Τοπικές Ειδήσεις

Η Ελλάδα χάνει εφέτος Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες!

«Χαμένη» θεωρείται η φετινή σεζόν σε ό,τι αφορά την ρωσική (και ρωσόφωνη) αγορά, αφού μέχρι και σήμερα η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη -κυρίως από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν μπορεί να ανοίξει ακόμη τα αεροδρόμιά της ενώ η ρωσική κυβέρνηση επιδοτεί τον εσωτερικό τουρισμό σε προορισμούς, όπως το Σότσι, η Κριμαία, η Βαϊκάλη και άλλα καλοκαιρινά θέρετρα, με στόχο να κρατήσει τους Ρώσους τουρίστες στην χώρα -ή στις γειτονικές περιοχές.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της TEZ TOUR Eλλάδoς, κ. Δημήτρης Χαριτίδης:
«Στην Ρωσική Ομοσπονδία, έχει ανοίξει μόνον ο εσωτερικός τουρισμός ενώ τώρα, συζητούν το άνοιγμα των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δυστυχώς όμως και πάλι δεν είναι τίποτε σίγουρο. Π.χ. το Καζαχστάν ενώ άνοιξε τα σύνορα, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων με συνέπεια να τεθεί και πάλι σε καραντίνα. Και να φανταστείτε ότι ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου τις πτήσεις προς Τουρκία ενώ στις 2 Ιουλίου, προχώρησε σε lockdown. Τα πράγματα είναι ακόμη πολύ ρευστά. Εμείς ως TEZ TOUR ξεκινήσαμε από χώρες της Βαλτικής και με Ρουμανία, Λιθουανία, Εσθονία -προς το παρόν. Προσπαθούμε ακόμη να διευκρινίσουμε τι θα γίνει με την Ουκρανία και την Λευκορωσία (όπου επιτρέπεται στους τουρίστες να ταξιδεύουν) αλλά περιμένουμε τις αποφάσεις της Ελλάδας εάν τους δέχονται. Αυτό που ζητάμε εμείς, ως τουρ οπερέιτορ είναι να μας ειδοποιήσουν νωρίτερα εάν έχουν την πρόθεση να επιτρέψουν την έλευση τουριστών από αυτές τις χώρες. Εάν μας το πουν μία μέρα νωρίτερα, δεν θα μπορούμε να πετάξουμε οπότε θα αναγκαστούμε να ανακοινώσουμε την ακύρωση όλων των προγραμμάτων μας από αυτές τις χώρες έως τα τέλη Ιουλίου. Κι από την άλλη, η Ουκρανία δεν χρειάζεται βίζα ενώ η Λευκορωσία απαιτεί βίζα (μέσω Ρωσίας) -οπότε χρειαζόμαστε χρόνο για να ειδοποιήσουμε τους δυνητικούς επισκέπτες μας. Συνεπώς, χάνουμε Ιούλιο και Αύγουστο, την στιγμή που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αυτές τις χώρες -οι τουρίστες των οποίων ταξιδεύουν αυτή την περίοδο προς Τουρκία με γεμάτες πτήσεις. Ήδη στον Ουκρανικό Τύπο, εμφανίζονται αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Σημειώθηκαν και κάποια περιστατικά με Ουκρανούς που ήρθαν στην χώρα μας και δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα», ανέφερε.
Όσον αφορά στην ρωσική αγορά, τα πράγματα είναι εντελώς απογοητευτικά. «Η ρωσική αγορά δεν πρόκειται να ανοίξει φέτος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και η κυβέρνηση βρήκε μάλλον… ευκαιρία για να κρατήσει τους Ρώσους μέσα στην χώρα. Υπάρχει ήδη τεράστια ζήτηση για θέρετρα, όπως το Σότσι, η Βαϊκάλη, η Κριμαία κ.λπ. με πτήσεις από πολλές πόλεις ενώ τα πακέτα είναι πολύ φτηνά: από 30.000 – 70.000 ρούβλια (360 – 860 ευρώ) για εφτά μέρες, όλα πληρωμένα, εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητό κ.λπ. και με 20% επιδοτούμενο από το κράτος! Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι ξεχνάμε και τους Ρώσους, φέτος. Δεν υπάρχει ζήτηση για Ελλάδα και οι κρατήσεις είναι ελάχιστες…»
Ο κ. Χαριτίδης, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος και για το 2021 καθώς τίποτε δεν είναι σαφές: «Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν είναι κανένας σε θέση να γνωρίζει τι μας περιμένει την επόμενη μέρα. Είναι λοιπόν, αδύνατον να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τι θα γίνει το 2021. Τα early – bookings χάνονται, προγραμματισμό δεν μπορούμε να κάνουμε και φυσικά, παραμένει μία κατάσταση εντελώς ασαφής και αμφίβολη…», κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου