Σε πραγματικό «βατερλό» εξελίχτηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για εκείνους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, προκειμένου να πλήξουν την περιφερειακή αρχή, την προδικαστική προσφυγή που έχει καταθέσει η τεχνική εταιρεία «Στήριξις Τεχνική ΑΕ», κατά του διαγωνισμού που διενεργεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την «Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δίκτυο οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου , με την Προμήθεια και Εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED».
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έφερε το θέμα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, με αφορμή και επιστολή που απηύθυναν στην Οικονομική Επιτροπή οι Π. Κουνάκης και Χ. Κόκκνος, ώστε τα ερωτήματα τα οποία η επιστολή περιλαμβάνει, να απαντηθούν δημόσια, με την μέγιστη διαφάνεια, με σαφήνεια και να καταγραφούν στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Για «πόλεμο λάσπης πίσω από την κουρτίνα, που στηρίζεται σε συκοφαντίες» μίλησε ο περιφερειάρχης, επιφυλασσόμενος να απαντήσει και δια της νομικής οδού, προασπίζοντας την αλήθεια και την αξιοπρέπεια της περιφερειακής αρχής.
Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χατζημάρκος, παρουσιάζοντας και τα αντίστοιχα έγγραφα, προέκυψε μια σειρά εντυπωσιακών συμπερασμάτων, σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση και με τα κίνητρα όσων διαδίδουν συκοφαντίες, χωρίς να έχουν πλήρη γνώση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Αξίζει δε να επισημανθεί ότι η εταιρεία που κατέθεσε την ένσταση κατά του διαγωνισμού για την προμήθεια των φωτιστικών LED, δεν έχει συμμετάσχει σε αυτόν, ώστε να μπορεί να επικαλεστεί έννομο συμφέρον για την προσφυγή της.
Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι είναι η ίδια εταιρεία η οποία κατέθεσε προσφυγή, ως μέλος κοινοπραξίας με άλλες δύο εταιρείες, κατά του διαγωνισμού για το Φράγμα Γαδουρά, την οποία απέσυρε στο «παρά πέντε», με τα γνωστά ωστόσο παρελκόμενα, για το νησί της Ρόδου το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι την τελική και πλήρη δικαίωση της Περιφέρειας από όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, από όπου κρίθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο χθες, για την οποία, σημειωτέον, δεν υπήρξε ο παραμικρός αντίλογος, διευκρινίστηκαν τα εξής:
– Για την διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε το δικαίωμα να εκπονήσει δική της μελέτη, εφόσον δεν έχει ζητήσει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση του έργου.
– Παρά ταύτα, επέλεξε να διενεργήσει τον διαγωνισμό με βάση μελέτη που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, και θεωρήθηκε απο το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια των LED, αφού συμπεριελήφθηκαν σε αυτή οι παρατηρήσεις του ανωτέρω φορέα. «Όποιος έχει τα κότσια, να τα βάλει και με το ΚΑΠΕ. Είχαμε τη δυνατότητα να πάμε με αποκλειστικά δική μας μελέτη. Θα ήταν νόμιμο και ηθικό. Είναι πιο νόμιμο και πιο ηθικό να πηγαίνεις με τους εθνικούς κανόνες, παρότι έχεις τη δυνατότητα να μην το κάνεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.
– Η απόφαση της περιφερειακής αρχής να διενεργήσει διαγωνισμό για προμήθεια και όχι διαγωνισμό έργου, εδράζεται σε κυβερνητική απόφαση. Το πρότυπο διαγωνισμού καθορίζεται από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) . Εξάλλου, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, «τρέχουν» αυτή την ώρα περί τους 40 διαγωνισμούς προμηθειών σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει απαντήσει με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 16 Ιανουαρίου στις παρατηρήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), σχετικά με την φύση του διαγωνισμού, οτι επιβάλλεται να είναι διαγωνισμός προμήθειας και οχι έργου.
Επ’ αυτού, ο περιφερειάρχης επανέλαβε πρόσφατη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «στις προμήθειες δεν χρειάζονται μεσάζοντες» και ότι «είναι προτιμότερο να γίνεται η προμήθεια των LED απευθείας από τους κατασκευαστές και όχι από “δεύτερο χέρι”, μέσω μιας τεχνικής εταιρείας». Αυτή εξάλλου είναι και η λογική της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς του είδους. Όσον αφορά τις τιμές των LED δεν καθορίζονται αυθαίρετα από την Περιφέρεια, αλλά βάσει ΦΕΚ που περιλαμβάνει τους σχετικούς πίνακες.
– Σημειωτέον ότι οι ενστάσεις που κατατίθενται κατά της διενέργειας διαγωνισμών, από φέτος δεν εξετάζονται από επιτροπές ενστάσεων που συστήνουν οι εκάστοτε αναθέτουσες αρχές (εν προκειμένω η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) αλλά η Επιτροπή Ενστάσεων που έχει συσταθεί κεντρικά, στο Υπουργείο Υποδομών. Αυτό σημαίνει ότι ομοειδείς προσφυγές θα εξετασθούν συνολικά και η απόφαση θα είναι κοινή για όλες , όπου έχουν υποβληθεί, σε ολόκληρη τη χώρα.
– Ένα επιπλέον στοιχείο που παρουσίασε ο περιφερειάρχης, αφορά τα επιχειρήματα πάνω στα οποία η προσφεύγουσα έχει δομήσει την προσφυγή της. Ο κ. Χατζημάρκος παρουσίασε τους όρους του διαγωνισμού για την καθαριότητα που διενήργησε πρόσφατα ο Δήμος Ρόδου και τον οποίον κέρδισε η συγκεκριμένη εταιρεία. Όπως αποδεικνύεται, αρκετοί όροι τους οποίους η προσφεύγουσα χαρακτηρίζει παράνομους, περιλαμβάνοταν και στον εν λόγω διαγωνισμό, και μάλιστα με πιο αυστηρό η περιοριστικό (κατα την έκφραση της προσφεύγουσας) περιεχόμενο σε σύγκριση με τον Διαγωνισμό της Περιφέρειας για τα LED, όρους που η συγκεκριμένη εταιρεία σε εκείνο τον διαγωνιμσό ουδέποτε προσέβαλε.
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε οτι παραμένει σταθερός στόχος η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, της μεγαλύτερης παρέμβασης που έχει γίνει ποτέ σε αυτό και έχει να κάνει με την αρτιότητα και ασφάλεια του οδικού δικτύου, με άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή.
«Πόλεμος πίσω από την κουρτίνα, θόρυβος, συκοφαντίες, ανακρίβειες. Τώρα όμως έχουν αρχίσει να γίνονται και λάθη που αφήνουν αποτυπώματα. Θα απαντήσουμε σε όλα όταν έρθει η ώρα» κατέληξε ο Περιφερειάρχης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η περιφερειακή αρχή επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της, για να υπερασπιστεί την αλήθεια, από τον πόλεμο λάσπης που υφίσταται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ