Ρεπορτάζ

Ακραίες καταστάσεις στα νησιά με τους πρόσφυγες και μετανάστες

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της Σύμης με κύριο θέμα το μεταναστευτικό. Οι κάτοικοι του νησιού ζητούν να παρθούν μέτρα για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, πρόβλημα το οποίο έχει αρχίσει και πάλι να φουντώνει το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας μία σειρά από προβλήματα στην καθημερινή ζωή των νησιωτών.

Στο μεταξύ από χθες η ζωή, στη γραφική Σύμη έχει επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς καθώς έχουν απομακρυνθεί με αρματαγωγό πλοίο οι 400 περίπου μετανάστες που είχαν καταλήξει στο νησί και παρέμεναν εκεί εδώ και ένα μήνα περίπου (βλέπε επ’ αυτού και σελ. 16). Αυτό όμως που ανησυχεί έντονα τη δημοτική αρχή, είναι εάν θα συνεχισθούν οι ροές καθώς η Σύμη δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για τη διαχείριση του όλου προβλήματος.
«Το πρόβλημα δεν λύνεται με το να μεταφερθούν οι 400 μετανάστες από τη Σύμη οπουδήποτε αλλού. Μετά την απομάκρυνσή τους, θα επιστρέψουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς, πράγμα που είχαμε μεγάλη ανάγκη, καθώς η τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη. Τι θα γίνει όμως όταν θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε ροές; Πρέπει να υπάρχει κάποια μόνιμη λύση.
Δεν θα επιτρέψουμε το νησί μας να μετατραπεί σε hot spot. Άλλωστε δεν έχουμε καμία δυνατότητα να φιλοξενούμε δεκάδες μετανάστες. Δεν διαθέτουμε τις υποδομές. Όσοι καταλήγουν στη Σύμη, θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα. Τουλάχιστον σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Παπακαλοδούκας και τόνισε ότι θα πρέπει με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να τοποθετηθεί σε κάθε νομό ή νησί που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το μεταναστευτικό, ένας συντονιστής ο οποίος θα το διαχειρίζεται
Στο μεταξύ, έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στη Λέρο, όπου επρόκειτο να μεταφερθούν οι 400 μετανάστες από τη Σύμη. Ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας δήλωσε ότι πλέον η Λέρος δεν δύναται να διαχειριστεί το πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των μεταναστών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να αντέξουν οι δομές.
Το κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητές του. Φιλοξενεί 1600 άτομα περίπου, ενώ η χωρητικότητα του δεν ξεπερνά τα 700 άτομα. Άλλοι 1000 μετανάστες περίπου έχουν βρει «καταφύγιο» σε παραλία του νησιού, όπου δεν υπάρχει τίποτε άλλο από μερικά μόνο πρόχειρα παραπήγματα.
Ο κ. Κόλιας διερωτάται τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς τώρα που αναμένεται επιδείνωση του καιρού.
Μάλιστα δηλώνει ότι σε περίπτωση που συνεχίσει η Λέρος να δέχεται μετανάστες και από άλλα νησιά, δεν αποκλείεται να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
«Η Λέρος δεν μπορεί να σηκώσει πλέον το βάρος του μεταναστευτικού. Μέχρι τώρα διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πλέον όμως είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Στο κέντρο φιλοξενίας που χωράει 700 άτομα, φιλοξενούνται πάνω από 1500 και υπάρχουν άλλοι 1000 εκτεθειμένοι σε παραλία του νησιού.
Πληροφορούμαστε ότι θα μας φέρουν ακόμη 400 από τη Σύμη… Δεν έχει κανένα νόημα όλο αυτό… Να έρθουν στη Λέρο να κάνουν τι, να αλλάξουν απλά παραλία;
Δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη όλης αυτής της κατάστασης εάν δεν παρθούν μέτρα», είπε ο κ. Κόλλιας, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις και έτοιμοι ακόμη και να μην επιτρέψουν το πλοίο που θα μετέφερε τους μετανάστες από τη Σύμη να δέσει στο λιμάνι. «Προβλέπεται γενικός ξεσηκωμός», δήλωσε ο κ. Κόλιας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου