Ειδήσεις

Αυξήσεις-μαμούθ στα εισιτήρια μουσείων, μνημείων

Μεγάλες αυξήσεις που αγγίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200% ετοιμάζει στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το υπουργείο Πολιτισμού, στην προσπάθειά του να φέρει περισσότερα έσοδα στο ΤΑΠ, τον εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου. Η Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής που ασχολήθηκε με το θέμα προτείνει αναπροσαρμογές των τιμών, οι οποίες θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο ΚΑΣ και περιλαμβάνουν αυξήσεις σε όλα τα χαμηλά εισιτήρια και προσαρμογές σχεδόν όλων των κατηγοριών στο καινούργιο τιμολόγιο. Διάκριση ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες δεν μπορεί να γίνει λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ εξετάζεται η καθιέρωση ελεύθερων ημερών κατά τους χειμερινούς μήνες, με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται το ενιαίο εισιτήριο της Ακρόπολης να ανέβει στα 20 από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα 10 από 7, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης στα 8 ευρώ από 6, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 8 ευρώ από 4 που είναι η γενική του είσοδος, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 8 από 4, το Νομισματικό 4 από 3 ευρώ.

Ο Κεραμεικός, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο που σήμερα κανείς επισκέπτεται πληρώνοντας μόνο 2 ευρώ, προτείνεται να αυξηθεί στα 8, το Μουσείο του Μαραθώνα με τους χώρους στα 6 ευρώ από 3, όπως και το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, η Ρωμαϊκή Αγορά και το Ολυμπιείο στα 6 ευρώ από 2, ενώ το ενιαίο της Σαντορίνης (Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας) προτείνεται στα 9 ευρώ, όταν τώρα ο επισκέπτης πληρώνει 5 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο και από 3 ευρώ στα δύο μουσεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει τις εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ποντάροντας στην επιπλέον εισροή εσόδων (και τον έλεγχό τους) από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάρτες. Κι ενώ όλα αυτά είναι ένας τρόπος για να λυθούν προβλήματα στα μουσεία, η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στη Βουλή, ότι από τις αυξήσεις αυτές μπορούν να εξασφαλιστούν «κάποια τουλάχιστον από τα ισοδύναμα», προκειμένου να μην επιβληθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, προκάλεσε έντονη ανησυχία σε φορείς του υπουργείου που βλέπουν διαρκώς τους πόρους τους να συρρικνώνονται. Η πρόθεση του υπουργού ήταν να υπογραμμίσει ότι ο πολιτισμός είναι μια ισχυρή πηγή πλούτου, η οποία μπορεί να διαθέσει μέρος των εσόδων της σε κοινωνικούς τομείς με έντονα προβλήματα, εξηγούσε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΠΟ. Γιατί βέβαια δεν είναι μόνο το 23% της παιδείας για το οποίο πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο αλλά και για το καταργηθέν πεντάευρω της υγείας.

Αυτήν τη στιγμή τα έσοδα του ΤΑΠ από μουσεία, χώρους και πωλητήρια υπολογίζονται γύρω στα 75 εκατ. ευρώ.

Οι μεταρρυθμίσεις στην τιμολογιακή πολιτική σχεδιάζονται από την άνοιξη, λαμβάνοντας υπόψη και τα παραδείγματα μουσείων του εξωτερικού. Βέβαια, από τον Φεβρουάριο, όταν είχε σταλεί η πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για έσοδα από μουσεία και χώρους της τάξης των 130 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Το ΥΠΠΟ έπρεπε να έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων. Σημασία όμως έχει τα έσοδα να επανεπενδύονται στον πολιτισμό και όχι να καλύπτουν «τρύπες» του μνημονίου.

Καθημερινή

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου