Ρεπορτάζ

Δεν δόθηκε τέλος στις καταλήψεις σχολείων – Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι μαθητές

Στο χορό των καταλήψεων μπήκαν χθες   οι μαθητές  του ΕΠΑΛ   Αρχαγγέλου και του Λυκείου  της Ιαλυσού.
Θέμα χρόνου είναι εξάλλου να προχωρήσουν σε κατάληψη και οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου.
Οι νέοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις γιατί αντιδρούν στο νέο εξεταστικό σύστημα με την «τράπεζα θεμάτων», τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «νέου Λυκείου», την υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα κενά σε εκπαιδευτικούς, που εντοπίζονται σε ορισμένες μονάδες.
«Σε καταλήψεις προχώρησαν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου και στο Λύκειο της Ιαλυσού. Προσπαθούμε να δώσουμε εξηγήσεις  στους νέους  για όσα έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Δεν θα πρέπει να είναι τόσο ανήσυχοι. Εκτιμώ πως οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν γρήγορα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
«Δεν θα  υπάρξει «τσουνάμι» καταλήψεων στα σχολεία της Ρόδου. Οι μαθητές ξέρουν πως με αυτού του τύπου τις κινήσεις δεν θα καταφέρουν τίποτε. Εμείς είμαστε μαζί τους και προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πάρει πίσω τις αποφάσεις που έχει δρομολογήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από προσπάθειες οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου πείσθηκαν να σταματήσουν την κατάληψη και επέστρεψαν στα μαθήματά τους. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τους μαθητές του Λυκείου της Ιαλυσού.
Σε κατάληψη  ετοιμάζονται να  προχωρήσουν και οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου.
Για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες το  15 μελές  συμβούλιο και σήμερα το πρωί θα ενημερωθούν οι μαθητές για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος  Οικονόμου  ενημέρωσε τους μαθητές για την κάλυψη των διδακτικών  ωρών  και τους διευκρίνισε πως οι αλλαγές δεν αφορούν τα Επαγγελματικά Λύκεια αλλά τα Γενικά.
«Ενημέρωσα τους μαθητές πως δεν έχουν λόγο να καταλάβουν το σχολείο τους. Δεν τους αφορούν οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Εκείνοι θέλουν όμως να προχωρήσουν σε τριήμερη κατάληψη του σχολείου», δήλωσε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Νίκος Οικονόμου.
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ δημοσιοποίησε και σχετικό  κείμενο, που αναρτήθηκε στη σελίδα του σχολείου  στη Facebook.
Στο σχετικό κείμενο του κ.  Ν. Οικονόμου, που διανεμήθηκε στους μαθητές αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Λίγα λόγια για τα αιτήματα σε σχέση με το σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ρόδου. Λυπάμαι που τα αιτήματα περιορίστηκαν σε ένα κείμενο «copy-paste» από το διαδίκτυο, αλλά απαντώ παρακάτω, με την εμπειρία των 25 χρόνων, ένα προς ένα:

1. ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ.
Όλες οι αλλαγές αφορούν το Γενικό Λύκειο! Όλες οι αλλαγές για το εξεταστικό σύστημα αφορούν το Γενικό Λύκειο! Όσον αφορά τα ΕΠΑ.Λ. λίγα πράγματα άλλαξαν και μερικά προς το καλό! Για παράδειγμα η θέσπιση των ειδικοτήτων από τη Β τάξη, άρα περισσότερες ώρες σε εξειδικευμένα αντικείμενα που μας αφορούν! Τίποτα δεν άλλαξε στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΤΕΙ των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Για τις άλλες αλλαγές ας περιμένουμε την εφαρμογή τους και μετά να τις κρίνουμε!

2. ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ.
Η τράπεζα θεμάτων (τ. θ.) καθιερώθηκε για να υπάρξει μια σχετική ομοιογένεια στο βαθμό δυσκολίας των σε όλη την επικράτεια! Γίνεται προσπάθεια ακόμα και τα ιδιωτικά σχολεία να βάζουν θέματα με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας! Όσον αφορά τώρα τα ΕΠΑ.Λ. η βαρύτητα της βαθμολογίας των μαθημάτων της τ.θ. είναι μικρότερη αφού αφορά μικρότερο ποσοστό μαθημάτων! Δεν εφαρμόζεται π.χ. η τ.θ. σε κανένα μάθημα καμιάς ομάδας προσανατολισμού (μαθήματα ειδικοτήτων, στην Α τάξη)! Δεν είναι τυχαίο ότι για φέτος δεν έμεινε κανένας μαθητής της Α τάξης του σχολείου μας ΟΥΤΕ μετεξεταστέος ΟΥΤΕ στάσιμος!!!
3. ΒΙΒΛΙΑ.
Είναι από τις λίγες φορές που τα βιβλία έχουν διανεμηθεί στους μαθητές σχεδόν στο σύνολό τους!

4. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.
Οι καθηγητές σχεδόν στο σύνολό τους είναι στη θέση τους. Για τα λίγα κενά, και σε καθημερινή βάση, προσπαθούμε και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ! Ο πληθυντικός για τις προσπάθειες και τις απαιτήσεις μας αφορά το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων και όχι μόνο της διεύθυνσης του σχολείου! Περισσότερα το πρωί!»

Η  εγκύκλιος
Να σημειωθεί πως έχει σταλεί σε όλα τα σχολεία εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας  που αναφέρει πως οι ώρες που χάνονται εξαιτίας των καταλήψεων -εφόσον οι καταλήψεις ξεπερνούν σε διάρκεια τις τρεις ημέρες- θα αναπληρώνονται σε περιόδους εορτών, αργιών ή ακόμη και σαββατοκύριακα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου