Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Νικητιάδης: «Οι εγκαταλελειμμένες υποδομές στοιχίζουν ζωές νησιωτών»

Επίκαιρη ερώτηση για το αεροδρόμιο της Καρπάθου και τον άδικο θάνατο συμπολίτη μας

Την πλήρη εγκατάλειψη κρίσιμών υποδομών, όπως είναι τα αεροδρόμια, από την Κυβέρνηση που δυστυχώς στοιχίζουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές, φέρνει με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τ. υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση κατατέθηκε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου και απευθύνεται στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Αντίστοιχη ερώτηση είχε κατατέθηκε προς τον υπουργό Υγείας για την έλλειψη πτητικών μέσων αεροδιακομιδών στη Δωδεκάνησο (υπ’ αριθμ. 392/15-11-2023) επισημαίνοντας ότι η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια των νησιωτών μας βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο.

Συμφώνως με την κατατεθείσα χθες επίκαιρη ερώτηση τα Χριστούγεννα του 2023, 63χρονος στην Κάρπαθο υπέστη έμφραγμα και απαιτήθηκε η αεροδιακομιδή του στη Ρόδο. Ο ασθενής ανέμενε πάνω από 6 ώρες το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ, και μάλιστα, για δύο ώρες βρισκόταν με το ασθενοφόρο στον αεροδιάδρομο, διότι δεν άναβαν τα φώτα του αεροδρομίου της Καρπάθου και δεν ήταν δυνατή η προσγείωση του αεροπλάνου. Περαιτέρω καθυστέρηση προκλήθηκε και από το γεγονός πως, όταν τελικώς άναψαν τα φώτα, το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ εκτελούσε άλλη αεροδιακομιδή από τη Σαντορίνη στη Κρήτη. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν ο άτυχος συμπολίτης μας να αποβιώσει λίγο μετά τη προσγείωση στη Ρόδο.

Δυστυχώς μεγαλώνει ο κατάλογος των συμπολιτών μας στη Δωδεκάνησο, που χάνουν τη ζωή τους αναμένοντας τη βοήθεια του κράτους, που είτε δε εμφανιστεί καθόλου είτε θα καθυστερήσεις τραγικά . Επίσης όχι μόνον οι δομές υγείας και περίθαλψης αλλά και άλλες κρίσιμες δομές για την επιβίωση των νησιωτών μας έχουν εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα για ποιο λόγο δεν άναψαν τα φώτα του αεροδρομίου της Καρπάθου; Υπήρχε τεχνική βλάβη και εάν ναι, γιατί δεν είχε ήδη διαπιστωθεί και επιδιορθωθεί προτού απαιτηθεί η προσγείωση οιουδήποτε αεροπλάνου στο αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον αεροπλάνου για αεροδιακομιδή; Γιατί άργησε τόσο η αποκατάσταση της λειτουργίας των φώτων την ημέρα του περιστατικού; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να διερευνηθεί το ανωτέρω περιστατικό, που στοίχισε μία ανθρώπινη ζωή, αλλά και τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποδομές στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ασφαλείς και δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά;

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Θέμα : Ως πότε οι νησιώτες μας θα χάνουν τη ζωή τους εξ αιτίας της απουσίας και αδιαφορίας του κράτους – 63χρονος συμπολίτης μας στην Κάρπαθο πέθανε αναμένοντας να ανάψουν τα φώτα του αεροδρομίου για την αεροδιακομιδή του στη Ρόδο.

Κύριε Υπουργέ,

Επανειλημμένως, αλλά και με πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Υγείας για την έλλειψη πτητικών μέσων αεροδιακομιδών στη Δωδεκάνησο (υπ’ αριθμ. 392/15-11-2023), έχω επισημάνει ότι η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια των νησιωτών μας βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικώς για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ και την έλλειψη σωστικών μέσων στα νησιά μας, με αποτέλεσμα να μετρούμε διαρκώς ανθρώπινες απώλειες, θύματα ακριβώς της αδιαφορίας αυτής.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ένας 63χρονος συμπολίτης μας στην Κάρπαθο υπέστη έμφραγμα και απαιτήθηκε η αεροδιακομιδή του στη Ρόδο. Ο ασθενής χρειάστηκε να αναμένει πάνω από 6 ώρες το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ και, μάλιστα, για δύο ώρες βρισκόταν με το ασθενοφόρο στον αεροδιάδρομο, διότι δεν άναβαν τα φώτα του αεροδρομίου της Καρπάθου και δεν ήταν δυνατή η προσγείωση του αεροπλάνου. Περαιτέρω καθυστέρηση προκλήθηκε και από το γεγονός πως, όταν τελικώς άναψαν τα φώτα, το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ εκτελούσε έτερη αεροδιακομιδή από τη Σαντορίνη στη Κρήτη. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν ο άτυχος συμπολίτης μας να αποβιώσει λίγο μετά τη προσγείωση στη Ρόδο.

Δεδομένου ότι μεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος των συμπολιτών μας στη Δωδεκάνησο, που χάνουν τη ζωή τους αναμένοντας τη βοήθεια του κράτους, που είτε δεν έρχεται είτε αργεί πολύ.

Δεδομένου ότι όχι μόνον οι δομές υγείας και περίθαλψης, αλλά, ως φαίνεται, και έτερες κρίσιμες δομές για την επιβίωση των νησιωτών μας έχουν εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση.

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Για ποιό λόγο δεν άναψαν τα φώτα του αεροδρομίου της Καρπάθου; Υπήρχε τεχνική βλάβη και, εάν ναι, γιατί δεν είχε ήδη διαπιστωθεί και επιδιορθωθεί προτού απαιτηθεί η προσγείωση οιουδήποτε αεροπλάνου στο αεροδρόμιο, πολλώ μάλλον αεροπλάνου για αεροδιακομιδή; Γιατί άργησε τόσο η αποκατάσταση της λειτουργίας των φώτων την ημέρα του ανωτέρω περιστατικού;

2. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου να διερευνήσετε το ανωτέρω περιστατικό, που στοίχισε μία ανθρώπινη ζωή, αλλά και τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διασφαλίσετε ότι οι υποδομές στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ασφαλείς και δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου