Ειδήσεις

Πορεία του «Oruc Reis» προς Καστελλόριζο και Ρόδο!

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak προαναγγέλλει νέα Navtex έως 25 Σεπτεμβρίου και νέες πειρατικές κινήσεις του Oruc Reis.
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία όχι μόνο δεν φαίνεται να κάνει πίσω, αλλά είναι έτοιμη να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά».
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, που πολλές φορές προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, το Oruc Reis θα ξεκινήσει το ταξίδι του και μετά τη λήξη της τρέχουσας Navtex, καθώς θα εκδοθεί νέα που θα λήγει στις 25 Σεπτεμβρίου (δεύτερη ημέρα της ειδικής Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου). Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί στα όρια του Καστελόριζου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Όπως σημειώνει η Yeni Safak, το Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι που κάνει εδώ και έναν μήνα έως τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά θα κατευθυνθεί στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια της Ρόδου και στα 6 μίλια του Καστελλόριζου.
Υπενθυμίζεται ότι η ίδια εφημερίδα προ ημερών ανέφερε ότι «έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».
«Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 km² θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως τις 12 Σεπτεμβρίου. Στη δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km² μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελλόριζου και Ρόδου», έγραφε η Yeni Safak.
Νέο προκλητικό βίντεο:
Φρεγάτες «φρουρούν»
το Oruc Reis
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο στολίσκος που συνοδεύει το Oruc Reis στις παράνομες δραστηριότητές του στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο ORUÇ REİS, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέπεται ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή!», γράφουν οι Τούρκοι.
Σκληρό μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: Θέλετε διάλογο; Αποσύρετε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα
Απαντώντας την Παρασκευή στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Αθήνα διεμήνυσε πως αν δεν αποσυρθεί το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν θα αρχίσει διάλογος με την Άγκυρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα τονίζει ότι είναι «πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Πηγή: newpost.gr

Κύκλοι Πενταγώνου: Γιατί
οι Τούρκοι «κυκλώνουν» το Καστελλόριζο με τις Navtex
Επιτελείς του Πενταγώνου αναφέρουν ότι τα όρια των θαλάσσιων περιοχών που δεσμεύουν από NAVTEX σε NAVTEX οι Τούρκοι μετακινούνται κάθε φορά όλο και πιο βόρεια, πλησιάζοντας ακόμη πιο απειλητικά το σύμπλεγμα της Μεγίστης
Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση μίας ακόμη NAVTEX για τη συνέχιση των σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων του «Oruc Reis» στη ΝΑ Μεσόγειο, να συμπεριλάβει σε αυτή και το Καστελλόριζο εκφράζουν επιτελείς του Πενταγώνου.
Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι τα όρια των θαλάσσιων περιοχών που δεσμεύουν από NAVTEX σε NAVTEX οι Τούρκοι μετακινούνται κάθε φορά όλο και πιο βόρεια, πλησιάζοντας ακόμη πιο απειλητικά το σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι η πιο πρόσφατη από αυτές, η οποία εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε συνέχεια των τριών προηγούμενων από τον Υδρογραφικό της Αττάλειας, τοποθέτησε το βόρειο άκρο της περιοχής που δεσμεύει σε μία απόσταση μόλις 32 μιλίων από τις ακτές του Καστελλόριζου.
Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από την 1η μέχρι και τη 12η Σεπτέμβρη, ενώ η ανακοίνωσή της συνοδεύτηκε από ένα κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η παρουσία στρατιωτικής φρουράς στο ακριτικό νησί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα αναφορές Τούρκων παραγόντων μετέδωσαν εικόνες μιας συνηθισμένης αλλαγής της μονάδας Εθνοφρουράς του Καστελλόριζου συνοδευμένες με ευθείες απειλές για την ασφάλεια του νησιού.
Μέσω της αναγγελίας της συγκεκριμένης NAVTEX, όμως, η Τουρκία προχωρά ένα βήμα παραπέρα μειώνοντας την απόσταση των βόρειων ορίων της παράνομα δεσμευμένης περιοχής όχι μόνο από το Καστελλόριζο, αλλά και από τις νοτιοανατολικές ακτές της Ρόδου και της Καρπάθου. Ταυτόχρονα, είναι ευδιάκριτη η μείωση του δυτικού τμήματός της, το οποίο συμπίπτει πλέον με τον 28ο μεσημβρινό.
Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω μεσημβρινός, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στη ΝΑ Μεσόγειο, δεδομένου ότι αποτελεί το δυτικό άκρο μιας τεράστιας θαλάσσιας περιοχής που ξεκινά από εκεί και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας.
Πρόκειται για μία περιοχή την οποία η Τουρκία θεωρεί δική της, επιχειρώντας να οικειοποιηθεί τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εμπεριέχονται εντός της. Ενα άλλο βασικό στοιχείο που καθιστά σημαντικό τον ρόλο του 28ου μεσημβρινού για τις τουρκικές επιδιώξεις σχετίζεται με τη ρητορική της Αγκυρας ότι το Καστελλόριζο δεν έχει καμία επήρεια στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με την τμηματική έκδοση των ναυτικών οδηγιών για το «Oruc Reis» για ακόμα 90 ημέρες έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Πεντάγωνο, κύκλοι του οποίου θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο εξαιτίας είτε ενός ατυχήματος είτε μιας εσκεμμένης τουρκικής ενέργειας.
Ενδεικτικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε και η διπλή παρενόχληση που δέχτηκε η τορπιλάκατος του ΠΝ που πριν από λίγες ημέρες αντικατέστησε το σκοπούν πλοίο στην περιοχή του Καστελλόριζου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που το ελληνικό πλοίο κινούνταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου με κατεύθυνση προς το σύμπλεγμα της Μεγίστης, μία κορβέτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησε να το προσεγγίσει, χωρίς επιτυχία όμως λόγω της ταχύτητας που είχε αναπτύξει. Λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή έφτασε ένα τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου CN-235 το οποίο πραγματοποίησε μία εξαιρετικά χαμηλή διέλευση και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων δίπλα από το ελληνικό σκάφος.
Οι ίδιοι επιτελικοί κύκλοι, προκειμένου να καταδείξουν την πρόθεση των Τούρκων να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή, επικαλούνται παράλληλα τόσο το πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» -σύμφωνα με το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα μαχητικό και το οποίο διέψευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με 48 ώρες καθυστέρηση- όσο και δημοσιεύματα τουρκικών φιλοκυβερνητικών μέσων, σύμφωνα με τα οποία το «Oruc Reis» έχοντας επιχειρήσει σε μία έκταση πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μέχρις ώρας, θα πραγματοποιήσει μέσα στον Σεπτέμβριο δύο ακόμη αποστολές στη ΝΑ Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης, έτσι όπως τουλάχιστον αυτή εξελίσσεται, εντάσσονται και τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Εθνικής Εμυνας, με τη συμμετοχή σε ορισμένες από αυτές πέραν της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας. Ηδη οι σχετικοί σχεδιασμοί εμπεριέχουν και την παράμετρο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, μέχρι και το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου, προβλέποντας τη λήψη σχετικών επιχειρησιακών μέτρων.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου