Ανοιγμα στον ελληνικό τουρισμό επιθυμούν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι βολιδοσκοπούν την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων -περίπου 4.000 μονάδες-, ενώ συμμετέχουν και σε επενδυτικά σχήματα για δημιουργία νέων μονάδων.

«Δυνητικά όλα μπορούν να πωληθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας πως «είναι έντονο το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους», καθώς ο ελληνικός τουρισμός -παρά τις δυσκολίες- εμφανίζει ανοδική πορεία και προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
«Ομως οι σοβαρές επενδύσεις θα γίνουν πραγματικότητα, μόνο αν η χώρα αποκτήσει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ο ΦΠΑ επανέλθει στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας και το κόστος χρήματος σταματήσει να είναι απαγορευτικό» συμπληρώνει ο κ. Ανδρεάδης.
Σήμερα η ξενοδοχειακή αλυσίδα της Sani Resort, των αδελφών Ανδρεάδη στη Χαλκιδική, η Dolfin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη, ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με το Costa Navarino στη Μεσσηνία, η επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ στο Λασίθι της Κρήτης είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν προσελκύσει ξένα κεφάλαια και το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι δύο ξενοδοχεία-κόσμημα, το Χίλτον, που ανήκει στον όμιλο της Alpha Bank, και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, θα αλλάξουν χέρια.

Ο Αστέρας
Η μεταβίβαση του Αστέρα της Βουλιαγμένης στο fund Jermyn Street real estate (που πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό προσφέροντας τίμημα 400 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του και θα επένδυε 1 δισ. ευρώ για νέες πολυτελείς κατοικίες) έχει ανασταλεί, καθώς το ΣτΕ αντιδρά στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για αύξηση της δόμησης.

Η Alpha Bank αναμένεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton. Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές, η τράπεζα έχει ήδη λάβει προσφορά, ύψους 160 εκατ. ευρώ, από το fund Blackstone που κατέχει και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development.

Το αμερικανικό fund Oaktree Ca­pital Management έχει ήδη επενδύσει μαζί με τον ξενοδοχειακό όμιλο της ΣΑΝΗ, σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία Ikos Resorts, που βρίσκονται επίσης στη Χαλκιδική.

Το πλειοψηφικό πακέτο της Ikos ανήκει στους Αμερικανούς επενδυτές της Oaktree και το μειοψηφικό στη ΣΑΝΗ, η οποία έχει αναλάβει και τη διοίκηση της μονάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Oaktree έχει στόχο την ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της Ikos Resorts και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, η Ikos Resort προγραμματίζει να λειτουργήσει έως και δέκα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο μέσα στην επόμενη πενταετία.
Στη δυναμικά ανερχόμενη τουριστικά Μεσσηνία και τον Ομιλο Costa Navarino επέλεξε να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ ο σαουδαραβικός κολοσσός Olayan, ένας από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους διεθνώς.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν από έναν χρόνο, αφορά στη συμμετοχή Olayan, σε ένα τεράστιο για ελληνικά δεδομένα τουριστικό επενδυτικό project, το οποίο στην ολοκλήρωσή του, όπως το οραματίστηκε ο αείμνηστος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι σήμερα στο πρώτο τουριστικό συγκρότημα Navarino Dunes, λειτουργούν τα ξενοδοχεία: The Westin Resort και The Romanos a Luxury Collection Resort. Ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία 45 τουριστικών κατοικιών στο Navarino Dunes.
Η Dolphin Capital Ιnvestors, στην οποία συμμετέχουν αμερικανικά funds (όπως το Third Point) του κ. Μίλτου Καμπουρίδη, σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Κέα. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου θα αναλάβει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aman, η οποία έχει ήδη παρουσία από το 2012 στο Κρανίδι, ενώ το 2014 εγκαινιάστηκε και το ξενοδοχείο Nikki Beach.

418 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, ο ε­πιχειρηματίας ετοιμάζει και ένα ακόμα πρότζεκτ στην Ερμιονίδα, του Kilada Hills, για το οποίο πήρε -τον περασμένο Ιούνιο- το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να προχωρήσει η υλοποίησή του.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά παραθεριστικά χωριά της Ανατολικής Μεσογείου και μια στρατηγική επένδυση που θα αγγίξει τα 418 εκατ. ευρώ σε συνολική έκταση 2.079 στρεμμάτων. Στην τελική ευθεία φαίνεται να έχει μπει και η επένδυση «ΙΤΑΝΟΣΓΑΙΑ», ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου.
Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Αλλά και ο κινεζικός όμιλος της Fosun Ιnternational Limited ετοιμάζεται για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Fosun αποφάσισε να συνεισφέρει σε ένα νέο επενδυτικό fund έως 700 εκατ. ευρώ για την εξαγορά 30 – 40 ξενοδοχειακών μονάδων στη Μεσόγειο τα προσεχή χρόνια. Και αναζητά μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Λέσβος.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ