Ειδήσεις

«Δεν θα επιτρέψω να μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο η τοξικότητα που εισάγει ο κ. Τσίπρας”-Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη Ρόδο

Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε κομματικά στελέχη στη Ρόδο:

Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,
Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για αυτή την πάρα πολύ θερμή υποδοχή, σήμερα στη Ρόδο, την οποία επισκέπτομαι για πολλοστή φορά. Θέλω να σας πω ότι είναι ένα νησί που το αγαπώ ιδιαίτερα. Έχω περάσει αρκετά καλοκαίρια, μικρός μαζί με τους γονείς μου. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε πάντα ότι η δεύτερη μεγάλη του αγάπη, μετά την Κρήτη, ήταν η Ρόδος.

Και χαίρομαι που ανάμεσά σας βλέπω και πολλούς παλιούς σταθερούς φίλους της μεγάλης μας Παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω να αντιστρέψω τρεις φράσεις που είπε ο Πρόεδρος και να σας πω ότι και εγώ σας αγαπώ και εγώ σας εμπιστεύομαι και εγώ παίρνω δύναμη από το δικό σας χειροκρότημα, από το χαμόγελό σας και από την αισιοδοξία σας.

Παίρνω δύναμη, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο αγώνα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας και μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου όπως θα έπρεπε και όπως μας αξίζει ως χώρα. Και το λέω αυτό, διότι ο κ. Τσίπρας και οι κυβερνώντες έχουν συνειδητά επιλέξει να διχάσουν το λαό και να οδηγήσουν την πολιτική αντιπαράθεση στο βούρκο της  σκανδαλολογίας. Είναι ένα πολιτικό κλίμα  εξαιρετικά τοξικό  το οποίο δυστυχώς υπονομεύει και την εθνική θέση της Ελλάδος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Θέλω να σας ζητήσω να μην ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα σε αυτό τον κατήφορο. Είναι πολύ εύκολο, ξέρετε να απαντάει κανείς στις επιθέσεις με περισσότερη οξύτητα και περισσότερο δηλητήριο. Εξάλλου, το να κάνουμε Αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά εύκολο.  Διότι την καλύτερη αντιπολίτευση την κάνει η ίδια η πραγματικότητα. Εσείς εδώ  στα νησιά  γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι σας υποσχέθηκε και τι έκανε τελικά ο κ. Τσίπρας.

Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Περιφερειάρχη και μου έλεγε κάτι το οποίο είναι σωστό. Αν γυρνούσαμε το ρολόι του χρόνου τρία χρόνια πίσω  και επιστρέφαμε στο καθεστώς που ίσχυε για τα νησιά το 2014 θα ήμασταν ή δεν θα ήμασταν ευχαριστημένοι; Η απάντηση είναι ότι θα ήμασταν πιο ευχαριστημένοι όλοι μας. Υπήρχε νησιωτική πολιτική. Ενδεχομένως όχι η απολύτως ενδεδειγμένη αλλά υπήρχε ένα πλαίσιο προστασίας των νησιών που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά τους και κυρίως το αυξημένο κόστος του να ζει και να ασκεί κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά στα ακριτικά νησιά και ειδικά στη Δωδεκάνησο. Και δυστυχώς αυτό το χάσαμε. Πρέπει, λοιπόν, να ξαναβρούμε μια καινούργια ισορροπία ώστε να μπορέσουν τα νησιά και ειδικά τα νησιά της Δωδεκανήσου και φυσικά η Ρόδος που είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και η ναυαρχίδα της ανάπτυξης για όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο, να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδος.

Επομένως; Εγώ θα σας ζητήσω να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Άργησα λίγο να έρθω εδώ να σας σφίξω το χέρι διότι είχα μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με φορείς του τόπου και με νέους ανθρώπους οι οποίοι με ρώτησαν για τις δικές τους ανησυχίες, για τα δικά τους προβλήματα. Κανείς δε με ρώτησε για τη Novartis, κανείς δεν με ρώτησε για τα σκάνδαλα. Με ρώτησαν όμως, για δουλειές, για εισφορές, για την υγεία, για την παιδεία, για την κατάσταση του πολιτισμού, για την κρουαζιέρα, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου. Αυτά απασχολούν του πολίτες και για αυτά πρέπει να μιλήσουμε.

Για αυτά λοιπόν θα μιλήσουμε. Εγώ θα σας ζητήσω και πάλι να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να αναπαράγετε τον θετικό πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Να είστε σίγουροι  και σίγουρες για αυτό. Ξέρουμε να απαντάμε στα χτυπήματα τα οποία δεχόμαστε αλλά δεν θα επιτρέψω να μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο η τοξικότητα την οποία ο κ. Τσίπρας εισάγει στην πολιτική συζήτηση επειδή ακριβώς δεν μπορεί να μιλήσει για το μέλλον. Ο κ. Τσίπρας είχε δύο ευκαιρίες να κάνει πράξη τα σχέδιά του. Απέτυχε και στις δύο οικτρά. Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω το κόστος αυτής της διετούς διακυβέρνησης.

Όταν ο κ. Τσίπρας αναζητεί την απόδοση πολιτικών ευθυνών για το τι έγινε στο παρελθόν, θα έπρεπε να του απαντήσουμε και εμείς ότι η πρώτη πολιτική ευθύνη που πρέπει να αναζητηθεί αφορά όλα όσα έγιναν αυτή την τριετία. Γιατί βρισκόμαστε ακόμα κολλημένοι σε μία ύφεση. Γιατί όλες οι άλλες χώρες που μπήκαν στα Μνημόνια βγήκαν. Γιατί εμείς είμαστε οι μόνοι η οποίοι ακόμα καρκινοβατούμε;  Υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Να στείλουμε λοιπόν στο σπίτι τους μια ώρα αρχύτερα με την δική σας ψήφοΓια να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα που μας αξίζει. Αξίζουμε καλύτερα και χρησιμοποιούμε αυτές τις δύο λέξεις γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αγγίζουν την ψυχή όλων των Ελλήνων οι οποίοι βλέπουν σήμερα ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που πετυχαίνουμε σήμερα με τη σημερινή Κυβέρνηση.

Το πρόβλημα της χώρας σήμερα, φίλες και φίλοι, είναι πρωτίστως πολιτικό. Με σοβαρή Κυβέρνηση, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική με ισχυρή λαϊκή εντολή, θα απογειωθεί η οικονομία. Θα γίνουν επενδύσεις, θα υπάρξει προοπτική και ελπίδα ξανά στους Έλληνες. Και κυρίως για τα νέα παιδιά που εγκατέλειψαν τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό αλλά και για  τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στο Πανεπιστήμιο 18,19 χρονών και βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο.

Εμείς είμαστε η Παράταξη που λέμε ότι όλοι πρέπει να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, αλλά θα καταλήξει ο καθένας εκεί που θα τον πάει η δουλειά του, όσο πιο ψηλά μπορεί. Θα υπάρχει και ένα Κράτος το οποίο θα καλύπτει αυτούς οι οποίοι θα είναι οι πιο αδύναμοι. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Παράταξής μας. Αλλά να τους δώσουμε ευκαιρίες και όχι επιδόματα. Αυτό περιμένουν τα νέα παιδιά. Δεν θέλουν να ζουν ούτε με ένα επίδομα των 500 ευρώ ούτε να περιμένουν να πάρει ο παππούς τη σύνταξη για να τους δώσει λίγα ευρώ για να πάνε στην καφετέρια να περάσουν το χρόνο τους εκεί. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα την οποία οραματίζεστε και εσείς.

Εγώ, λοιπόν, θα σας ζητήσω να δώσουμε αυτό τον αγώνα όλοι μαζί, σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Και τα παραδοσιακά στελέχη της Παράταξης, αλλά και οι νέοι φίλοι μας οι οποίοι προστρέχουν στις τάξεις μας διότι βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία ότι είναι σήμερα η μόνη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Και δεν θα κουραστώ να το λέω: εμείς θα δώσουμε το δικό μας αγώνα. Τα στελέχη, εγώ προσωπικά, οι βουλευτές μας και οι υποψήφιοι βουλευτές. Αλλά τον αγώνα πριν τις εκλογές θα τον κερδίσετε όλοι εσείς. Θα τις κερδίσετε στο καφενείο, τους χώρους δουλειάς, τα ΚΑΠΗ, τα Πανεπιστήμια. Η νεολαία μας να μιλήσει με τους νέους ανθρώπους, να πείσουμε και αυτούς οι οποίοι ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς που πίστεψαν τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, ότι αξίζει να μας δώσουν μια ευκαιρία. Αλλά κυρίως να πείσουμε και τους πάρα πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι έκατσαν σπίτι τους στις δύο προηγούμενες εκλογές. Η αποχή από τη πολιτική δεν είναι λύση. Διότι συμμετοχή στα κοινά είναι αυτή η οποία διαμορφώνει τελικά τις πολιτικές εξελίξεις. Να τους ξαναφέρουμε πίσω στην κάλπη. Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν και για κάποιους λόγους μπορεί να αποστασιοποιήθηκαν.

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, ανανεώνεται, φρεσκάρεται με νέα πρόσωπα. Με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις μας, τις αρχές μας και τη μεγάλη ιστορική μας παρακαταθήκη. Και στις κρίσιμες αυτές στιγμές, τις οποίες ζούμε, -διότι πράγματι περνάμε δύσκολες στιγμές- δεν πρέπει να ξεχνάμε -και θέλω να κλείσω με αυτό- ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι, και θα είναι η Παράταξη που βρίσκεται πάντα στη σωστή μεριά της Ιστορίας. Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι βάλαμε τη χώρα στην Ευρώπη κόντρα τότε στις σειρήνες της εποχής. Εμείς ήμασταν αυτοί που κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη όταν έφτασε πάρα πολύ κοντά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη και την απόλυτη καταστροφή.

Έτσι και τώρα, θα χειριστούμε τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Το είπες καλά Πρόεδρε: ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε. Όμως έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν αξιοποιούμε τα εθνικά ζητήματα για μικροκομματική αντιπαράθεση. Ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας διεθνώς και να προάγουμε τα διεθνή μας δίκαια. Γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν με τους δύο στρατιώτες είναι πράγματα απαράδεχτα. Και ένα περιστατικό το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο στα σύνορα και το οποίο πάντα λυνόταν σε επιχειρησιακό επίπεδο, ξαφνικά  έχει αναδειχθεί σε μέγα διπλωματικό επεισόδιο. Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν πίσω μία ώρα αρχύτερα. Να πέσουν οι τόνοι και να δείξει πραγματικά η Τουρκία ότι σέβεται τους κανόνες της καλής γειτονίας. Αυτό θέλουμε όλοι. Αυτό θέλετε και εσείς πρώτα απ’ όλα που ζείτε στην παραμεθόριο, που ξέρετε πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα και για την ανάπτυξη της περιοχής και την επιτυχία της τουριστικής περιόδου η οποία ξεκινάει τώρα.

Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτή τη μάχη, φίλες και φίλοι όλοι μαζί. Και δεσμεύομαι στην επόμενη συγκέντρωση που θα κάνουμε εδώ στη Ρόδο να είμαστε πολύ περισσότεροι, πολύ δυνατότεροι, να δυναμώσουμε τη φωνή της Νέας Δημοκρατίας και να πάμε μαζί για μια μεγάλη πολιτική νίκη.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου