Τοπικές Ειδήσεις

Αλλαγή κριτηρίων για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) ως θεσμικός και επιστημονικός σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των νησιωτικών ΠΕΔ θα συνθέσει και θα τεκμηριώσει τις επιμέρους προτάσεις που αφορούν την αλλαγή των κριτηρίων της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) στηρίζοντας, αυτές με βάση την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου και το δίκαιο των νησιωτικών Δήμων.
Ηδη, όπως έγραψε η «δ», στις 11/3/2022, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και προέδρου Ρόδου κ. Α. Καμπουράκη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) της χώρας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ε.Ε.Τ.Α.Α., οι οποίοι θα αναλάβουν την επιστημονική τεκμηρίωση των κριτηρίων εκείνων τα οποία προτείνουν οι νησιωτικές ΠΕΔ.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με προηγούμενη απόφαση ενέκρινε πρώτον, την ανάληψη πρωτοβουλίας – συνεργασίας της Ένωσής με τις νησιωτικές ΠΕΔ του Βορείου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης, με αντικείμενο την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης που αφορά την αλλαγή των κριτηρίων της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), οι οποίοι αποτελούν την κύρια χρηματοδότηση των Δήμων για την λειτουργία τους και για τις επενδυτικές τους δαπάνες και δεύτερον την ανάθεση μελέτης – έρευνας στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).
Η μέχρι σήμερα κατανομή των Κ.Α.Π. στους Δήμους γίνεται με βασικό κριτήριο το πληθυσμιακό μέγεθός τους, και το κριτήριο αυτό ευνοεί τους μεγάλους μητροπολιτικούς και αστικούς Δήμους, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που έχουν οι Δήμοι των νησιών μας.
Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί Δήμοι είναι ιδιαίτερα σημαντικά με μεγάλο βαθμό δυσκολίας για την επίλυσή τους και θα πρέπει όλοι ενωμένοι, με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα να διεκδικήσουμε το δίκαιο των νησιών μας, μέσω της αύξησης των χρηματοδοτικών πόρων προς αυτά.
Στη συνέχεια η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου έλαβε:
α) την από 30/03/2022 κοινή επιστολή των δημάρχων Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής (Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας), με την οποία ζητήθηκε η συμπερίληψη των νησιωτικών Δήμων της Π.Ε.Ε. Νήσων Αττικής σε κάθε πρωτοβουλία και μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας και
β) την από 18/04/2022 κοινή επιστολή των δημάρχων Δήμων Π.Ε. Βορείων Σποράδων (Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλοννήσου) με την οποία ζητήθηκε η συμπερίληψη των νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Βορείων Σποράδων σε κάθε πρωτοβουλία και μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας.
Παράλληλα, στάλθηκαν προτάσεις περί επαναπροσδιορισμού των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ, από το Δήμο Σκιάθου, το Δήμο Χίου, και την ΠΕΔ Κρήτης.
Με την με αρ. 25/275/13-04-2022 απόφασή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Α. Καμπουράκης, ενέκρινε την απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 118 του Ν. 4412/2016, στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (επιστημονικού και τεχνικού φορέα της Αυτοδιοίκησης) έναντι του ποσού των 6.000,00€ πλέον του νομίμου ΦΠΑ 24%, για την εκπόνηση της ειδικής εμπειρογνωμοσύνης για την τεκμηρίωση της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, με στόχο να ληφθεί υπόψη στην βελτίωση του συστήματος κατανομής των Κ.Α.Π.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου