Ειδήσεις

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό

 

Κοινή Δήλωση εκπροσώπων παραγωγικών φορέων για την παραμονή της Κω και των λοιπών πληγέντων νησιών από το μεταναστευτικό στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ

  Αξιότιμε κ.  Πρόεδρε,

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων των νησιών μας, σας εκφράζουμε για ακόμη μία φορά, την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας. Σας αποστέλλουμε το παρόν κείμενο, απευθύνοντας σε εσάς την αγωνιώδη έκκλησή μας για τη στήριξη της οικονομίας των νησιών μας, που επλήγησαν βάναυσα από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Μετά από τις ακατάσχετες προσφυγικές ροές του 2015, το νησί της Κω, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από τον τουρισμό, δέχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα καθώς αλλοιώθηκε η τουριστική εικόνα του.   Η καλοκαιρινή περίοδος του 2016 τελείωσε με μια πρωτοφανή καθίζηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Η μείωση αυτή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν οι επιχειρηματίες του νησιού δεν προχωρούσαμε  σε γενναίες εκπτώσεις, φτάνοντας τις τιμές σε επίπεδο κόστους, προκειμένου να αυξήσουμε τη ζήτηση. Λύση που όμως κινείται σε λανθασμένες βάσεις καθώς προσελκύει επισκέπτες  χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, με αποτέλεσμα τις μεγάλες οικονομικές απώλειες στον επιχειρηματικό κόσμο. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε τη μοναδική μας όμως διέξοδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της πρωτοφανούς καθίζησης του τουριστικού μας προϊόντος.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επισημάνουμε πως οι επιχειρήσεις όχι μόνο ΔΕΝ μπόρεσαν να ενσωματώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις τιμές τους, αλλά αναγκαστήκαμε να τις απορροφήσουμε στο 100% ΚΑΙ να προχωρήσουμε σε επιπλέον μείωση τιμών… Και βεβαίως στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα συμβόλαια για την περίοδο του 2017 έχουν ήδη υπογραφεί με σχετικά μειωμένες τιμές και στην καλύτερη περίπτωση με τις ίδιες τιμές του 2016.

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη συσσώρευση χρεών στην εφορία, σε ασφαλιστικούς φορείς και σε τράπεζες, με το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν περάσει στα «κόκκινα δάνεια» (ειδικά μετά από την επιβάρυνση των τραπεζικών επιτοκίων), εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για το πώς θα επιβιώσουν μετά από μια ΝΕΑ φορολογική επιβάρυνση, αυτή του ΦΠΑ, που βεβαίως ΔΕΝ μπορούν να ενσωματώσουν στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους;

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες των νησιών μας, που εξαιτίας της γεωπολιτικής τους θέσης  αποτέλεσαν πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών, δίνουν καθημερινά μάχη για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις δραστηριότητές τους, επιτελώντας ταυτόχρονα σοβαρό ανθρωπιστικό έργο, διαχειριζόμενοι τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, επωμιζόμενοι την διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και μεταναστευτικής ροής.

 

Η τουριστική εικόνα των νησιών μας έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται .

 

Οι οικονομικές απώλειες παραμένουν τεράστιες και η κατάσταση συνεχώς και επιδεινώνεται.

 

Οι δομές που αρχικά προορίζονταν για την προσωρινή και ολιγοήμερη παραμονή των μεταναστών έχουν μετατραπεί σε δομές μόνιμης διαμονής επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις μικρές κοινωνίες καθώς δεν διασφαλίζονται ούτε οι κάτοικοι των νησιών ούτε και οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε ζητήσει μέτρα ελάφρυνσης ειδικά για τα νησιά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις επαγγελματικές χρήσεις, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κανένα από αυτά δεν είδαμε να υλοποιείται. Το σημαντικότερο όμως μέτρο που ζητάμε και πιστεύουμε πως αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ των νησιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό ΣΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ.

 

Σας καλούμε να μη δώσετε τη χαριστική βολή στα νησιά που ήδη υποφέρουν, στις επιχειρήσεις τους που βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση και κατ’ επέκταση στους εργαζόμενους σ’ αυτές  και γενικότερα στους κατοίκους τους που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και συνθέτουν τις «Θερμοπύλες» των Ελληνικών συνόρων.

 

Είμαστε βέβαιοι για την άμεση ανταπόκριση σας.

 

 

Μετά τιμής,

 

 

Οι Συνυπογράφοντες:

 

Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

 

Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω

 

Πασχάλης Βρακίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κω

 

Ελένη Παπαδούλη, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Κω

 

Βασίλης Μανιάς, Πρόεδρος Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω

 

Σταμάτης Βουκουβαλίδης – VTours S.A, Κων/νος Τεχνίτης-Αegeas Τravel, Κων/νος Κουρούνης-Αeolos Τravel, Κων/νος Κουγιουμτζόγλου- Nostalgia Travel,  Γιάννης Καπασακάλης- Dodecanese Travel, Γιάννης Μαρκομιχάλης- Travel Exchange, Έκτορας Σκιτζής – Deltanet Travel, Δημοπούλου Σοφία-Karis Travel, Μουράτ Μπουρινάκης – Μouratti Τours, Δέσποινα Παλαμαρίζη- Μts Ιncoming,  Melina Holzer-Koukoravas – Cretan Holidays, Eιρήνη Τιουπάλα – Destination Touristic Services, Ευριπίδης Σαμαράς-  Big Travel, Παναγιώτης Τζαμάλης – Python Tours, Δημήτρης Χαματζόγλου- Fanos Travel, Τουριστικοί Πράκτορες Κω

 

Αντώνιος Γκιντιζές, Πρόεδρος Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Νήσου Κω

 

Μανόλης Κίνας, Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Κω

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου