Συνέντευξη στον Δαμιανό Αθανασίου

Μουσικό ταξίδι στην Ρόδο στο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου την 13η Ιουλίου 2018 με λόγια, μελωδίες και αισθήματα που δίνουν την αύρα και την αλμύρα του καλοκαιριού.
Με μουσικές του Μάριου Φραγκούλη, τραγούδια των Lucio Dalla, Astor Piazzola, Nino Rota, Nicola Piovani, Jose Maria Cano, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου αλλά και νέες δημιουργίες της Λίνας Νικολακοπούλου και Άρη Δαβαράκη.
Mια μουσική διαδρομή που ξεκινά από την Κρήτη, με ενδιάμεση στάση στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά τον Ιούλιο και πολλοί ακόμα σταθμοί ενδιάμεσα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη, η εξαιρετική νέα τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου που κέρδισε τις εντυπώσεις φέτος τόσο τον πρώτο της δίσκο με τίτλο “Τρίτη Έξοδος”, όσο και για τις ξεχωριστές της ερμηνείες στο “Ελλάς η Χώρα των Ονείρων” στο Ηρώδειο και στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Μυθολογία του Μάνου Χατζιδάκι. Τραγούδια και ντουέτα Ερωτικά από την Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία , Ισπανία και Ελλάδα.
“Ο Έρωτας Γυμνός” είναι σίγουρα η συναυλία του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Ο Μάριος Φραγκούλης είναι Έλληνας τενόρος και ηθοποιός με διεθνή καριέρα. Κατάγεται από την Κάσο (από τη μεριά του πατέρα του) και από την Κέρκυρα (από τη μεριά της μητέρας του).
Σπούδασε βιολί επί 12 χρόνια – 4 με τον Βατικιώτη στο Ελληνικό Ωδείο και 8 με τον Δεσποτίδη στο Ωδείο Αθηνών.
Σε ηλικία 11 ετών πραγματοποίησε την πρώτη μικρή δισκογραφική του εργασία, τραγουδώντας το ρόλο του Issachar στο musical του Andrew Lloyd Webber «Joseph and his amazing technicolour raincoat». Τότε πραγματοποίησε και την πρώτη του γνωριμία με το «Άξιον εστί» του Θεοδωράκη, όπου τραγούδησε ως σολίστ (το μέρος του Λαϊκού Τραγουδιστή), σε μια παράσταση η οποία κέρδισε στο διαγωνισμό καλύτερης χορωδίας.
Σε ηλικία 15 ετών, ήταν ο κονφερανσιέ στο «Καμπαρέ» και 16 ετών έπαιξε τον Τόνυ στο «West Side Story».
Στα δεκαοκτώ του πήγε στο Λονδίνο για σπουδές στη δραματική και μουσική σχολή Guildhall School of Music and Drama, στο Barbican Centre, όπου στεγάζεται και το Βασιλικό Σαιξπηρικό Θέατρο.
Εκεί έγινε φανερό πως η φωνή του είχε δυνατότητες πολύ ανώτερες από αυτές που απαιτεί το απλό θέατρο πρόζας ή ακόμα και το μουσικό θέατρο.
Εκτοτε η καριέρα του απογειώθηκε…
Σήμερα ανοίγει την καρδιά του στην «δημοκρατική».
• Κύριε Φραγκούλη το καλοκαίρι το κοινό θα σας απολαύσει σ΄ενα ταξίδι που ξεκινά από την Κρήτη, συνεχίζει στη Ρόδο και έχει ως τελικό σταθμό το Ηρώδειο. Ενδιάμεσα και το Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά, στις 24 Ιουλίου. Τι θα ακούσει το κοινό που σας αγαπά και σας παρακολουθεί;
Είναι ένα μουσικό ταξίδι γύρω από μεσογειακούς ήχους και μελωδίες και τραγούδια και συνθέσεις αγαπημένες και γνώριμες.
Σταματάμε σε πολλούς σταθμούς, την όμορφη Κρήτη, την ιστορική Ρόδο, την αγαπημένη μας Κύπρο.
Ιούλιο και Αύγουστο ο δρόμος θα μας οδηγήσει στην Κάσο, στην Κέρκυρα, στην Πάτρα και στο Θέατρο Γης στην Θεσσαλονίκη. Ωραίοι και σημαντικοί προορισμοί στην μέχρι εδώ πορεία μου σε ένα δίωρο μουσικό ταξίδι με τίτλο: »Ο Έρωτας Γυμνός’’.
Tαξίδι με λόγια, μελωδίες και αισθήματα που δίνουν την αύρα και την αλμύρα του καλοκαιριού, βγάζουν την ερωτική διάθεση των τραγουδιών μέσα από νέες και ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις.
Υμνούμε τον Έρωτα’ μέσα από τα τραγούδια των Lucio Dalla, Astor Piazzola, Nino Rota, Nicola Piovani, Jose Maria Cano, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοίζου, Γιώργου Ανδρέου αλλά και νέες συνθέσεις και δημιουργίες δικές μου στην φετεινή μας συνεργασία με την Λίνα Νικολακοπούλου και τον Άρη Δαβαράκη.
• Κύριε Φραγκούλη τι αποκομίσατε από την συνεργασία σας με δυο πρόσωπα της τέχνης, όπως η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Αρης Δαβαράκης;
Αυτή η τόσο στενή και ιδιαίτερη συνεργασία μου δημιουργεί τεράστια χαρά και θετική ενέργεια που πιστεύω πως θα την εισπράξει και το κοινό μας. Πάμε μαζί μια ‘Βόλτα’ στις νέες ερωτικές μπαλάντες και crossover τραγούδια γύρω από τον έρωτα, με τα τραγούδια που πιστεύω πως θα χτυπήσουν κατ’ ευθείαν στην καρδιά!
• Στην περιοδεία θα ακούσουμε και κάποια τραγούδια από τη συνεργασία σας για την νέα δισκογραφική δουλειά σας με την Λίνα Νικολακοπούλου και τον Άρη Δαβαράκη;
Παρουσιάζουμε πρώτη φορά παγκόσμια, μερικά από τα νέα μας τραγούδια με την Λίνα Νικολακοπούλου και τον Άρη σε συνθέσεις δικές μου και το ομώνυμο τραγούδι «έκπληξη» που σηματοδοτεί τη συνεργασία μας με την σπουδαία ερμηνεύτρια του Pedro Almodovar, Luz Casal. Το τραγούδι «ο έρωτας γυμνός – Madrugada» απόδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από την Λίνα Νικολακοπούλου.
• Δεύτερη φορά που συνεργάζεστε με την Δήμητρα Σελεμίδου.
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζουμε δυναμικά με την τόσο σπουδαία και ξεχωριστή Δήμητρα Σελεμίδου που όχι μόνο κέρδισε τις εντυπώσεις φέτος τόσο από τον πρώτο της δίσκο με τίτλο “Τρίτη Έξοδος”, του Σπύρου Παρασκευάκου και Γιάννη Βασιλόπουλου αλλά έδωσε και μια δική της ερμηνεία, στο ‘Ελλάς η Χώρα των Ονείρων’ στο Ηρώδειο και στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Μυθολογία του Μάνου Χατζιδάκι. Πρόκειται για μια νέα Έλλη Πασπαλά, μια Φλέρυ Νταντονάκη. Είναι μόλις 20 ετών και έχει μεγάλο δρόμο μπροστα της.
• Ξανά στη Ρόδο…
Στη Ρόδο χαίρομαι πάρα πολύ που θα τραγουδήσω και φέτος. Είναι ένας τόπος που έχω τραγουδήσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα και πάντα έχω την ίδια αίσθηση: ότι σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να περιδιαβεί 24 αιώνες ιστορίας, αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντίνοι, η τάξη των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί…
Είναι ένα νησί που ο πολιτισμός βρίσκεται σε κάθε μικρό μονοπάτι και μεγάλο δρόμο, είναι ένας τόπος που γνώρισε τόσους πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς και όμως διατήρησε την ελληνική κουλτούρα τελείως ανέπαφη. Πώς να μην είσαι λοιπόν ευτυχής όταν πρόκειται να συναντήσεις το κοινό σου στην Ρόδο; Εύχομαι φεύγοντας και τούτη τη φορά από το νησί να πάρω μαζί μου την ίδια υπέροχη θετική αύρα και ενέργεια
• Ηρώδειο, στις 17 του Σεπτέμβρη για τους σκοπούς του ‘Όλοι Μαζί Μπορούμε’, υπό την αιγίδα το Athens Democracy Forum σε συνεργασία με τη NY Times…
To Ηρώδειο είναι πάντα ένα ξεχωριστό ταξίδι μέσα από την μουσική, μια γιορτή στον χρόνο, μια αναφορά στους τόσο διαφορετικούς λαούς και τόπους στους οποίους έχουμε ταξιδέψει και συναντήσει…
Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που μπορούμε να συνεργαστούμε για τους σκοπούς του ‘Όλοι Μαζί Μπορούμε’ και να στηρίξουμε όλοι όσοι θα είμαστε παρόντες στο Ηρώδειο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.
Επιθυμούμε με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε ένα κλίμα γιορτής, ευφροσύνης με τραγούδια που αγαπάμε και αγαπά πολύ και το κοινό. Είμαστε όλοι Ήρωες, στην εποχή αυτή που ζούμε και κάτω από πολύ παράξενες συνθήκες…
Έτσι λοιπόν εστιάζουμε στην Αγάπη, στον Άνθρωπο και προσπαθούμε όλοι μαζί να απαλύνουμε στις αγωνίες που μας κάνουν να πασχίζουμε καθημερινά, να μπορούμε μαζί να γινόμαστε καλύτεροι και να μην ξεχνάμε πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Μαζί μας συμπράττει η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων και η συναυλία μας γίνεται υπό την Αιγίδα του NEW YORK TIMES ATHENS DEMOCRACY FORUM σε συνεργασία με τα ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εκεί…έτσι…. όπως τελειώνει το καλοκαίρι, ξεκινάει νέα ελπίδα και ένας ιερός στόχος να ενώνει τις δυνάμεις μας κάτω από τον έναστρο ουρανό, πάνω από αυτό το μαγικό Αμφιθέατρο, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης να κερδίσουμε τον στόχο μας και να βγούμε πάλι ‘Ήρωες’.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ