Ρεπορτάζ

Προχωρεί ο σχεδιασμός της δράσης “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”

Μέχρι τον Μάρτιο του 2020, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της φιλόδοξης δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η φάση της υλοποίησης, όπως προέκυψε στην πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη κατά την οποία συζητήθηκε και αυτό το θέμα.

Να σημειωθεί, ότι οι εγκεκριμένες προτάσεις δημιουργίας Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 65, μεταξύ των οποίων της Ρόδου με προϋπολογισμό 1.614.777,75 ευρώ και της Κω με 1.788.117,20 ευρώ.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, έχει ζητηθεί από Εμπορικούς Συλλόγους να «τρέξουν» και να ωριμάσουν τις μελέτες τους, προκειμένου αυτές να έχουν κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020 στο σύνολό τους, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project.
Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Ρόδου, που κατατέθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΒΕΔ και ΕΣΡ), η δράση αφορά αρχικά στις οδούς Αβέρωφ, Αμερικής, Γρ. Λαμπράκη, Σοφοκλή Βενιζέλου, Ιερού Λόχου, Εθνάρχου Μακαρίου, Νικ, Πλαστήρα, Κυρμιχάλη (πίσω από ΤτΕ) και Γαλλίας, από την οποία εξαιρείται το κτήριο της Νέας Αγοράς.
Η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%.
Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από σχήματα που θα αποτελούνται από Ο.Τ.Α. β’ βαθμού (Δικαιούχοι) και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους ή τα οικεία Επιμελητήρια (Συνδικαιούχοι).
Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως:
-μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ
– μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ.
Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική όψη των κέντρων των πόλεων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο.
Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.
Στις επιλέξιμες δαπάνες, περιλαμβάνονται: αναπλάσεις πλατειών, κατασκευές πεζοδρομίων, υπογειοποιήσεις καλωδίων κοινής ωφέλειας, αναβάθμιση υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού, εγκατάσταση στεγάστρων, εργασίες ανάδειξης των ίδιων των καταστημάτων, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, free WiFi για τους καταναλωτές-επισκέπτες, φυτεύσεις πρασίνου και εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας.
Επίσης, προβλέπονται δαπάνες εκσυγχρονισμού Υποδομών, βελτίωσης κινητικότητας, βελτίωσης μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης, διαχείρισης αστικών αποβλήτων, βελτίωσης προσβασιμότητας. Επιλέξιμες θα είναι και οι ενέργειες ωρίμανσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου