­πλευ­ρη δράση του Δήμου Λέ­σβου, στά­θη­καν στο ύψος των πε­ρι­στά­σε­ων και έπρα­ξαν αυτό που επέ­βαλ­λε το αν­θρω­πι­στι­κό κα­θή­κον, συ­γκλο­νί­ζο­ντας την πα­γκό­σμια κοι­νό­τη­τα, η οποία χα­ρα­κτή­ρι­σε τη Λέσβο το νησί της αν­θρω­πιάς, της ει­ρή­νης και της αλ­λη­λεγ­γύ­ης».

Όμως, συ­νε­χί­ζει η από­φα­ση, «δύο χρό­νια μετά την κρίση του 2015, οι υπο­σχέ­σεις από πλευ­ράς ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, αλλά και Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης για απο­συμ­φό­ρη­ση των νη­σιών και απο­τε­λε­σμα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση του ζη­τή­μα­τος, δεν έχουν εκ­πλη­ρω­θεί.

Πα­ράλ­λη­λα, η εφαρ­μο­ζό­με­νη από την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση Ευ­ρω­παϊ­κή πο­λι­τι­κή, που επι­βάλ­λει τον γε­ω­γρα­φι­κό πε­ριο­ρι­σμό, προ­κα­λεί τον απο­κλει­σμό των αι­τού­ντων άσυλο στη Λέσβο και συ­νε­πώς τη στα­δια­κή με­τα­τρο­πή του νη­σιού μας σε ένα νησί φυ­λα­κή, γε­γο­νός για το οποίο έγκαι­ρα και με κάθε πρό­σφο­ρο τρόπο εί­χα­με προει­δο­ποι­ή­σει τους αρ­μό­διους πα­ρά­γο­ντες».

Ο δήμος Χίου θα κι­νη­θεί νο­μι­κά κατά του υπουρ­γεί­ου Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής

Την ίδια ώρα στη λήψη νο­μι­κών μέ­τρων κατά του υπουρ­γεί­ου Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής για το κέ­ντρο υπο­δο­χής και ταυ­το­ποί­η­σης της ΒΙΑΛ κα­τευ­θύ­νε­ται ο δήμος Χίου, μετά την δια­πί­στω­ση ότι παρά τις συ­νε­χείς οχλή­σεις και πα­ρεμ­βά­σεις σε πο­λι­τι­κό επί­πε­δο οι συν­θή­κες στο hot spot εξα­κο­λου­θούν να είναι απα­ρά­δε­κτες.

Το θέμα θα συ­ζη­τη­θεί στη ση­με­ρι­νή συ­νε­δρί­α­ση, του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Χίου, όπου με ει­σή­γη­ση του δη­μάρ­χου κ. Μα­νώ­λη Βουρ­νού και με τις προ­τά­σεις της νο­μι­κής υπη­ρε­σί­ας του δήμου το σώμα θα κλη­θεί να απο­φα­σί­σει τι συ­γκε­κρι­μέ­να νο­μι­κά μέτρα πρέ­πει να λάβει και σε ποια κα­τεύ­θυν­ση.

Εκεί­νο που φαί­νε­ται να βρί­σκε­ται στον πυ­ρή­να των σκέ­ψε­ων της δη­μο­τι­κής αρχής είναι η μη τή­ρη­ση ορι­σμέ­νων όρων της σύμ­βα­σης του χρη­σι­δα­νεί­ου πα­ρα­χώ­ρη­σης της ΒΙΑΛ, όπως για πα­ρά­δειγ­μα η μη πε­ρί­φρα­ξη όλου του πα­ρα­χω­ρη­θέ­ντος χώρου και κυ­ρί­ως και επί της ου­σί­ας οι απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες που επι­κρα­τούν από πλευ­ράς συ­ντή­ρη­σης των υπο­δο­μών και δια­βί­ω­σης των προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών.

Οι συν­θή­κες αυτές δη­μιουρ­γούν προ­βλή­μα­τα στους ιδιο­κτή­τες των πα­ρα­κεί­με­νων της ΒΙΑΛ γε­ωρ­γι­κών εκ­με­ταλ­λεύ­σε­ων, αλλά και γε­νι­κό­τε­ρα στον οι­κι­σμό του Χαλ­κειούς.

Η δη­μο­τι­κή αρχή φαί­νε­ται να επι­διώ­κει την εκ­κέ­νω­ση και από­δο­ση στον δήμο του ακι­νή­του της ΒΙΑΛ, στην αρχή με την απο­στο­λή εξω­δί­κου και εν συ­νε­χεία με την κα­τά­θε­ση αγω­γής.

protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.