Ειδήσεις

«Αμερικανική βοήθεια» στον τουρισμό με ισχυρό κύμα αφίξεων

Ισχυρή δυναμική καταγράφουν οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά τις όποιες τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφαιρέσει ις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πέντε χώρες από τη λίστα ασφαλούς ταξιδιού της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά την επανεξέταση βάσει της σύστασης για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ, το Συμβούλιο επικαιροποίησε τον κατάλογο των χωρών, των ειδικών διοικητικών περιοχών και των λοιπών οντοτήτων και εδαφικών αρχών για τις οποίες θα πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από τη λίστα αυτή διαγράφηκαν οι ΗΠΑ, το Κοσσυφοπέδιο, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, ο Λίβανος και η Βόρεια Μακεδονία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση την εικόνα που υπάρχει στο Υπουργείο Τουρισμού το κύμα τουριστών από τις ΗΠΑ συνεχίζεται αμείωτο.  Είναι ενδεικτικό ότι χτες στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις Η.Π.Α. έως το τέλος της τουριστικής περιόδου.»

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε επαφές τόσο με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Τζ. Πάιατ αλλά και με την αντιπροσωπεία γερουσιαστών που πριν λίγα 24ωρα επισκέφθηκε τη χώρα μας οι ΗΠΑ είναι « μια πολύ σημαντική αγορά, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας.

Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και βεβαίως οι απόδημοι Έλληνες, έδειξαν και δείχνουν την αγάπη τους για την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τουριστικό προϊόν» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού που με ισχυρή δικτύωση στις ΗΠΑ ποντάρει και για τη νέα χρονιά στη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τον Ιούνιο του 2021, της ΤτΕ,  από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, αύξηση κατά 1.838,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9.853,4% και διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν επίσης αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε σε 513 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.952,4%. Αύξηση κατά 53,4% εμφάνισε και η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε σε 243 χιλ. ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία ανήλθε σε 237 χιλ. ταξιδιώτες και από τη Γαλλία σε 85 χιλ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 60 χιλ. και 31 χιλ. ταξιδιώτες, αντιστοίχως, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 3 χιλ. ταξιδιώτες.

Βέβαια σε επίπεδο εξαμήνου η σύγκριση είναι δυσμενής καθώς το 2020 είχαν προλάβει να καταγραφούν σημαντικά νούμερα αφίξεων από ΗΠΑ τους μήνες προ καραντίνας. Έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2021 η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 22,8% και διαμορφώθηκε σε 90 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 55,4%, σε 38 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 82,4% και διαμορφώθηκε σε 4 χιλ. ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) η σεζόν καλά «κρατεί». Ήδη έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 2,1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για το διάστημα από 30 Αυγούστου έως και τις 19 Σεπτεμβρίου αποτυπώνοντας την δυναμική του Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου