ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λέει ο κ. Νεκτ. Σαντορινιός για τη «διάσπαση» των Δήμων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σαντορινιός

Το εν­δε­χό­με­νο για νέο «σπά­σι­μο» Δήμων με­τα­ξύ αυτών και του ενιαί­ου Δήμου Ρόδου, σχο­λί­α­σε χτες σε δη­λώ­σεις του στην ΕΡΤ Ρόδου, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής κ. Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός –με αφορ­μή δη­μο­σιεύ­μα­τα που θέ­λουν να γί­νο­νται κι­νή­σεις πριν τις εκλο­γές του προ­σε­χούς Μαΐου.

Μά­λι­στα, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών κ. Χα­ρί­τσης, είχε δη­λώ­σει τον πε­ρα­σμέ­νο μήνα ότι η κυ­βέρ­νη­ση αμέ­σως μετά τις εκλο­γές θα προ­χω­ρή­σει σε συ­νο­λι­κή ανα­μόρ­φω­ση του αυ­το­διοι­κη­τι­κού χάρτη επει­δή κάθε πε­ριο­χή έχει τα ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της που πρέ­πει να λη­φθούν υπόψη –αλλά μετά τις εκλο­γές του Μαΐου και σε συ­νερ­γα­σία με τους αυ­το­διοι­κη­τι­κούς πα­ρά­γο­ντες.

Όπως δή­λω­σε ο κ. Σα­ντο­ρι­νιός:

«Το ζή­τη­μα δεν είναι γε­ω­γρα­φι­κό, είναι ου­σια­στι­κό, πο­λι­τι­κό και θε­σμι­κό. Με την με­ταρ­ρύθ­μι­ση του ‘’Κλει­σθέ­νη’’ η βα­σι­κή αιτία για να σπά­σει ή όχι ένας Δήμος, έχει πάψει να υπάρ­χει διότι οι κοι­νό­τη­τες θα έχουν απο­κτή­σει, ση­μα­ντι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα και υπάρ­χει δυ­να­τό­τη­τα πλέον, να έχουν προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και τα το­πι­κά συμ­βού­λια των κοι­νο­τή­των, πε­ρισ­σό­τε­ρες ελευ­θε­ρί­ες. Και νο­μί­ζω ότι αυτό είναι που θα απο­τε­λέ­σει και την ου­σια­στι­κή αλ­λα­γή και με­τα­βο­λή στον διοι­κη­τι­κό χάρτη της χώρας αλλά και του νη­σιού της Ρόδου».

Σε ερώ­τη­ση ποιες θα μπο­ρού­σαν να είναι οι συ­νέ­πειες, εάν πράγ­μα­τι προ­χω­ρή­σει κάτι τέ­τοιο, καθώς εκ­φρά­ζο­νται φόβοι για τα θέ­μα­τα στις κοι­νό­τη­τες, ο κ. Σα­ντο­ρι­νιός δή­λω­σε:

«Νο­μί­ζω πως αρ­κε­τός κό­σμος κα­τα­λα­βαί­νει ότι με το να δια­σπα­στεί ο Δήμος Ρόδου θα δη­μιουρ­γη­θούν και πάλι… βι­λα­έ­τια και θα επα­νέλ­θουν τα φα­ντά­σμα­τα του πα­ρελ­θό­ντος».

Σχο­λιά­ζο­ντας δη­μο­σί­ευ­μα της «δη­μο­κρα­τι­κής» σχε­τι­κά με την πε­ρί­πτω­ση της Κέρ­κυ­ρας, η οποία θα δια­σπα­στεί ενώ έχει λι­γό­τε­ρους κα­τοί­κους από την Ρόδο, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός ξε­κα­θά­ρι­σε τα εξής:

«Κοι­τάξ­τε, το ακούω αυτό το επι­χεί­ρη­μα το οποίο είναι σο­βα­ρό. Όμως οι κοι­νω­νι­κές και οι πο­λι­τι­κές συν­θή­κες σε κάθε τόπο, είναι δια­φο­ρε­τι­κές. Να μην ξε­χνά­με ότι αν κά­ποιος επι­σκε­φθεί την Κέρ­κυ­ρα και θέλει να πάει στο βό­ρειο ή στο νότιο άκρο του νη­σιού, παρ όλο που οι απο­στά­σεις είναι μι­κρό­τε­ρες, ο χρό­νος είναι πολύ με­γα­λύ­τε­ρος. Το οδικό δί­κτυο της Κέρ­κυ­ρας, είναι τρα­γι­κό. Άρα, κα­νείς μπο­ρεί να μι­λή­σει για τις υπο­δο­μές στα δύο νησιά και πώς μπο­ρούν με­τα­ξύ τους να συν­δε­θούν οι κοι­νό­τη­τες. Υπάρ­χει δη­λα­δή και αυτό το επι­χεί­ρη­μα το οποίο δεν είναι τόσο αριθ­μη­τι­κό, αλλά πε­ρισ­σό­τε­ρο ποιο­τι­κό. Από εκεί και πέρα, νο­μί­ζω ότι οι θε­σμι­κοί φο­ρείς του τόπου, δεν επι­διώ­κουν κάτι τέ­τοιο. και πι­στεύω ότι αυτό πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει το κρι­τή­ριο».

Για «στη­ρί­ξεις» σε

Δή­μους και ΠΝΑι

Ερω­τη­θείς για τις τε­λι­κές και επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σχε­τι­κά με τις στη­ρί­ξεις που προ­τί­θε­ται να δώσει το κόμμα σε υπο­ψή­φιους δη­μάρ­χους αλλά και πε­ρι­φε­ρειάρ­χη –και με αφορ­μή κά­ποια δη­μο­σιεύ­μα­τα από την εφη­με­ρί­δα Αυγή- ο κ. Σα­ντο­ρι­νιός δή­λω­σε τα εξής:

«Πι­στεύω ότι στην επό­με­νη συ­νε­δρί­α­ση της Κε­ντρι­κής Επι­τρο­πής, να έχου­με ορι­στι­κές ανα­κοι­νώ­σεις. Νο­μί­ζω ότι προς το τέλος του μηνός όταν συ­νε­δριά­σει, θα γί­νουν και οι ανα­κοι­νώ­σεις».

Ει­δι­κά για τον Δήμο Ρόδου, ο υφυ­πουρ­γός πα­ρα­δέ­χτη­κε ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα στη­ρί­ξει ξε­κά­θα­ρα την υπο­ψη­φιό­τη­τα του κ. Στρά­του Κα­ρί­κη λέ­γο­ντας:

«Έχει σχε­δόν ολο­κλη­ρω­θεί αυτή η δια­δι­κα­σία» ενώ για την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, αρ­νή­θη­κε να προ­βεί σε δη­λώ­σεις:

«Θα αφήσω τα αρ­μό­δια όρ­γα­να να κά­νουν τις σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις. Δεν πρό­κει­ται εγώ να ανα­κοι­νώ­σω τί­πο­τα. Όπως γνω­ρί­ζε­τε εγώ είμαι ένα απλό μέλος του κόμ­μα­τος. Δεν μπο­ρεί ένα μέλος του κόμ­μα­τος να κάνει ανα­κοι­νώ­σεις. Άλλο το μέλος της κυ­βέρ­νη­σης και άλλο το μέλος του κόμ­μα­τος».

Ωστό­σο, αν και πιέ­στη­κε να εκ­φρά­σει την άποψή του για το εάν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ βλέ­πει θε­τι­κά στο να στη­ρί­ξει την υπο­ψη­φιό­τη­τα του κ. Μα­νώ­λη Γλυ­νού, ο κ. Σα­ντο­ρι­νιός επέ­μει­νε να μην θέλει να προ­βεί σε δη­λώ­σεις σχε­τι­κά με το όνομα: «Επει­δή πρέ­πει να ακο­λου­θή­σω την γραμ­μή που θα δώσει το κόμμα, δεν πρό­κει­ται να κάνω καμία δή­λω­ση. Θα εκ­φρα­στώ μέσα στα κομ­μα­τι­κά όρ­γα­να», υπο­γράμ­μι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.