Συνεντεύξεις

Μ. Σπυράκη: «Το μεταναστευτικό είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιοριστεί στην επιβολή νέων φόρων και δεν προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Φτάσαμε στο “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”».
Με τις φράσεις αυτές η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη σε συνέντευξή της στη «δ», εξηγεί πως είναι αναγκαίο να γίνουν από την κυβέρνηση διαρθρωτικές αλλαγές για να έρθει η ανάπτυξη.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τονίζει πως πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι θα δημιουργηθεί και πάλι ύφεση στην Ελλάδα.
«Οι προβλέψεις για τη χώρα μας δεν είναι καλές. Όλοι διαβάσαμε ότι προβλέπεται ύφεση 1,4 το 2015 και 1,3 για το 2016 χωρίς να υπολογίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για την κατάρρευση και πολλών άλλων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έως το τέλος του χρόνου. Δημιουργείται δηλαδή μια σταθερή ύφεση για τη Ελλάδα χωρίς σημάδια ανάκαμψης», δηλώνει η κ. Σπυράκη.
Με αφορμή την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος η ευρωβουλευτής της ΝΔ δηλώνει πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει επαναπρογραμματισμό των πόρων του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2014-2020 ώστε ένα μέρος του Ταμείου Συνοχής που δικαιούται η Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Η κ. Σπυράκη αναφέρεται επίσης στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και στις εκλογές στη ΝΔ.

Η συνέντευξη της κ. Μαρίας Σπυράκη, αναλυτικά:
• Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη αλλά και από την Ελλάδα; Λύνουν το πρόβλημα οι προτάσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα;
Το μεταναστευτικό είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όπως τόνισα στην πρόσφατη παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο φετινός χειμώνας ξεκίνησε με την κατάρρευση μιας ψευδαίσθησης για την ΕΕ. Κατέρρευσε δυστυχώς με τραγικό τρόπο η προσήλωση στο Δουβλίνο 2 και η ψευδαίσθηση ότι οι χώρες εισόδου στην Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, αντέχουν να διαχειριστούν μόνες τους το κύμα των προσφύγων.
Τώρα η Ε.Ε, πρέπει όχι μόνο να αυξήσει πολύ περισσότερο από το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ τη χρηματοδότηση για την ένταξη των προσφύγων, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υποχρεωτική κατανομή των ευθυνών.
 Όμως υπάρχει και το πολιτικό πρόβλημα το οποίο αφορά στην Τουρκία. Η Τουρκία ζήτησε και πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 4 δισεκατομμύρια ευρώ, προενταξιακά κονδύλια- χρήματα δηλαδή που προορίζονται για τη συμμόρφωσή της στην πορεία της ένταξής της στην ΕΕ- χωρίς να έχει κάνει παραμικρό. Τι κάνουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση, τι κάνουμε εμείς ως Ελλάδα, για να επιτηρήσουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας βήμα προς βήμα, ώστε η Τουρκία παίρνοντας τα χρήματα να κάνει ακριβώς και αυτά που της αναλογούν;
Στο έδαφος της Τουρκίας σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν βρίσκονται 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τα δύο εκατομμύρια σε καταυλισμούς και τα δύο εκατομμύρια στο δρόμο. Οι τελευταίοι αφήνονται στη τύχη τους-κάτω από τη μύτη των αρχών για να μην πω κάτω από την επιτήρηση των αρχών- με τους δουλεμπόρους να τους ρίχνουν με βάρκες στο Αιγαίο. Οι αρχές της Frontex μιλάνε για πανομοιότυπες λαστιχένιες βάρκες χωρίς διακριτικά. Στη μέση βάζουν τις γυναίκες με τα μωρά στην αγκαλιά και στις άκρες νέους άντρες αγνώστων λοιπών στοιχείων και διασχίζουν τη θάλασσα. Ο κόσμος πνίγεται και η Τουρκία δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
• Ποιές είναι οι εξελίξεις για τους πόρους που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια;
Δεν μπορούμε να βάλουμε στη συζήτηση για την υλοποίηση της Συμφωνίας, το θέμα του προσφυγικού. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι «η κόλαση είναι οι άλλοι». Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να διεκδικούμε από τους άλλους αυτά που μας αναλογούν.
Για το προσφυγικό τρία πράγματα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση:
Α. Δεν έχει ζητήσει επαναπρογραμματισμό των πόρων του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2014-2020 ώστε ένα μέρος του Ταμείου Συνοχής που δικαιούμαστε για την Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Ποιος το έχει κάνει; Το έχει κάνει η Ιταλία.
Προσωπικά, ως μόνιμο μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, έχω ήδη συζητήσει με τα αρμόδια στελέχη της Ε.Ε. για το ποιες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στην πρόταση μας για λεφτά από το ΕΣΠΑ για να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα .
Β. Ζήτημα επίσης σοβαρό είναι αυτό που έγραψε η «Καθημερινή» το περασμένο Σάββατο και περιμένω την εξέλιξη. Έχει στελεχωθεί η αρμόδια ειδική αρχή, η οποία καλείται να πάρει τα χρήματα που διαθέτει η Ε.Ε. για το προσφυγικό ανεξαρτήτως του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για τα διαρθρωτικά ταμεία; Η απάντηση είναι: «ακόμη όχι». Παρά το γεγονός ότι την συγκεκριμένη αρχή την ίδρυσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η νέα κυβέρνηση δεν φρόντισε να στελεχωθεί.
Γ. Η ελαστικότητα που ο πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με το σύμφωνο σταθερότητας, δηλαδή ότι μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αυτά να μην γράφονται στο έλλειμμα, αφορά και τους Δήμους. Και οι Δήμοι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Αφορά στις δαπάνες που γίνονται για την υποδοχή και την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Ισχύει ή όχι ότι έως τώρα έχει ξοδευτεί ενάμισι εκατομμύριο ευρώ; Γιατί δεν ζητάμε να αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα; Η απάντηση είναι: «γιατί δεν κινούμαστε το ταχύτερο δυνατό».
• Θα βοηθήσει η δημιουργία hot spot σε νησιά, όπως η Μυτιλήνη, η Κως και η Ρόδος, που είναι και τουριστικοί προορισμοί;
Οι πρόσφυγες πρέπει να ελέγχονται μέσα στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό η γειτονική χώρα πήρε και 4 δισ. από την Ε.Ε. Εκεί η Κομισιόν έχει λόγο και πρέπει να το παρακολουθεί. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να γίνεται και εδώ ένας έλεγχος. Υποδεχόμαστε στην Ελλάδα εκατοντάδες οικογένειες με τα παιδιά στην αγκαλιά, οι οποίες καταλήγουν στην Ρόδο, την Κω και την Λέσβο. Αν και ως Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά, πρέπει να ξέρουμε επίσης και ποιοι είναι εκείνοι που πατούν στο έδαφός μας. Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα σύνορα μας. Και οι χώρες υποδοχής πρέπει να ενισχυθούν για αυτό.
 Για αυτό η Ν.Δ. στηρίζει την πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που θα ελέγχει ποιος μπαίνει στο ευρωπαϊκό έδαφος.
• Ποιά είναι η άποψη σας για την συμφωνία ή αν θέλετε το τρίτο μνημόνιο που θα τεθεί σε εφαρμογή και θα φέρει σε δύσκολη θέση χιλιάδες πολίτες;
H συγκεκριμένη συμφωνία έχει ταυτότητα. Και στο ονοματεπώνυμο γράφει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Ν.Δ. ψήφισε τη συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Όμως νόμοι όπως ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και 26% φορολόγηση των αγροτών με 26% είναι έξω από τη λογική μας.
Το στοίχημα της χώρας είναι να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις στα διαρθρωτικά, όχι μόνο στο θέμα των τραπεζών. Και οι ρυθμίσεις αυτές να έχουν μια αναλογικότητα, όπως το ασφαλιστικό. Γιατί προφανώς δεν πρέπει να κοπούν συντάξεις που διατηρούν τους ανθρώπους σε αξιοπρέπεια αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι και άνθρωποι που κατέβαλαν εισφορές σε όλο τον εργασιακό τους βίο, δικαιούνται να πάρουν σύνταξη στη λήξη του. Η αναλογικότητα του συστήματος εξασφαλίζει την κοινωνική Δικαιοσύνη.
• Η εφαρμογή όσων περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο απελευθερώνει και τους πλειστηριασμούς. Είναι ζητούμενο των ευρωπαίων οι κατασχέσεις ακινήτων;
Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Η ΝΔ το έκανε ως κυβέρνηση αλλά δεν πρόλαβε να το επεκτείνει λόγω της αστάθειας που είχε προκληθεί στο τέλος αυτής της διαδρομής.
Πιστεύω ότι πρέπει όλες οι περιπτώσεις να εξεταστούν αλλά στη βάση μιας γενικής ρύθμισης. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν. Η πρώτη κατοικία αποκτήθηκε σε άλλες οικονομικές συνθήκες και πρέπει απλώς η δοσολογία να προσαρμοστεί. Οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση και αφού εγγράψουν τα ακριβή ποσά για τα κόκκινα δάνεια, να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις.
Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα «αρπακτικά» να πάρουν από τη χώρα ένα μερίδιο των κόκκινων δανείων. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και πρέπει να συνδράμουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Και εδώ θέλω να σας θέσω και κάτι που με προβληματίζει. Πληροφορήθηκα ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει κάποιος σύμβουλος ονόματι Τζανακόπουλος, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είναι ιδρυτικό στέλεχος distressed funds. Και ρωτώ: «τι είδους εσωτερική ενημέρωση έχει αυτό το πρόσωπο;» Και μη μου απαντήσει κάποιος ότι έχει υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας, γιατί όλοι ξέρουμε πως γίνονται αυτές οι δουλειές. Και επειδή πραγματικά ενδιαφέρομαι να μην πέσει η χώρα στα βράχια, να μη βρεθεί το διαμέρισμα του καθενός μας στα χέρια των distressed funds, θέλω να ξέρω τι είδους ρόλο παίζει αυτός ο συγκεκριμένος σύμβουλος.
• Πιστεύετε πως με όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί θα βγει η Ελλάδα από την κρίση ή θα επιστρέψει και πάλι η ύφεση;
Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, οι προβλέψεις για τη χώρα μας δεν είναι καλές. Όλοι διαβάσαμε ότι προβλέπεται ύφεση 1,4 το 2015 και 1,3 για το 2016 χωρίς να υπολογίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για την κατάρρευση και πολλών άλλων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έως το τέλος του χρόνου. Δημιουργείται δηλαδή μια σταθερή ύφεση για τη Ελλάδα χωρίς σημάδια ανάκαμψης.
Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιοριστεί στην επιβολή νέων φόρων και δεν προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Φτάσαμε στο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Η μόνη λύση είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
• Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών στη ΝΔ. Η διαδικασία αυτή έχει διχάσει το κόμμα; Ποιό είναι το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο νέος αρχηγός του κόμματος;
Είμαι από τους ανθρώπους που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι καλούμαστε να αλλάξουμε γενιά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο που θα απευθυνθεί στο ευρύτερο ακροατήριο της Κεντροδεξιάς αλλά και στο Μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Να σας το πω με μία φράση. Δεν χρειαζόμαστε μόνο τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε τον άνθρωπο που θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και θα πάμε με αυτόν στις εκλογές και θα κερδίσουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου