Ειδήσεις

ΦΠΑ σε όλες τις αγορές προϊόντων μέσω Ιντερνετ από τρίτες χώρες προτείνει η Ε.Ε.

Τέλος στην εξαίρεση από τον ΦΠΑ προϊόντων που αγοράζονται μέσω Διαδικτύου και προέρχονται από τρίτες χώρες επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν. Πρόταση κοινοτικής οδηγίας προβλέπει ότι πλέον θα επιβάλλεται ΦΠΑ και στα δέματα αξίας μικρότερης των 22 ευρώ που έως τώρα εξαιρούνταν, προκειμένου να ισχύουν οι ίδιoι κανόνες για τα ηλεκτρονικά καταστήματα εντός κι εκτός Ε.Ε., αλλά κυρίως για να μη γίνεται κατάχρηση αυτής της εξαίρεσης. Η οδηγία θα περιλαμβάνει σειρά άλλων μέτρων με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά θέματα ΦΠΑ, αλλά και την αύξηση των κρατικών εσόδων. Υπολογίζεται ότι σήμερα τα κράτη-μέλη λόγω στρεβλώσεων που αφορούν τον ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές πωλήσεις χάνουν περί τα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάθε χρόνο εισάγονται στην Ε.Ε. περίπου 150 εκατ. δέματα απαλλαγμένα από την καταβολή ΦΠΑ. Οπως η ίδια η Κομισιόν υποστηρίζει, το σύστημα είναι ανοιχτό σε μεγάλης κλίμακας κατάχρηση και απάτη και δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις σε βάρος των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Πρώτον, οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. τίθενται σε σαφώς μειονεκτική θέση, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους εκτός Ε.Ε., τα εμπορεύματα που πωλούν υπόκεινται σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως αξίας, από το πρώτο κιόλας λεπτό του ευρώ. Δεύτερον, τα εισαγόμενα υψηλής αξίας προϊόντα, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, σταθερά τιμολογούνται με αξία χαμηλότερη από την πραγματική ή περιγράφονται εσφαλμένα στο έγγραφο εισαγωγής ώστε να επωφεληθούν από αυτήν την απαλλαγή ΦΠΑ. Για τους παραπάνω λόγους η Κομισιόν προτίθεται να καταργήσει την εν λόγω εξαίρεση.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ακόμη την απλοποίηση της διαδικασίας καταχώρισης του ΦΠΑ. Σήμερα, οι επιχειρήσεις διαδικτυακού εμπορίου οφείλουν να καταχωρίζουν τον ΦΠΑ σε όλα τα κράτη-μέλη στα οποία πωλούν προϊόντα, κάτι που κοστίζει στις επιχειρήσεις περίπου 8.000 ευρώ για κάθε χώρα της Ε.Ε. στην οποία πωλούν προϊόντα. Αυτό που προτείνεται είναι να υποβάλουν οι επιχειρήσεις μία απλή τριμηνιαία δήλωση του οφειλόμενου ΦΠΑ, η οποία να καλύπτει το σύνολο της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας τον διαδικτυακό ιστότοπο ενιαίας εξυπηρέτησης για τον ΦΠΑ (One Stop Shop). Η συνολική εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,3 δισ., ενώ η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ για τα κράτη-μέλη σε 7 δισ. Με την πρόταση της Κομισιόν θα δοθεί επίσης το «πράσινο φως» για την εφαρμογή χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά βιβλία. Η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει μεν χαμηλούς ή ακόμη και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ στις έντυπες εκδόσεις, όχι όμως και στα ηλεκτρονικά ισοδύναμά τους.

Τέλος, η Κομισιόν προτείνει απλοποίηση των κανόνων ΦΠΑ για τις πολύ μικρές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, θα καθιερωθεί νέο ελάχιστο όριο πωλήσεων μέσω Διαδικτύου ύψους 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις των οποίων οι διαδικτυακές πωλήσεις δεν υπερβαίνουν το ποσό αυτό θα μπορούν να εφαρμόζουν τους κανόνες για τον ΦΠΑ που συνηθίζουν να εφαρμόζουν στη χώρα τους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου