Ειδήσεις

Μόνιμοι στο Δημόσιο 40.000 εργαζόμενοι

Την μετατροπή της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου- ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ) στον στενό δημόσιο τομέα σε συμβάσεις δημοσίου δικαίου εισηγήθηκε χτες ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος στην ΑΔΕΔΥ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού αφορά 40.000 υπαλλήλους και σχεδιάζεται προκειμένου να απελευθερωθεί το καθεστώς της κινητικότητας καθώς μέχρι σήμερα υπήρχαν νομικά εμπόδια για τις μετατάξεις του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Η πλειοψηφία των υπαλλήλων αορίστου χρόνου προέρχονται από μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και για τον λόγο αυτό δεν κατατάχτηκαν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού. Το σύνολο των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν κατά την προηγούμενη τετραετία διατηρούσαν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι απολυμένοι ή όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνόμους και τις καθαρίστριες.

Οι «μονιμοποιήσεις» των υπαλλήλων αορίστου χρόνου αφορούν περίπου 40.000 υπαλλήλους οι οποίοι απασχολούνται στο στενό δημόσιο τομέα και στα ΝΠΔΔ ενώ δεν θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς όσοι υπηρετούν σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ. Στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς) απασχολούνται σήμερα 25.174 υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ενώ στους 15.000 περίπου υπολογίζονται οι δημοτικοί υπάλληλοι σε δήμους, περιφέρειες και ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.

Η καθιέρωση μίας ενιαίας σχέσης εργασίας σε όλο το Δημόσιο σε συνδυασμό με δημιουργία οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, προστατεύει τους εργαζόμενους από απολύσεις ενώ τους εντάσσει ισότιμα στο καθεστώς κινητικότητας. Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που θα αποκτήσουν εργασιακή σχέση μόνιμου προσωπικού θα μπορούν να διατηρήσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να παραμείνουν στον ασφαλιστικό φορέα που κατέβαλαν εισφορές όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το ΙΚΑ.

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου