Ειδήσεις

«Καταιγισμός πυρών» κατά του δημοτικού φόρου από τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου

Την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου -ειδικά αν το ΣτΕ κρίνει πως είναι συνταγματικός- θα ζητήσουν οι επιχειρηματίες  της Δωδεκανήσου από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.
Σε   έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ συγκεκριμένα, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου να ζητήσει την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ με υπόμνημα που θα καταθέσει άμεσα  στον κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.
Στην προχθεσινή  συνεδρίαση  συμμετείχαν,  εκτός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου,  ο   πρώην αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Σίμος Παρασκευάς,  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης, ο έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο έπαρχος Καλύμνου Ιωάννης Θεμέλαρος  και  η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου κ. Άννα  Ρωμαίου.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου τόνισε  πως ο Δημοτικός Φόρος δεν χρησιμοποιείται για τους σκοπούς που έχει δημιουργηθεί.
«Ο ΔΗΦΟΔΩ   χρησιμοποιείται για τα αυτονόητα. Ήταν ένα εργαλείο που θα εκτόξευε τα Δωδεκάνησα στην κορυφή.  Δεν  χρησιμοποιείται για τους καταστατικούς του σκοπούς,  αλλά για διαφορετικούς λόγους. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες,  ειπώθηκαν πράγματα που διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δεν περιγράφουν την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό ζήτησα από τον κ. Σίμο Παρασκευά που ήταν στη διοίκηση, όταν θεσμοθετήθηκε ο δημοτικός φόρος, να έρθει στη συνεδρίαση και να  μας μιλήσει. Αναφέρθηκε  πως δεχθήκαμε το δημοτικό φόρο με την προϋπόθεση  πως τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ένα  συγκεκριμένο κωδικό. Κανείς δεν δέχθηκε το δημοτικό  φόρο. Μετά την πρώτη τετραετία  εφαρμογής του παρουσιάστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον επιμελητηριακό κόσμο.   Θυμίζω πως  με κάλεσε ο  πρώην δήμαρχος κ. Κουσουρνάς και συζητήσαμε για τα προβλήματα που θα προκαλούντο στην ΤΑ με την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου. Πέρασαν τρεισήμισι έτη  και ουδεμία  αλλαγή  έγινε. Τόσα χρόνια γίνονται μόνο  συζητήσεις.  Στείλαμε και εκπρόσωπο στην επιτροπή που συστάθηκε για να βελτιωθεί ο ΔΗΦΟΔΩ. Συνεχίζουν  να μαζεύουν τα χρήματα και να τα  ξοδεύουν  χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Υποστηρίζεται ότι  είναι δύσκολοι καιροί και πως οι Δήμοι έχουν  ανάγκη τα χρήματα. Σκέφθηκαν πως αρκετοί  επιχειρηματίες  δεν έχουν καν ασφάλιση;  Γιατί  να χρησιμοποιείται  ο φόρος μόνο ως μηχανισμός επανεκλογής στο Δήμο;», αναρωτήθηκε ο  πρόεδρος του ΕΒΕΔ  κ. Γιάννης Πάππου.
«Όλοι οι έμποροι ξέρουμε  πως λειτούργησε ο ΔΗΦΟΔΩ. Δεν μπορεί τώρα να εξωραϊστεί. Γνωρίζουμε  τι έγινε, γνωρίζουμε   τα κλεισίματα των λογαριασμών και που πήγαιναν οι επιταγές που δίναμε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ηθικό και νόμιμο.  Χωρίς κανόνες λειτουργίας τίποτε δεν είναι σωστό.  Όποιος μου πει ότι θα τα «βρούμε» και τώρα θα είναι οι αρμόδιοι  συνεπείς δεν θα πεισθώ. Αυτά  είναι πολιτικές προσεγγίσεις που δεν μας ακουμπούν. Γιατί να γίνουμε ρομαντικοί σε μια ιστορία που δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει; Ένα καλό εργαλείο που έδωσε ο λαός έγινε ό,τι χειρότερο.   Σκεφθείτε πως δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή της χώρας  ΔΗΦΟΔΩ. Αρκούνται σε εκείνα που έχουν οι άνθρωποι στην υπόλοιπη Ελλάδα και υλοποιούν δράσεις. Δεν κατανοώ τη σπουδή για το δημοτικό φόρο. Η καλή διάθεση εκ μέρους των παραγωγικών τάξεων υπήρξε και να έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας για το θέμα αυτό», δήλωσε ο κ. Σίμος Παρασκευάς.
«Πρέπει  δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν  πρόκειται να συναινέσουμε στην διατήρηση του δημοτικού φόρου που λειτουργεί σε βάρος μας. Δεν μπορώ να μην ενστερνιστώ  τις θέσεις του κ. Σίμου Παρασκευά. Μας ξεγέλασαν και μας εκμεταλλεύθηκαν. Τώρα δημιουργούνται  διάφορα θέματα και υπάρχουν κυρώσεις από το Δήμο στους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου  κ. Παναγιώτης Καραγιάννης,.
Σε όσα έγιναν  στην επιτροπή για την αναμόρφωση του Δημοτικού Φόρου αναφέρθηκε ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου.
«Αναχρονιστικό και διάτρητο» χαρακτήρισε το ΔΗΦΟΔΩ ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Αγγελος Καλαθιανάκης και τόνισε πως κρύβονται πίσω από το φόρο πολιτικά παιχνίδια.
«Ο δημοτικός φόρος ήταν ο μαύρος κουμπαράς. Δεν ήταν ανταποδοτικός ούτε και  αναπτυξιακός», δήλωσε ο κ. Καλαθιανάκης και κατήγγειλε  πως ο Δήμος της Κω τώρα  αθετεί τη συμφωνία  που είχε γίνει για την ενίσχυση της εταιρείας Ryanair.
Να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν πληρώσει  οι επιχειρηματίες στην υπηρεσία του Δημοτικού Φόρου,  πρότεινε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός.
Στη δική του περιπέτεια με  το ΔΗΦΟΔΩ  και τα εξώδικα που αντάλλαξε με το Δήμο Κω,  αναφέρθηκε  το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Δ. Σαράντης και δήλωσε πως θα διεκδικήσει να του επιστραφούν τα χρήματα που έχει καταβάλει.
Την άποψη ότι το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το δημοτικό φόρο θα αντιμετωπιστεί στα δικαστήρια, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ.  Μιχάλης Κάρρας.
«Να αναφέρω πως  στο ΣτΕ συζητείται η προσφυγή που κατατέθηκε από  τεχνική εταιρεία. Εδώ που φθάσαμε το θέμα θα το λύσουν τα δικαστήρια. Δυστυχώς για άλλη μια φορά καταδεικνύεται η αδυναμία να συνεννοηθούν οι φορείς μεταξύ τους.   Δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας.  Θα μπορούσε το θέμα να λυθεί πολιτικά. Στήριξα τη διατήρηση του δημοτικού φόρου με την προϋπόθεση να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις του νόμου.   Θα πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που απαιτεί η  όποια πρωτοβουλία αυτοφορολόγησης από τους επιχειρηματίες. Σήμερα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε. Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και οι επιχειρηματίες πιέζονται  από το δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.  Δεν μπορεί να χαριστεί τίποτε πουθενά γιατί δεν περισσεύει πλέον», δήλωσε ο κ.  Μιχάλης Κάρρας.

Στο μεταξύ η συζήτηση του θέματος ενώπιον του ΣτΕ ανεβλήθη για την 7η Νοεμβρίου 2014 (βλέπε επ’ αυτού σελ. 40).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου